Nórsky losos je jedna z najjedovatejších potravín na svete

  • Losos patrí k najobľúbenejším potravinám mnohých ľudí. Avšak v posledných dňoch čelí nórsky losos výraznej kritike z úst francúzskych novinárov. Prečo?
salmon
  • Losos patrí k najobľúbenejším potravinám mnohých ľudí. Avšak v posledných dňoch čelí nórsky losos výraznej kritike z úst francúzskych novinárov. Prečo?

Ryby sú vo všeobecnosti považované za jednu z najzdravších potravín. Odporúčajú sa tehotným ženám, malým deťom aj seniorom práve kvôli látkam, ktoré obsahujú.

Chov rýb, a špeciálne chov lososov, je okrem toho aj veľmi dobrý biznis. V Nórsku je to druhé najziskovejšie odvetvie.

Dvaja francúzski aktivisti, Nicolas Daniel a Louis de Barbeyrac, sa pred desiatimi rokmi rozhodli preskúmať rybolovný priemysel. Navštívili krajiny ako sú Nórsko, Švédsko, Dánsko a Vietnam. Posledných niekoľko mesiacov tieto krajiny aj precestovali a výsledkom ich skúmania je film, ktorý poukazuje na nekalé praktiky počas chovu nórskych lososov. Kontaktovali aj nórskeho aktivistu a ekológa Kurta Oddekalva, ktorý sa už dlho zaoberá chovom nórskych lososov a rozpráva svoje zistenia.

norsky_losos7

foto: flickr.com

Tým závažným problémov sú pesticídy. V malej farme žijú až dva milióny rýb. Žijú v stiesnených priestoroch, sú choré a zmutované. Niektoré z tých chorôb nabrali už pandemický rozmer, avšak pred verejnosťou je to zatajované. Okrem toho, keď chcú zabrániť napríklad šíreniu parazitov, lejú do nádrží pesticídy. Ide o tak agresívnu a škodlivú chemikáliu, že aj pracovníci musia nosiť špeciálny odev a masky.

Najzávažnejšie sú potom rybie vši, ktoré sa stávajú odolnými voči pesticídom, preto musia chovatelia používať stále silnejšie a silnejšie chemikálie. Ryby chované v zajatí sú obéznejšie ako ryby, ktoré žijú slobodne. Chemikálie sa zhromažďujú práve v tukovom tkanive, ktorého má takáto ryba od 15% do 34%. Je až päťnásobne škodlivejší než iné potraviny. To je dôvod, prečo je nórsky losos jednou z najtoxickejších potravín .

Chilean workers process farmed salmon in a plant in Puerto Ibanez near the town of Aysén, in the Chilean Patagonia region, some 1660 km (1031 miles) south of Santiago, in this May 24, 2006 file photo. REUTERS/Ivan Alvarado/Files

foto:finest.se

Chémia sa na rybách prejavuje aj mutáciámi, ktoré my už pri konzumácii nevidíme. Napíklad niektoré ryby nie sú schopné zavrieť ústa. Na odstránenie takejto mutácie by muselo prežiť osem generácií rýb vo voľnej prírode. Pesticídy zasahujú aj mäso týchto rýb, ktoré sa rozpadá už pri krájaní surovej ryby, čo by sa diať nemalo, pretože zdravé a čerstvé mäso je pružné.

O tom, ktoré potraviny sú pre človeka zdravotne nezávadné rozhoduje Úrad pre kontrolu potravín a liečiv. Paradoxne, práve nórsky losos bude pravdepodobne prvou geneticky modifikovanou potravinou schválenou na ľudskú konzumáciu.

salmon-774482_1920

em>foto: pixabay.com

V posledných rokoch rastie počet vegetariánov, vegánov, frutariánov a tak ďalej, jednoducho ľudí, ktorí si vyberajú, čo budú jesť a majú na to pádny dôvod. Možno by bolo na čase, aby sme sa všetci zamysleli, čím zásobujeme vlastné telo a časom by si potravinársky priemysel na nás nedovoľoval ponúkať nám toxické jedlo.

zdroj: z-news, zdroj titulnej foto: forcechange.com

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech