Nasýtené tuky sú démonizované už desaťročia. Jeden typ však spomaľuje starnutie a pomáha predchádzať rakovine

  • Tuky v živočíšnych produktoch boli dlhodobo považované za nezdravé
  • O niektorých sa však zistilo, že sú z hľadiska dlhovekosti a zdravia nevyhnutné
Hovädzí burger
Pexels/Katerina Holmes
  • Tuky v živočíšnych produktoch boli dlhodobo považované za nezdravé
  • O niektorých sa však zistilo, že sú z hľadiska dlhovekosti a zdravia nevyhnutné

Takmer 50 rokov od vydania varovaní ohľadom nasýtených tukov, ktorým sme sa podľa zdravotníkov, nutričných špecialistov a iných odborníkov mali vyhýbať, sme namiesto očakávaného zlepšenia globálneho zdravia svedkami nárastu cukrovky typu 2, kardiovaskulárnych ochorení, problémov s pečeňou či rakoviny, a to najmä medzi mladými ľuďmi.

„Veda nám ukazuje, že sme omylom spôsobili nutričné ​​nedostatky C15:0, zdravého a nevyhnutného nasýteného tuku,“ vysvetľuje Dr. Stephanie Venn-Watsonová, spoluzakladateľka Seraphina Therapeutics. „Tieto nutričné ​​nedostatky C15:0 môžu v skutočnosti zvyšovať riziko, že dostaneme niektoré z chorôb, ktorým sme sa snažili vyhnúť.“

Nasýtené mastné kyseliny s párnym počtom atómov uhlíka (najmä C16:0 a C18:0) sú často spojené s vyššie uvedenými ochoreniami, avšak nasýtené mastné kyseliny, ktoré majú vo svojej molekulárnej štruktúre nepárny počet atómov uhlíka, pomáhajú týmto chorobám predchádzať.

„Nasýtené mastné kyseliny s nepárnym reťazcom, vrátane C15:0, môžeme nájsť v rovnakých potravinách ako nasýtené mastné kyseliny s párnym reťazcom,“ hovorí Venn-Watsonová. „Doplnenie hladín C15:0 v celej populácii môže pomôcť obnoviť globálne zdravie.“

Tento článok je dostupný členom Startitup PREMIUM

Zdroje: Longevity Technology, MDPI, Fatty 15, PubMed Central

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá