Pohľad do kuchyne slovenskej sushi reštaurácie, za ktorú by sa nehanbilo ani Tokio

  • Pri dnešnom trende burgrov a belgických hranoliek môže byť ťažké presadiť sa na Slovensku s niečím iným. Obľúbenej sieti sushi reštaurácií EDO-KIN sa však podarilo uchmatnúť si miesto na výslní. Vďačí za to umeniu pripraviť autentické a elegantné sushi, za ktoré by sa nehanbili ani v najväčších svetových metropolách. Nazri s nami do kuchyne.
zdroj: Startitup
  • Pri dnešnom trende burgrov a belgických hranoliek môže byť ťažké presadiť sa na Slovensku s niečím iným. Obľúbenej sieti sushi reštaurácií EDO-KIN sa však podarilo uchmatnúť si miesto na výslní. Vďačí za to umeniu pripraviť autentické a elegantné sushi, za ktoré by sa nehanbili ani v najväčších svetových metropolách. Nazri s nami do kuchyne.

Intímne prítmie, prírodné materiály a minimalistický ázijský štýl. To je dizajn zenovej oázy EDO-KIN, v bratislavskom Cubicone. Nesadaj si však, pretože sa ideme pozrieť na vyhláseného miestneho sushimajstra v akcii!

Gastronomické zážitky tu má na svedomí Adam Hergovits, ktorý sa v remesle zdokonaľuje už osem rokov. K ázijskej kuchyni sa dostal úplnou náhodou, no zrejme to bol osud. Dnes totiž nielen, že dostáva do kolien zákazníkov svojím lahodným jedlom, ale vytvára sushi menu, nastavuje filozofiu a školí zamestnancov pre celú sieť reštaurácií EDO-KIN.

 

Adamovu šikovnosť chceme samozrejme otestovať a zadávame mu misiu pripraviť to najlepšie maki na svete. Sushimajster zaujíma svoju pozíciu za pultom a na serióznosti dodáva nielen rondon či veľký nôž v ruke, ale aj majestátny nápis reštaurácie za jeho chrbtom. Svojím farebným ladením skutočne evokuje Tokio, ktorého starodávnym označením je práve výraz EDO-KIN.

Sushimajster má mihnutím oka pred sebou modrú krájaciu dosku, ktorá je špeciálne určená na ryby a na nej svoje „maliarske plátno“, teda bambusovú podložku. Okamžite sa na nej kopí vrstva špeciálne pripravenej ryže s octom a cukrom, ktorej robia spoločnosť kúsky čerstvého lososa, avokáda a pažítky. Úspech sa v sushi začína práve poctivými surovinami – čerstvými rybami z overených zdrojov, kvalitnou japonskou ryžou a fresh zeleninou.

Foto: Startitup

Foto: Startitup

“Čerstvosť surovín je na prvom mieste. Treba ich však vedieť aj správne uskladniť a starať sa o ne dovtedy, kým sa servírujú zákazníkom. Ďalším bodom je ovládať chute a ich správne kombinácie, no a napokon samotné servírovanie,” vysvetľuje Adam.

Neoddeliteľnou súčasťou sushi kultúry je servírovanie. Na precíznom krájaní, ukladaní a zdobení si v Japonsku dávajú nesmierne záležať. Rolka sa na dokonalé sushi mení takmer samurajským chvatom noža. V EDO-KIN nám sushi naservírovali s geometrickou presnosťou na podnose z ručne vyrábanej keramiky, ozdobené glazúrou a s neodmysliteľnou sójovou omáčkou, wasabi a nakladaným zázvorom.

Foto: Startitup

Na tvojom stole musí pokrm pristáť takmer okamžite, pretože ryba aj ryža rýchlo osychajú. To, že naše chuťové poháriky boli extrémne spokojné, zrejme už tušíš. Hovoríme doslova o explózii chutí v ústach, ktorú ti lacné sushi reštaurácie nikdy neposkytnú. A to všetko vďaka poctivému prístupu od začiatku do konca.

Slováci, najmä tí žijúci v okolí Bratislavy, sushi milujú. EDO-KIN tento trend rozšíril už aj do Piešťan. Priniesol k nám závan autentickej Ázie, no so slovenským nádychom. Každá krajina totiž sushi kultúru viac či menej ovplyvnila. “Kým Japonci skôr dbajú na minimalizmus v podobe nigiri, sashimi či maki, Slovákom často vyhovujú viaczložkové rolky, ktoré sú bohužiaľ niekedy až prekombinované,” myslí si Adam.

Foto: Startitup

On sám čerpá inšpiráciu najmä zo svojich ciest po Ázii, kde si okrem nedotknutej prírody a exotickej kultúry vychutnáva aj kuchyňu. Tá vie byť často pre Slováka nečakaná. “Mnohí by boli prekvapení, keby na stôl dostali skutočné ázijské jedlo. Naše jedlá sú preto pripravované tak, aby vyhovovali ľuďom v našich končinách. Majú však autentický ázijský nádych a preto sú jedinečné,” hovorí sushimajster.

Dohady o tom, či by sa sushi malo namáčať do sójovej omáčky alebo nie, sú podľa neho zbytočné, pretože kultúra má rôzne obmeny. Vo filozofii EDO-KIN je dôležité, že chce zákazníkom priniesť exotiku a možnosť najesť sa rýchlo, ale kvalitne a za rozumnú cenu. Očividne sa mu to darí, pretože každým dňom rastie a svojim jedlom si získava priaznivcov po celom Slovensku. “Baví ma, že niečo, v čom mám prsty aj ja, funguje a má úspech,” dodáva Adam.

Foto: Startitup

 

 

Najnovšie video