NOVÉ SUMY: Slovákom sa o pár týždňov zásadne zvýši stravné. Daňový odborník upozorňuje
- Od apríla 2025 sa zvyšujú sumy stravného
- Zamestnávatelia musia konať v predstihu

- Od apríla 2025 sa zvyšujú sumy stravného
- Zamestnávatelia musia konať v predstihu
Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR pripravilo zmeny v oblasti stravovania zamestnancov. Ako upozorňuje bývalý minister práce Jozef Mihál, sumy stravného sa pre zamestnancov už čoskoro zmenia.
Nová legislatíva, ktorá bola zverejnená v Zbierke zákonov pod číslom 39/2025 Z.z., prinesie od 1. apríla 2025 úpravy súm stravného aj príspevkov na stravovanie.
„Pozor, keďže stravovanie je zamestnávateľ povinný zabezpečiť zamestnancom VOPRED, nové gastrolístky (resp. nabitie elektronických kariet) musí zamestnávateľ zabezpečiť zamestnancom ešte pred 1. aprílom 2025. Nové sumy finančných príspevkov na stravovanie musia zamestnanci dostať ešte pred 1. aprílom 2025,“ upozorňuje Jozef Mihál na svojej stránke Daňové a odvodové tipy Jozefa Mihála.
Dôležité čísla
Podľa novej legislatívy sa výška stravného bude odvíjať od dĺžky pracovného času. Pri pracovnej zmene od 5 do 12 hodín dostanú zamestnanci 8,80 eur, pri 12 až 18-hodinovej zmene to bude 13,10 eur. Najvyššia suma 19,50 eur je určená pre pracovný čas presahujúci 18 hodín.
Zamestnávatelia by mali venovať pozornosť aj ďalším zmenám. Maximálny príspevok na stravu, ktorý môžu poskytnúť, sa stanovuje na 4,84 eur.
Zároveň sa upravuje aj minimálna hodnota gastrolístka, ktorá stúpne na 6,60 eur. Pre tých, ktorí preferujú finančný príspevok na stravovanie, sa určuje rozpätie od 3,63 eur do 4,84 eur.
Zvýšenie súm stravného prichádza ako reakcia na rastúce náklady na stravovanie. Cieľom je zabezpečiť zamestnancom dostatočné prostriedky na pokrytie výdavkov na jedlo počas pracovnej doby.
Koľko eur ľudia míňajú na obedy?
Košický kraj si udržal prvenstvo v najvyšších priemerných platbách za obedy aj v roku 2024, keď obyvatelia v priemere zaplatili 9,16 eura. Vyplýva to z najnovších dát TRC indexu spoločnosti Edenred, ktoré zahŕňajú kompletné útraty za jedlo, občerstvenie či kávu prostredníctvom zamestnaneckej stravovacej karty.
Ako uvádza TASR, druhú najvyššiu sumu za obedy zaplatili obyvatelia Nitrianskeho kraja (8,89 eura), za ktorým nasleduje Trnavský kraj (8,80 eura).
Rebríček pokračuje Žilinským (8,62 eura), Banskobystrickým (8,36 eura) a Prešovským krajom (8,33 eura). Prekvapivo nízke platby zaznamenal Bratislavský kraj (8,10 eura), najmenej za obedy platili ľudia v Trenčianskom kraji (6,73 eura).
„To, že Bratislavský kraj nepatrí z pohľadu útraty za obedy medzi najdrahšie, považujeme za fenomén, ktorý môže byť spôsobený viacerými faktormi. Za kľúčovú považujeme vyššiu konkurenciu gastroprevádzok a väčšie množstvo zákazníkov počas obeda. Rolu zohráva aj efektivita a centralizácia nákupov. Ukazuje sa, že na cenu obedov má vplyv aj rozvinutosť kraja a jeho infraštruktúra,“ vysvetľuje Lívia Bachratá zo spoločnosti Edenred.
Zamestnanci sú lojálnejší, ak sa o nich firma stará
Medziročné porovnanie odhalilo zaujímavé trendy. Kým v šiestich krajoch ceny vzrástli, pričom najvýraznejší nárast zaznamenal Nitriansky kraj (o 71 centov), v Prešovskom kraji ceny klesli o 6 centov a v Trenčianskom dokonca o 85 centov. Celoslovenský priemer v roku 2024 dosiahol 8,30 eura, čo predstavuje nárast z 8,17 eura v roku 2023.
„S rastom cien môže zamestnávateľ pomôcť svojim zamestnancom napríklad zvýšením príspevkov na stravné alebo inými nefinančnými benefitmi. Naše prieskumy dokazujú, že zamestnanci, ktorí cítia, že sa zamestnávateľ o nich stará, sú lojálnejší, pracujú lepšie a nepomýšľajú na zmenu práce,“ podotýka Bachratá.
V porovnaní s rokom 2019, posledným pred pandémiou, došlo k výraznému nárastu cien vo všetkých krajoch. Najvýraznejší skok zaznamenal Košický kraj (o 3,49 eura), nasledovaný Trnavským (o 3,14 eura) a Prešovským krajom (o 2,91 eura). Celkovo sa priemerná cena obedov na Slovensku od roku 2019 zvýšila o 45 %. Vzrástla totiž z 5,73 eura na súčasných 8,30 eura.
Čítajte viac z kategórie: Ekonomika
Zdroje: FB/Daňové a odvodové tipy Jozefa Mihála, TASR