Parmezán ale aj suchá šunka, to všetko v tvojej komore vydrží mesiace. Pod touto podmienkou

  • Keď sa v čase karantény začalo hovoriť o železných zásobách, ktoré treba mať doma, Slovensko sa zmobilizovalo ihneď
  • Z obchodov pomizla múka, cukor, strukoviny a ryža
  • Robili sme skutočne dobre?
  • Odpovedá potravinový analytik
syr
Ilustračný obrázok (unsplash.com, pixabay.com)
  • Keď sa v čase karantény začalo hovoriť o železných zásobách, ktoré treba mať doma, Slovensko sa zmobilizovalo ihneď
  • Z obchodov pomizla múka, cukor, strukoviny a ryža
  • Robili sme skutočne dobre?
  • Odpovedá potravinový analytik

Potravinový sortiment v dnešnej dobe ponúka obrovskú škálu toho, čo si môžeme kúpiť a zároveň uskladniť. Paniku však robiť netreba. Podľa plných regálov to na apokalyptický stav nevyzerá. Ak si chceš však nejaké tie potraviny nakúpiť a mať istotu, že ti vydržia dlhšie, ako len bežný trvanlivý jogurt, prinášame krátky zoznam.

Dátum spotreby nie je vždy smerodajný

Toto je však väčšinou údaj, ktorého sa treba, keďže je výrobcom danej potraviny odporúčaný, držať. Najmä pri špecifických produktoch, o ktorých zaručene vieš, že sú kazivé. Ide o sezónne potraviny ako zelenina, ovocie alebo niektoré druhy mliečnych výrobkov či mäsa. Je dôležité povedať, že zeleninu aj ovocie si dokážeš rozličnými spôsobmi konzervovať na dlhší čas. Zaváranie, sušenie či fermentácia uchovajú niektoré druhy čerstvej zeleniny alebo ovocia pri živote dlho a navyše budú obsahovať stále veľa vitamínov a telu prospešných živín.

Viac čítaj TU>> Tieto potraviny prežijú všetko, aj apokolypsu. Skoro všetky sa radia k zdravej výžive

Z takmer každého druhu potravín však existuje niečo, čo sa dá odložiť na horšie časy. A nemusia to byť zaručene len konzervy alebo kompóty. Národné poľnohospodárske a potravinové centrum a konkrétne Výskumný potravinársky ústav sa dlhodobo venujú chemickým analýzam potravín, ich skladovaniu, kvalite a funkčnosti. To, ako jedlo, ktoré kúpime v supermarkete podlieha plesniveniu, hnilobe či starnutiu závisí aj od podmienok, v ktorých ho skladujeme. Ľubomír Daško vyzdvihuje, že najdôležitejšie je udržať ich pri skladovaní v neporušenom obale.

zdroj: Ilustračný obrázok (unsplash.com)

Vo všeobecnosti sa dá povedať, že potraviny s čo najnižšou hodnotou vodnej aktivity sú potraviny s dlhou trvanlivosťou,“ vysvetľuje Daško, zástupca vedúcej Odboru chémie a analýzy potravín z VÚP a zdôrazňuje, že hodnota vodnej aktivity je zásadný parameter na posúdenie možného použitia potravín aj po ich dobe spotreby. Neznamená to teda, že všetky suché potraviny, ktoré skladuješ podľa pokynov a odporúčaní uvedených na obale potravín, musíš po presiahnutí dátumu spotreby vyhodiť. Treba si ale dať pozor na to, aké to sú. Nie každá totiž vydrží.

Syry a mäso s jednou podmienkou

Do tejto kategórie patria cestoviny, ryža, múka, dehydrované polievky. Všetko samozrejme v originálnom neporušenom obale,“ dopĺňa pre Startitup Ľubomír Daško. Určite sa sem neradí chlieb ani pečivo. Niektorí si zvyknú pre udržanie čerstvosti pečivo či chlieb mraziť. Je to efektívne, no po vytiahnutí z mrazničky treba takéto potraviny spotrebovať ihneď. Je tiež rozdiel, z čoho je chlieb vyrobený. Kváskový vydrží síce kratšie, no jeho výhodou je to, že nesplesnivie ako ten klasický, ktorý kúpiš napríklad v sáčku. Kvalitný chlieb z kvásku jednoducho stvrdne. Potom si z neho môžeš urobiť strúhanku a byť absolútne zero-waste.

Z mäsa by to mohla byť surová suchá šunka, nie však varená a zo syrov opäť syry, ktoré sa vyznačujú dlhodobým zrením – napríklad syry typu parmezán. Aj pre tieto mäsové výrobky a syry platí, že by mali byť v neporušenom originálnom obale,“ vysvetľuje Daško. Medzi takéto suché šunky patrí napríklad kvalitné talianske prosciutto a v podstate veľmi veľa tradičných talianskych mäsových výrobkov, ktoré si tamojší obyvatelia konzervujú práve sušením a teda dehydratáciou potravín.

Ak však skladovacie podmienky zlyhajú, potraviny môžu začať svoj proces kazivosti a ten má už potom veľmi rýchly postup. Predtým, než sa rozhodneš svoju múku, syry či sucháre uskladniť v poličke, či na tmavom mieste v komore, dôkladne skontroluj obal, či nie je porušený. Vzduch totiž obsahuje vlhkosť, ktorá skracuje životnosť potravinovej zásoby.

zdroj: Na potravinách si všímaj obal. Ak je poškodený, spotrebuj ich čo najskôr a to aj v prípade, že sú trvanlivé. (unsplash.com)

Pokiaľ je podozrenie alebo evidentný dôkaz na obale, že uvedené potraviny mohli byť vystavené vode, zvýšenej vlhkosti, v žiadnom prípade by sa nemali používať,“ varuje na záver Ľubomír Daško. Za evidentný dôkaz sa považuje už spomínaný poškodený či pretrhnutý obal, čím sa hermeticky uzavretá potravina automaticky znehodnocuje. Určite ju nekonzumuj, môže ti viac uškodiť, ako ťa zasýtiť.

Dobrou správou naďalej ostáva, a treba si ju opakovať, že obchody sú stále otvorené a sú t pre nás. Po dodržaní všetkých bezpečnostných opatrení pri vstupe do potravín, ich môžeš navštíviť  v podstate kedykoľvek.

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech