Nebaví ťa jednotvárne bývanie? Český Dom Chameleón budeš milovať

  • Dom v Prahe, "o ktorom písali aj v The New York Times". Zaujímavý koncept vychádzajúci zo špecifík miesta, výborné detaily i realizácia, skrátka dielo, ktoré stojí za pozornosť.
cmsSiteBoxPhoto_10331-7175
  • Dom v Prahe, "o ktorom písali aj v The New York Times". Zaujímavý koncept vychádzajúci zo špecifík miesta, výborné detaily i realizácia, skrátka dielo, ktoré stojí za pozornosť.

Dom pre štvorčlennú rodinu je zasadený do ťažiska krásnej zahrady v Lipeniciach – mestskej časti Prahy. Miesto má skôr charakter bývania na vidieku, než v rušnej štvrti hlavného mesta. Stromy nie sú vzájomne komponované, ale sú spoločenstvom solitérov. Vzrastlé stromy predstavujú najväčšiu hodnotu pozemku a dom sa im prispôsobuje, keďže v maximálnej možnej miere rešpektuje záhradu. Jednopodlažná budova je umiestnená uprostred pozemku, na miesto, kde predtým stála malá záhradná chatka.

cmsSiteBoxPhoto_10350-7192

Ortofotografia pozemku

Viac podobných článkov nájdeš na Archinfo.sk.

 

Dom leží ako jašter uprostred preslnenej lúky. Každá miestnosť má svoju špecifickú atmosféru a vlastný výhľad. Inšpiráciou pre koncept návrhu je chameleón. Oči-okná sa nezávisle na sebe natáčajú a pozorujú svoje okolie. Jeho koža-fasáda z polyuretánu je pokrytá reflexným filmom, v ktorom sa jemne odrážajú farby záhrady. Každá z miestností je zasvätená jednému stromu. Obývacia izba jabloni, spálňa rodičov čerešni, kúpeľňa broskyni, hosťovská izba striebornému smreku a detské izby orechu.

cmsSiteBoxPhoto_10333-7177

foto: Benedikt Markel

cmsSiteBoxPhoto_10361-7194

Inšpirácia

Geometria stien domu vymedzuje dva rôzne priestory v rámci jedného pozemku: priestory domu a priestory záhrady. Priestory domu sú zaostrené na konkrétny strom. Priestory záhrady predstavujú výseče, do ktorých nie je z interiéru vidieť.

cmsSiteBoxPhoto_10351-7193

Koncept

Pomyselné ťažisko prechádza centrálnym priestorom s kuchyňou, jedálňou a krbom. Ďalšie miestnosti a servisné priestory domu sú organizované po obvode. Každá miestnosť má svoju špecifickú atmosféru a vlastný výhľad. Do „mŕtvych“ uhlov sú potom namierené pohľady zo susedného domu a z priestoru hlavného vjazdu. Centrálna časť je ako jediná prisvetlená svetlíkom, čo tiež umožňuje prirodzené odvetranie kuchyne.

cmsSiteBoxPhoto_10362-7195

Skica konceptu

cmsSiteBoxPhoto_10363-7196

Pôdorys

Dom má voľný pôdorys s centrálnym obytným priestorom obklopeným halou, spálňou, kúpeľňou, obývacou izbou, izbou pre hostí a detskými izbami. Miestnosti sú od centrálneho priestoru oddelené sklenenými priečkami s dverami. Obslužné prevádzky sú ukryté do vstavaných skríň. Priestory domu možno pohľadovo prepájať, alebo izolovať závesmi. Môžu tak vznikať podľa potreby rôzne spojenia a kombinácie. Závesy tiež regulujú priehľady cez dom a pohľady dovnútra. Voľne stojaceho nábytku je minimum, väčšina technických a skladovacích priestorov je ukrytá v stenách.

cmsSiteBoxPhoto_10342-7186
Možnosti funkčného delenia priestoru

cmsSiteBoxPhoto_10364-7197

Axonometria

cmsSiteBoxPhoto_10334-7178

foto: Benedikt Markel

V interiéri hrajú hlavnú úlohu pohľady do rôznych častí záhrady. Použité materiály sú: betón, sklo, drevo a oceľ. Steny i strop sú betónové a podlaha je drevená. Členenie jednotlivých podlahových dosiek zodpovedá doskám debnenia odtlačených do betónového stropu. Sklenené priečky, rámy a kovania sú maximálne subtílne. V kúpeľni, sprchách, WC a vstupnej hale sú navrhnuté betón-epoxidové stierky, ktoré sa dobre udržujú a sú vodotesné.

cmsSiteBoxPhoto_10335-7179

foto: Benedikt Markel

Osvetlenie interiéru domu je navrhnuté prevažne nepriamo z ník lemujúcich vstavaný nábytok. Priame osvetlenie je použité v priestoroch kuchyne a jedálne. Pracovné stoly a lôžka sú osvetlené stolnými lampami. Hlavné rozvody elektroinštalácií sú vedené v podlahe. Vypínače a zásuvky sú prednostne umiestňované na nábytok alebo do podlahy z dôvodu použitia pohľadového betónu na stenách.

cmsSiteBoxPhoto_10337-7181

foto: Benedikt Markel

cmsSiteBoxPhoto_10339-7183

foto: Pavel Pszczolka

cmsSiteBoxPhoto_10336-7180

foto: Benedikt Markel

Subtílnosť presklenia pri pohľade z vonku je dosiahnutá zrezaním stien a stropu do úzkej hrany. Cez dva z výbežkov je možné prejsť do záhrady, ostatné majú úzke vertikálne vetracie časti. Okrem presklených čelných stien sú všetky ostatné obvodové múry plné a neobsahujú ďalšíe okenné otvory.

cmsSiteBoxPhoto_10338-7182

foto: Radka Jankova

cmsSiteBoxPhoto_10365-7198

Konštrukčný detail. Subtílnosť presklenia pri pohľade z vonku je dosiahnutá zrezaním stien a stropu do úzkej hrany.

cmsSiteBoxPhoto_10340-7184

foto: Pavel Pszczolka

cmsSiteBoxPhoto_10341-7185

foto: Pavel Pszczolka

Fasáda  zatiaľ chýba a je otázkou, či bude dokončená. Polyuretánový nástrek tepelnej izolácie s reflexným nástrekom je momentálne vonkajšou viditeľnou vrstvou. Plášť domu bol pôvodne navrhnutý z lesklej pokovenej fólie.

cmsSiteBoxPhoto_10347-7191

Reflexný povrch tepelnej izolácie

cmsSiteBoxPhoto_10366-7199

Rozložená axonometria

cmsSiteBoxPhoto_10344-7188 cmsSiteBoxPhoto_10345-7189

Autorské skice

Dom bol v tomto roku nominovaný na Mies Van Der Rohe Award.

zdroj: archinfo.sk, podklady: Petr Hajek Architekti, autor titulnej fotografie: Benedikt Markel

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK