Orechy do Nutelly „zasypali“ Taliansko: Cítim sa ako vymierajúci druh, vraví farmár

  • Nutella sa stala obľúbenou pochutinou mnohých ľudí
  • Na jej výrobu sa používa obrovské množstvo orechov
  • Problém však vzniká pri ich pestovaní, doslova zasypali talianskú pôdu
  • Nutella sa stala obľúbenou pochutinou mnohých ľudí
  • Na jej výrobu sa používa obrovské množstvo orechov
  • Problém však vzniká pri ich pestovaní, doslova zasypali talianskú pôdu

Nutella je lieskovo-oriešková nátierka, ktorá ma fanúšikov po celom svete. Firma Ferrero, ktorá je výrobcom tejto sladkej pochutiny, patrí medzi najväčších nákupcov lieskových orieškov na svete.

Poľnohospodári Talianska však majú strach o svoju pôdu. Spoločnosť Ferrero síce stále berie dodávky orechov z Turecka, svojho hlavného dodávateľa a najväčšieho svetového výrobcu, posilnili však aj miestne pestovanie.

To sa na prvý pohľad môže zdať ako rozumné rozhodnutie, ktoré prispeje k podpore lokálnej výroby. Nie je to však také ružové, pretože táto snaha výrobcu Nutelly vyvoláva environmentálnu reakciu vo vidieckych komunitách.

Nutella Taliansko pestovatelia farmy
zdroj: Unsplash/Jonathan Kemper

Rozmanité pestovanie sa mení

Jedným z príkladov je Giacomo Andreocci, ktorý prevádzkuje malú ekologickú farmu v kopcoch severne od Ríma. Pre Financial Times uviedol, že sa cíti ako súčasť umierajúceho plemena – práve vďaka čokoládovej nátierke, ktorú milujú milióny ľudí.

Farmár Andreaocci hospodári v talianskej obci Vignanello, kde bola pôda vysadená rozmanitou zmesou olív, viniča a lieskových orieškov. To sa však mení a na poliach začína prevládať pestovanie lieskových orieškov.

Stojí za tým spoločnosť Ferrero, ktorá na mnohých z okolitých údolí začala intenzívne pestovať lieskové oriešky. Malé farmy, trávnaté pasienky a vinice tak nahradili monokultúrne plantáže.

„Kultivácia lieskových orieškov masívne explodovala, čo vyvolalo také rýchle zmeny v ekosystéme okolo nás, že to príroda už nedokáže uniesť,“ povedal Andreocci pre Financial Times s tým, že orechy sú vysadené všade a vysávajú všetky zdroje ich zeme.

Nutella Taliansko pestovatelia farmy
zdroj: Janine Robinson

Plán Ferrera rozdelil ľudí na dve skupiny

Rozhodnutie veľkého výrobcu Nutelly vyvolalo obavy o životné prostredie a rozdelilo miestne komunity na tých, ktorí vítajú šancu maximalizovať svoje príjmy a na tých, ktorí si stoja za tým, že výsledná monokultúra vytvorí slepú uličku pre životné prostredie.

Ako uvádza Deutsche Welle, lieskové oriešky sa okolo Vignanella pestujú už od 60. rokov minulého storočia. V rámci plánu na rok 2018, ktorý sa nazýva Progetto Nocciola Italia (Projekt talianskych orechov), sa však Ferrero rozhodlo do roku 2025 zvýšiť národnú produkciu o 30 percent, teda na 90 000 hektárov.

Ferrero toto rozhodnutie odôvodňuje tým, že sa tento plán obnovy zameriava na regióny, kde by sa lieskové oriešky mohli integrovať s inými plodinami. Taktiež chceli zabrániť opusteniu poľnohospodárskej pôdy, ktorá bola neobrábaná.

Výrobca Nutelly čelí kritike

Na prvý pohľad vcelku rozumné rozhodnutie Ferrera sa však stretá s čoraz väčšou kritikou. Experti na ekológiu poukazujú na to, že miestni farmári sú nútení vysádzať orechové stromy tam, kde prirodzene nerastú, napríklad v blízkosti mora.

Takéto poľnohospodárstvo môže vyčerpať podzemné vrstvy, ktoré sa starajú o vlahu pôdy, a tým pripraviť pôvodné druhy vysadených plodín o ich biotopy, uvádza Financial Times.

Máš rád Nutellu?

„Čím viac budeme tento prístup uplatňovať, tým viac sa budeme približovať k bodu, odkiaľ niet návratu,“ povedal Goffredo Filibeck, výskumník životného prostredia na Tuscia University vo Viterbe.

Ekológovia tiež tvrdia, že cez monokultúry sa ľahšie šíria choroby rastlín a hmyz, čo má za následok väčšie používanie pesticídov a herbicídov.

Nutella Taliansko pestovatelia farmy
zdroj: Unsplash/Justus Menke

Chcú riešiť problémy trvalej udržateľnosti

Spoločnosť Ferrero tvrdenia ekológov rázne odmieta. Stoja si za tým, že svojimi činmi nepoškodzujú životné prostredie.

„Pestovanie lieskových orieškov neničí taliansky vidiek. V skutočnosti má krajina dlhú históriu ich pestovania, pričom je jednou z hlavných producentských krajín. Talianske lieskové orechy používajú spoločnosti z rôznych odvetví,“ uvádza sa vo vyhlásení pre Financial Times.

Spoločnosť taktiež uviedla, že v tomto projekte spojila odborníkov z oblasti poľnohospodárstva a vedy, ktorých cieľom je riešiť problémy trvalej udržateľnosti. Za pozitívne tiež považujú to, že mnoho talianskych farmárov privítalo príjem, ktorý pestovanie orechov poskytuje.

Pestovatelia sú vystavení väčšiemu tlaku

Pestovanie väčšieho množstva orechov v Taliansku pomáha spoločnosti Ferrero skrátiť niektoré dodávateľské reťazce, taktiež aj zvýšiť schopnosť monitorovania. Výrobca Nutelly v súčasnosti nakupuje tretinu tureckej ročnej plodiny, ktorá predstavuje 65-70 percent svetovej produkcie lieskových orieškov.

Taliansky priemysel lieskových orieškov sa však rozbieha, čím je na pestovateľov vyvíjaný čoraz väčší tlak.

„Trh musí byť neustále kŕmený. Chce to perfektný lieskový oriešok, ktorý je vypestovaný rýchlo,“ povedal Marcello Lagrimanti pre Financial Times, ktorý vo Vignanello začal s pestovaním lieskových orieškov v roku 2017.

Podľa Andreocciho je tento postup Ferrera výborný z ekonomického hľadiska. Ako povedal, keď príde veľká spoločnosť, miestna komunita sa zameria na produkt, ktorý sa vyplatí. Bojí sa však toho, že vplyvom takéhoto drancovania krajiny budúcim generáciám nezostane nič iné ako púšť.

Zdroje: Financial Times, Deutsche Welle

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK