Nebezpečný toxín spôsobuje rakovinu čriev pred 50. rokom života. DNA môže poškodiť už v detstve

  • Nová štúdia odhaľuje, že toxín z baktérie E. coli môže v detstve poškodiť DNA
  • Výrazne zvyšuje riziko rakoviny čriev už pred 50. rokom života
mladí ľudia, baktérie
Ilustračné foto Freepik, Unsplash/CDC
  • Nová štúdia odhaľuje, že toxín z baktérie E. coli môže v detstve poškodiť DNA
  • Výrazne zvyšuje riziko rakoviny čriev už pred 50. rokom života

Máš menej ako 50 rokov a myslíš si, že na rakovinu čriev si príliš mladý? Vedci z Kalifornskej univerzity v San Diegu v novej štúdii publikovanej v Nature ukázali, že toto ochorenie môže ohrozovať aj ľudí pod 50 rokov – a dôvodom môže byť bežná črevná baktéria E. coli a jej toxín kolibaktín.

Doteraz sa za hlavné príčiny nárastu prípadov považoval nezdravý životný štýl. Málo pohybu, ultra-spracované potraviny a obezita. Nová štúdia však prináša úplne nový pohľad na tento problém, informuje denník Pravda.

Teraz už vieme, že niektoré kmene baktérie E. coli produkujú toxín, ktorý mení našu DNA a môže zvýšiť riziko vzniku rakoviny čriev v mladom veku.

Výskumníci z Kalifornskej univerzity v San Diegu zverejnili v časopise Nature štúdiu, v ktorej zistili, že kolibaktín zanecháva v DNA špecifické „podpisy“. V ľudských črevách sa podľa nich nachádzajú miliardy baktérií, no nie všetky sú neškodné. Niektoré kmene E. coli totiž produkujú kolibaktín – látku, ktorá v DNA buniek zanecháva tieto špecifické „podpisy“.

Časovaná bomba ukrytá v DNA

Analýza 981 genómov rakoviny čriev od pacientov z 11 krajín odhalila, že stopy kolibaktínu boli až 3,3-krát častejšie u pacientov mladších ako 40 rokov v porovnaní so staršími nad 70 rokov. Navyše, tieto mutácie predstavovali 15 % tzv. mutácií spúšťačov APC, ktoré sú kľúčovým krokom v rozvoji rakoviny čriev.

„Tieto mutačné vzory sú akýmsi historickým záznamom v genóme a poukazujú na vystavenie kolibaktínu v ranom veku ako na hnaciu silu ochorenia so skorým nástupom,“ vysvetľuje Ludmil Alexandrov, profesor na UCSD a hlavný autor štúdie.

Profesor Alexandrov dodáva: „Ak niekto získa jednu z týchto mutácií spúšťačov do veku 10 rokov, mohol by byť desaťročia pred harmonogramom pre vývoj kolorektálneho karcinómu, dostať ho vo veku 40 rokov namiesto 60.“

Výskumníci prirovnali tento proces k urýchlenému starnutiu – no len v oblasti čriev.

Šokujúce štatistiky, ktoré hovoria jasne

Trend je alarmujúci. Hovorí, že nejde o žiaden malý problém. 

V Anglicku totiž výskyt rakoviny čriev u ľudí vo veku 25 – 49 rokov narastá o 3,6 % ročne. Od 90. rokov zasa stúpol počet takýchto prípadov až o 52 %.

V Spojenom kráľovstve ročne diagnostikujú rakovinu čriev približne 2 600 ľuďom vo veku 25 – 49 rokov. Celkovo tak ide o 44 100 nových prípadov ročne naprieč všetkými vekovými skupinami.

Zaujímavosťou je, že objav kolibaktínu bol pôvodne náhodný. „Keď sme začali tento projekt, vôbec sme neplánovali skúmať rakovinu čriev u mladých ľudí,“ priznáva Marcos Diaz-Gay, prvý autor štúdie.

Tím pôvodne analyzoval, prečo je v niektorých krajinách vyšší výskyt ochorenia. „Jedným z najprekvapivejších zistení bolo, ako často sa mutácie spojené s kolibaktínom objavovali práve u mladších pacientov,“ dodáva Diaz-Gay.

Ako sa chrániť pred skrytou hrozbou?

Vedci zatiaľ presne nevedia, ako sa kolibaktín dostáva do nášho organizmu. Predpokladajú však, že významnú úlohu zohráva strava a ďalšie faktory formujúce črevnú mikrobiotu v detstve.

Práve preto dnes odborníci pracujú na vyvinutí testov, ktoré by mohli odhaliť stopy kolibaktínu v stolici. „V posledných rokoch sledujeme znepokojujúci nárast rakoviny u ľudí pod 50 rokov,“ upozorňuje Dr. David Scott, riaditeľ Cancer Grand Challenges.

Ako dodáva, „pravdepodobne za tým nestojí len jeden faktor, ale naši vedci sa snažia túto záhadu vyriešiť. Tím Mutographs teraz našiel skutočne zaujímavú stopu.“

Zdá sa však, že vystavenie kolibaktínu v detstve môže mať dramatické následky o desaťročia neskôr. „Mnoho mladých pacientov s rakovinou čriev bolo zrejme v ranom veku vystavených kolibaktínu od niektorých kmeňov E. coli,“ upozorňuje Dr. Scott.

Vedci zdôrazňujú, že tento objav je len začiatkom. „Pridali sme dôležitý dielik do skladačky rakovín u mladých ľudí, ale potrebujeme ďalší výskum, aby sme definitívne potvrdili spojenie medzi kolibaktínom a zvýšeným rizikom rakoviny čriev v mladom veku,“ uzatvára Dr. Scott.

Dovtedy odborníci odporúčajú zdravú stravu, dostatok pohybu a včasné riešenie varovných signálov. Pretože zdravé návyky dnes môžu zachrániť životy nasledujúce roky.

Čítajte viac z kategórie: Štúdie, prieskumy a analýzy

Zdroje: Pravda, Nature

Najnovšie videá

Trendové videá