Pitie alkoholu môže byť prospešné, pripúšťa štúdia. Do pomerne vysokého veku naň však zabudni

  • Štúdia uvádza, že konzumácia malého množstva alkoholu môže byť pre staršie generácie prospešná
  • Rizikovou skupinou sú ľudia vo veku menej ako 40 rokov
na poličkách v bare sú položené rôzne alkoholické nápoje
Pexels/Chris F
  • Štúdia uvádza, že konzumácia malého množstva alkoholu môže byť pre staršie generácie prospešná
  • Rizikovou skupinou sú ľudia vo veku menej ako 40 rokov

Pitie alkoholu so sebou nesie značné zdravotné riziká. Nová globálna analýza zistila, že aj veľmi malé množstvo alkoholu vo veku menej ako 40 rokov môže byť škodlivé, uvádza portál IFL Science. Avšak mierna konzumácia alkoholu pre staršie generácie môže mať pozitívny vplyv na zníženie rizika kardiovaskulárnych ochorení.

Na prevenciu pred kardiovaskulárnymi ochoreniami má podľa vedcov pozitívny vplyv červené víno, hovorí gastroenteroligička Alica Sekanová v rozhovore pre Unilabs. Flavonoidy a iné antioxidanty zvyšujú hladinu dobrého cholesterolu a ovplyvňujú zrážanlivosť krvi. Avšak klinické štúdie s inými antioxidantmi kardioprotektívny efekt nedokázali.

„Náš odkaz je jednoduchý: mladí ľudia by nemali piť, ale starším ľuďom môže prospieť pitie v malých množstvách,“ povedala vo vyhlásení autorka štúdie Dr. Emmanuela Gakidou.

Výskumníci prezentovali svoje zistenia v časopise The Lancet, skrz čo sa snažili riešiť polemiku o potenciálnych výhodách pitia alkoholu. Predchádzajúce štúdie navrávali, že pohár vína denne môže podporiť zdravie srdca, dané tvrdenia neboli nikdy dokázané či vyvrátené.

Záver čerpali pomocou údajov zo štúdie Global Burden of Diseases, ktorá produkuje najkomplexnejšie údaje o príčinách chorôb a úmrtí na svete, píše The Guardian. Po tom, čo pred štyrmi rokmi autori uviedli, že aj príležitostné pitie alkoholu sa považuje za škodlivé, navrhli vládam, aby ľuďom odporučili abstinenciu.

Nebezpečná konzumácia alkoholu

IFL Science píše, že pomocou štatistík zo štúdie z roku 2020 sa zamerali na úroveň konzumácie alkoholu u populácie vo veku 15 a viac rokov v 204 krajinách a oblastiach. Výskumníci rátali riziká spojené s alkoholom podľa veku, pohlavia a geografickej polohy.

Pri výskume zistili, že nebezpečné množstvo alkoholu v roku 2020 požilo 1,34 miliardy ľudí. Až 76,7 % tvorili muži, pričom 59,1 % bolo mladších ako 40 rokov.

Zo štúdie vyplýva, že muži vo veku 15 až 39 rokov sa vystavujú najvyššiemu riziku nebezpečnej konzumácie alkoholických nápojov. V danej vekovej skupine až 60 % dopravných zranení sa spája s alkoholom.

mladí ľudia sedia s priateľmi v pube na poháriku alkoholického nápoja
zdroj: Pexels/Life Of Pix

The Guardian uvádza, že ďalšou hrozbou nadmernej konzumácie alkoholu je vyššia hladina železa v mozgu. Spája sa predovšetkým s Alzheimerom či Parkinsonom.

„Hoci riziká spojené s konzumáciou alkoholu sú pre mužov a ženy podobné, mladí muži vystupovali ako skupina s najvyššou mierou škodlivej konzumácie alkoholu. Je to preto, že väčší podiel mužov v porovnaní so ženami konzumuje alkohol a ich priemerná úroveň spotreby je tiež výrazne vyššia,“ tvrdí Dr Gakidou.

Bezpečná hranica pitia

Portál Independent uvádza, že pitie viac ako jedného malého pohára piva denne môže u mužov mladších ako 40 rokov predstavovať výskyt zdravotných komplikácií. Bezpečný denný limit pre ženy v rovnakej vekovej kategórií sa viaže k dvom polievkovým lyžiciam vína či 100 ml piva.

„Aj keď nemusí byť realistické myslieť si, že mladí dospelí sa zdržia pitia, myslíme si, že je dôležité informovať o najnovších dôkazoch, aby každý mohol robiť informované rozhodnutia o svojom zdraví,“ dodala Dr Gakidou.

Osobám vo vekovom rozmedzí 40 až 64 rokov sa odporúča konzumovať maximálne takmer dva štandardné nápoje denne. Za štandardný nápoj sa považuje pohár vína, plechovka piva či panák liehoviny. U osôb starších ako 64 rokov sa strata zdravia pripisuje až po konzumácii viac ako troch nápojov denne.

mladí ľudia si na párty pripíjajú s alkoholickým nápojom
zdroj: Pexels/Isabella Mendes

Avšak na potvrdenie výsledkov a prehĺbenie poznatkov by sa mal zrealizovať ďalší výskum, uvádza IFL Science. Údaje nerozlišujú účinky nadmerného pitia a konzumáciu ustálených množstiev alkoholu počas viacerých dní.

Pozitíva výskumu

Pochopenie rozdielov s úrovňou konzumácie alkoholu môže minimalizovať riziko straty zdravia, píše Independent. Pozitívny dopad môže mať aj pri stanovení určitých smerníc konzumácie.

„Rozvíjajúca sa veda o alkohole, ktorá prebieha v stovkách štúdií za posledných 20 rokov, nám veľmi jasne hovorí, že alkohol je veľmi škodlivý pre ľudské telo mnohými spôsobmi,“ hovorí výkonný riaditeľ Alcohol Change UK Dr Richard Piper.

„Predtým sme si to neuvedomovali a príliš veľa z nás pije, akoby sa táto revolúcia v našich vedomostiach nestala.“ 

Zdroje: IFLScience, The Guardian, Independent, Unilabs Alpha Medical

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá