Od júla sa zvýšila hodnota gastrolístkov. Pre koho to je výhodné?

  • Okrem toho, že stúpla cena potravín, priamo úmerne vznikla potreba, zvýšiť hodnotu stravných lístkov
  • Ich hodnota je od 1. júla na sume 5,10 eura
  • Ak ideš na služobnú cestu, prináleží ti podľa dĺžky jej trvania ešte viac
zvýšenie hodnoty gastrolístkov
zdroj: unsplash
  • Okrem toho, že stúpla cena potravín, priamo úmerne vznikla potreba, zvýšiť hodnotu stravných lístkov
  • Ich hodnota je od 1. júla na sume 5,10 eura
  • Ak ideš na služobnú cestu, prináleží ti podľa dĺžky jej trvania ešte viac

Považuje sa dotácia na stravu ešte stále za extra zamestnanecký benefit, alebo je to už nutnosť patriaca do základného balíka, ktorý ti tvoj zamestnávateľ ponúka? Pre malé aj veľké firmy sú príspevky na stravu alfou-omegou. Od začiatku júla majú zamestnanci nárok na ich zvýšenie z dôvodu nárastu cien za potraviny. Záleží však aj na tom, v ktorej časti Slovenska žiješ a pracuješ.

Hodnota gastro lístkov sa môže líšiť

Kritériá sú rôzne. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny vydalo koncom júna oficiálne opatrenie, ktoré upravuje pôvodnú hodnotu príspevkov na stravu. Jej optimálna hodnota má byť po novom 5,10 eura. Priamo úmerne stúpla aj minimálna dotačná suma, ktorá nesmie byť nižšia ako 3,83 eura. To znamená, že hodnota stravného lístka stúpne reálne len o 23 centov.

Podľa čoho sa zamestnávateľ rozhodne určiť zamestnancovi výšku príspevku je na ňom samom. Zákon totiž nestanovuje percento, podľa ktorého je potrebné konkrétnu hodnotu stravného poukazu vykázať. Pokiaľ si zamestnaný na trvalý pracovný pomer, zamestnávateľ ti teda môže alebo aj nemusí konkrétny príspevok navýšiť. Tento počin Ministerstva priamo súvisí so zvyšovaním minimálnej mzdy.

Viac čítaj TU>>Prekročí minimálna mzda Slovákov hranicu 600 eur už budúci rok?

Mzdy rastú a príspevky na jedlo tiež

Tým, že ti zamestnávateľ zvýši mzdu za vykonanú prácu, zvýši ti väčšinou aj príspevok na jedlo či už formou gastro lístka alebo kreditom na „food kartu“. Ty máš prilepšené a tvoj zamestnávateľ ušetrí náklady. Až 55 percent z hodnoty jedálneho kupónu je pre neho daňovo uznateľným nákladom. Je už len na ňom samotnom, či ti preplatí viac.

Upozorňujeme, že stravné je na Slovensku oslobodené od zdravotného a sociálneho poistenia a dane z príjmov. Zamestnávateľ prispieva zamestnancovi na stravný lístok minimálne 55 % z jeho hodnoty, pričom musí uhradiť svoj povinný príspevok na svoje náklady, ktoré sú jeho daňovým výdavkom,“ informovala payroll manažérka z poradenskej spoločnosti Accace Zuzana Krajčová.

Ak sa chystáš na služobnú cestu, znovu máš nárok na vyššie príspevky na jedlo. Záleží od toho, ako dlho trvá tvoja pracovná cesta. Ak je to klasický pracovný čas v rozmedzí od 5 do 12 hodín, dostať by si mal 5,10 eura. Ak sa pohybuješ v časovom pásme do 18 hodín, máš nárok na 7,60 eura. Nad 18 hodín je to potom 11,60 eura.

zamestnanecke vyhody
zdroj: unsplash

Tvoja stravovacia karta Ticket Restaurant sa rovnako upravuje. „Na zmenu výšky stravného sme pripravení a od 27. 5. 2019 sme doplnili štandardnú ponuku o nové nominálne hodnoty: 3.83 €, 3.90 €, 5.00 € a 5.10 €,“ informuje Edenred Slovakia.

Zamestnávatelia sa zvyšovaniu nebránia

Zamestnávateľom sa podmienky až tak výrazne nemenia. Držia sa zákonnej povinnosti a v ideálnom prípade myslia na svojich zamestnancov. Jednoduchšie to asi majú väčšie firmy a korporácie ako tie menšie. Paradoxne sa žiadna z nich odmeňovaniu nebráni. Na otázku, ako to ovplyvní malé firmy, sme dostali neutrálnu odpoveď. Mnohí si zvýšenie o pár desiatok centov ani nevšimli.

Na nás to nemalo žiaden efekt, lebo stále mame gastrolístky v hodnote 4,00 eura,“ povedala pre Startitup Ines Juriková zo spoločnosti Vitaprodukt, ktorá sídli na severnom Spiši.

Na obedové menučko v klasickej kantíne alebo už len bežnej bratislavskej táckarni to však ešte stále nestačí. Preto zamestnanci očakávajú, že v blízkom čase dôjde k ešte pozitívnejším, ale predovšetkým výraznejším zmenám v príspevkoch na stravovanie.

Zdroj: edenred.sk, accace.sk,

Najnovšie video