Ostatní študenti im môžu závidieť. Gymnazistom dokonale zrekonštruovali priestory ich školy

  • Od roku 2016 prebieha na bilingválnom gymnáziu C.S Lewisa rekonštrukcia priestorov
  • Dizajn navrhlo Architektonické štúdio Kleinert, ktoré funguje pod vedením architekta Olivera Kleinerta
  • Revitalizácia je rozložená do desiatich etáp, momentálne sa dokončila tretia
Kleinert Creative House
Kleinert Creative House
  • Od roku 2016 prebieha na bilingválnom gymnáziu C.S Lewisa rekonštrukcia priestorov
  • Dizajn navrhlo Architektonické štúdio Kleinert, ktoré funguje pod vedením architekta Olivera Kleinerta
  • Revitalizácia je rozložená do desiatich etáp, momentálne sa dokončila tretia

Nie je škola ako škola a v edukácii už dávno nestačí tradičný prístup učiteľov a ani vychovávateľov. Žiaci chcú viac. Chcú byť zapájaní do diania na hodine a trénovať si individuálne kritické myslenie, potrebujú tvoriť a skúšať nové aktivity. Ku kreativite, kritickému mysleniu a nadšeniu pre vedomosti ich v prvom rade vedú pedagógovia a zamestnanci školy, avšak okrem nich je tu mnoho ďalších faktorov, ktoré ovplyvňujú výkon študentov. Veľkú rolu hrá aj prostredie, v ktorom výučba prebieha.

Určite si aj ty pamätáš socialistické ošarpané steny gymnázia či strednej školy, ktoré ťa každé ráno privítali spolu so zvukom zvončeka. Sedenie nad knihami a počúvanie výkladu nespríjemňovali ani staré gumené podlahy tiahnuce sa pozdĺž celej budovy či pokreslené lavice s ošúchaným zeleným lakom.

Na bratislavskom bilingválnom gymnázium C. S. Lewisa sa rozhodli, že to urobia inak a svojich študentov budú motivovať nielen plánom výučby, ale aj priestormi. Škola oslovila architektonické štúdio Kleinert a pod vedením architekta Olivera Kleinerta postupne budovu gymnázia prerábajú na modernú stavbu so zaujímavým interiérom.

zdroj: Kleinert Creative House - Aula

So vzdelávaním prichádzame do styku každý deň a vieme, ako ťažké je motivovať a získať pozornosť poslucháčov. Veľmi príjemne nás prekvapilo, ako riaditeľ Dušan Jaura viedol komunikáciu. Otvorenosť a rovnocennosť vo vedení, ako aj názor kolegov boli dôležité a k tomu sme cítili úprimnú chuť meniť systém k lepšiemu,“ vyjadrilo sa architektonické štúdio v tlačovej správe.

Revitalizácia prebieha od roku 2016 a je rozdelená do 10 etáp. V súčasnosti je dokončená tretia etapa a ako architektonické štúdio prezradilo pre Startitup, do budúcna sa ráta so zmenami súterénu, kde má vzniknúť kultúrno-spoločensko-edukačný priestor. Súčasťou tejto zmeny by mala byť aj premena nevábneho vstupu na stretávaciu parkovú a bezbariérovú zónu. Otvárať sa bude napríklad aj vstupný priestor, kde vznikne teatórium, ale na pláne sú aj ďalšie zmeny.

Architektonickému štúdiu sa doteraz podarilo vybudovať bezbariérový vstup, vytvoriť spoločný gastro priestor, tradičnú vrátnicu nahradili recepciou, ktorú doplnila galéria. Vo vestibule tak vzniklo miesto, kde sa budú môcť konať rôzne kultúrne podujatia a vystúpenia študentov. Okrem toho sa vybúrali aj pôvodné murivá, ktoré obsahovali kovové mreže, a tak sa zrodila veľká dýchajúca aula.

zdroj: Kleinert Creative House

Otvorenie školy bolo kľúčové, preto sa vybúrali pôvodné murivá oddeľujúce šatne, obsahujúce obrovské množstvo kovových mreží, ktoré sme nazývali Alcatraz. Vedenie školy k odstraňovanu bariér pristupovalo veľmi progresívne a odsúhlasilo aj nami navrhnutú zmenu nepriehľadných horizontálnych zábradlí. Tie sme nahradili ľahkou konštrukciou,“ ozrejmili tvorcovia.

Štúdio pri práci využíva jednoduché endemické materiály (drevo, betón, sklo, textil) s dôrazom na ich netradičné použitie. Novo zrekonštruované krídlo, kde prebieha výučba, dostalo na každom poschodí svoju obývačku, ktorá ma zabezpečiť neformálne vzdelávanie a zároveň môže pre žiakov slúžiť aj ako prípravovňa na vyučovanie. Chodby medzi učebňami opticky skrátili tým, že niektoré murované steny nahradili presklenými a do interiéru vpustili prirodzené svetlo.

zdroj: Kleinert Creative House
zdroj: Kleinert Creative House

Okrem samotnej školy budovalo štúdio priestor, v ktorom by sa mohli ubytovať starší žiaci a učitelia. Plánom je ubytovať sedemnásť ľudí, z toho dvoch pedagógov. Centrálnymi bodmi sa stali kuchyňa, spoločná obývačka a študovňa. Priestor prirodzene rozdeľuje zóny na pokojnejšie a tie, v ktorých prichádza k spoločným aktivitám,“ dopĺňajú.

zdroj: Kleinert Creative House

Projekt revitalizácie bol dokonca nominovaný do architektonickej súťaže CE.ZA.AR. Dostal sa tak medzi 18 vybraných finalistov. Gymnázium nájdeš v bratislavskej Petržalke.

Čítaj TU>>>Takto vyzerá najlepšia slovenská architektúra. CE∙ZA∙AR 2019 odhalil nominácie

Projekt sa odvíja od finančných možností školy. Je dlhodobého charakteru a škole umožňuje rozhodovať sa podľa jej aktuálnych možností a situácie. Etapizáciia je tu veľmi dôležitá a zároveň nápomocná k tomu, že škola vie, kam rekonštrukciou smeruje,“ uviedla pre Startitup spoluautorka a dizajnérka Kleinert Creative House Dana Klienert.

Zdroj: TS, Bilingválne gymnázium C. S. Lewisa

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech