Nová kvásková pekáreň aj prešporská kuchyňa v modernom šate. TOP 3 bratislavské gastro novinky, ktoré stoja za pozornosť

  • V uliciach Bratislavy sa objavujú stále nové a výnimočné reštaurácie, kaviarne a bary
  • Prinášajú so sebou nielen čerstvé chute, ale aj inovatívne koncepcie
steak a pečivo
Apolka, Pochlieb
  • V uliciach Bratislavy sa objavujú stále nové a výnimočné reštaurácie, kaviarne a bary
  • Prinášajú so sebou nielen čerstvé chute, ale aj inovatívne koncepcie

Od malých rodinných podnikov až po luxusné reštaurácie, v našom hlavnom meste si každý nájde to svoje.

Zvláštnu pozornosť si zaslúži aj rastúci trend farmárskeho a lokálneho jedla, ktorý reflektuje celosvetový záujem o udržateľnosť a kvalitu. Na tento trend nabehli aj nasledujúce podniky: 

Apolka

APOLKA Restaurant otvorila svoje brány v historickej budove, ktorá vznikla na začiatku 20. storočia a slúžila ako kancelárie riaditeľstva vtedajšej rafinérie APOLLO. Má nepochybne veľkú pamiatkovú hodnotu, keďže ako jedna z mála prežila bombardovanie a zachovala si svoj dobový výraz aj po mnohých rekonštrukciách.

Podnik nájdeš na adrese Súkennícka 4, oproti budove Klingerky.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa 𝐀𝐏𝐎𝐋𝐊𝐀 𝐑𝐞𝐬𝐭𝐚𝐮𝐫𝐚𝐧𝐭 (@apolka_restaurant)

Reštaurácia ponúka nevšedné spojenie tradície a modernosti. S hrdosťou predstavili vynovenú prešporskú kuchyňu, kde sa slovenská kulinárska dedičnosť stretáva s inovatívnymi gastronomickými prístupmi.

„V našej reštaurácii sa sústredíme na využitie lokálnych, čerstvých surovín, ktoré sú kľúčom k autentickým, no súčasne moderným chuťovým zážitkom. Naše jedlá sú pripravované s dôrazom na detail, rešpektom k tradícii a odvahou experimentovať,“ hovorí tím reštaurácie.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa 𝐀𝐏𝐎𝐋𝐊𝐀 𝐑𝐞𝐬𝐭𝐚𝐮𝐫𝐚𝐧𝐭 (@apolka_restaurant)

Okrem toho ti tu pripravia aj kávu zo slovenskej pražiarne, domáce ovocné šťavy, limonády a ponúknu pivo ERB z Banskej Štiavnice. Samozrejme tu nájdeš aj tematicky ladenú vínnu kartu.

V rámci predjedál je v ponuke napríklad konfitovaná hliva za 8,90 eur či marinovaný pstruh za 9,90 eur.

Najdrahšie hlavné jedlo tu majú filet z hovädzej sviečkovej za 32,50 eur, no objednať si môžeš napríklad aj pečený bravčový bok za 16,90 eur či pirohy plnené pečenou tekvicou za 14,90 eur.

Ak sem prídeš autom, pohodlne zaparkuješ na ich vyhradených miestach, prípadne vo dvore Apollo Klubu a na ulici Súkennícka/Valchárska podľa pravidiel PAAS.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa 𝐀𝐏𝐎𝐋𝐊𝐀 𝐑𝐞𝐬𝐭𝐚𝐮𝐫𝐚𝐧𝐭 (@apolka_restaurant)

Pochlieb

V posledných rokoch sme svedkami nárastu záujmu o kváskové a remeselné pečivo. Nové poctivé pekárne vyrastajú nielen v Bratislave ako huby po daždi. Pred časom sme ťa už informovali, že úspešný koncept z firemného portfólia podnikateľa Michala Trnku – Chlieb Náš otvoril v Rezidencii Blumentál, na adrese Mateja Korvína 1. Tamojší interiér sa nesie v minimalistickom štýle. Malej pekárni, respektíve predajni dominuje mohutný drevený pult, ktorý sa tiahne cez celý priestor. Na ňom sa nachádza aktuálna, čerstvá ponuka drobného remeselného pečiva a koláčov. 

Len kúsok od prevádzky Chlieb Náš teraz vyrástla nová mestská pekáreň, kam sa taktiež oplatí zájsť, a to nielen po chlieb. A jej názov? Volá sa Pochlieb. Prevádzku nájdeš hneď vedľa Hotelu Tatra na Námestí 1. mája.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Pochlieb (@pochlieb)

Zíde sa pripomenúť, že jedným z hlavných dôvodov, prečo ľudia preferujú kváskové a remeselné pečivo, sú jeho zdravotné výhody. Kvások je prirodzene bohatý na probiotiká, ktoré sú prospešné pre črevnú mikroflóru. Okrem toho, kváskové pečivo má často nižší glykemický index ako tradičné pečivo, čo je výhodné pre ľudí s citlivosťou na cukor alebo diabetikov.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Pochlieb (@pochlieb)

Remeselné pečivo tiež symbolizuje návrat k tradičným metódam výroby potravín. V dobe, keď sú mnohé potraviny produkované v masovej výrobe, si spotrebitelia čoraz viac vážia autenticitu a remeselné zručnosti. Kváskové pečivo, ktorého výroba je často zdĺhavejšia a vyžaduje viac ručnej práce, sa stáva synonymom kvality a jedinečnosti. Aj preto si prevádzky ako je Pochlieb určite nájdu svojich verných zákazníkov.

OMA

Kaviareň s názvom Mandľa coffee na Žižkovskej ulici 7 v Starom Meste zrejme poznáš. Mandľa spája eleganciu, lokálne suroviny a prvotriedny dizajn do kaviarne, ktorá má ľudom v okolí bratislavského Zuckermandelu priniesť pôžitok z každodennej šálky kávy.

Na mlynčekoch sa im točí príjemný výber od slovenských pražiarov. Okrem kávy si tu svoje však nájdu aj tí, čo hľadajú chutné koláče či skvelý výber fermentovaných limonád.

Stojí za ňou Jakub, ktorý však nezostal len pri tejto jednej kaviarni, život vdýchol aj konceptu s názvom OMA. Ide o pomerne netypický podnik spojený s predajňou potravín, aké len tak niekde nenájdeš. Ak máš chuť, naservírujú ti tu medzi ľuďmi čoraz vyhľadávanejšiu filtrovanú kávu.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa OMA (@oma_finefoods)

Filtrovaná káva, známa tiež ako kvapková alebo pour-over, je obľúbená medzi skúsenými baristami kvôli svojej jemnejšej chuti a aróme. Tento spôsob prípravy umožňuje vyniknúť subtílnym nuansám kávových zŕn, čo často vedie k pestrejšej palete chutí ako pri iných metódach, ako je napríklad espresso.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa OMA (@oma_finefoods)

Ďalej, filtrovaná káva poskytuje väčšiu kontrolu nad procesom varenia. Baristi môžu precízne upraviť teplotu vody, množstvo kávy a rýchlosť preliačania, čo im umožňuje optimalizovať extrakciu pre každý jednotlivý druh kávy. Táto prispôsobivosť je kľúčová pre dosiahnutie konzistentnej kvality a chuti.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa OMA (@oma_finefoods)

Okrem toho, pri filtrovanej káve je nižší obsah olejov a sedimentov v porovnaní s inými prípravkami, ako je napríklad turecká káva alebo espresso. Toto vede k čistejšej a menej horkastej chuti, čo je obzvlášť výhodné pre vyzdvihnutie jemných a komplexných profilov chutí.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa OMA (@oma_finefoods)

Všetko sa tu ale netočí len okolo kávy, pravidelne sa tu podľa sezónnosti obmieňa aj obedová ponuka. OMA má v portfóliu aj celú plejádu kvalitných syrov, ku ktorým si môžeš vybrať víno z ich bohatej vínnej karty. Koncept OMA nájdeš na adrese Konventná 636/6. Určite sa sem oplatí ísť si posedieť s priateľmi.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá