Polovica Slovákov ho má doma. Vedci objavili sladidlo s benefitmi pre srdce, tlak aj črevá

  • Prirodzená alternatíva cukru dokáže s telom zázraky
  • Podporuje trávenie, zlepšuje metabolizmus a znižuje brušný tuk
žena je koláč, na stole má kávu
  • Prirodzená alternatíva cukru dokáže s telom zázraky
  • Podporuje trávenie, zlepšuje metabolizmus a znižuje brušný tuk
ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Ak tvoj deň začína šálkou kávy, ovsenou kašou alebo jogurtom, možno ani netušíš, že malá zmena v tom, čím si ich osladíš, môže zásadne ovplyvniť tvoje zdravie. Namiesto rafinovaného cukru skús tentoraz siahnuť po javorovom sirupe.

Vedci totiž zistili, že nahradenie iba dvoch polievkových lyžíc rafinovaného cukru javorovým sirupom vedie k zníženiu krvného tlaku, k lepšej kontrole hladiny cukru v krvi a dokonca aj k redukcii brušného tuku.

Zdravšia alternatíva cukru s prekvapivými účinkami na zdravie

V rámci precízne navrhnutej klinickej štúdie výskumníci uskutočnili randomizovaný, dvojito zaslepený, kontrolovaný „crossover“ pokus.

Účastníci prešli dvoma osemtýždňovými fázami, oddelenými štvortýždňovou prestávkou, počas ktorých nahrádzali približne 5 % denného príjmu cukru buď javorovým sirupom, alebo ochuteným sacharózovým sirupom. Každý účastník tak vyskúšal obe varianty, čo umožnilo vedcom sledovať individuálne zmeny s vysokou presnosťou.

Po fáze, v ktorej účastníci konzumovali javorový sirup, výskumníci zaznamenali citeľné zlepšenia v niekoľkých kľúčových oblastiach. Zistili lepšiu glukózovú odpoveď pri záťažovom teste, teda schopnosť organizmu efektívnejšie spracovať cukor.

Okrem toho došlo k miernemu zníženiu systolického krvného tlaku a k zmenšeniu objemu brušného tuku, ktorý je považovaný za rizikový faktor srdcovocievnych ochorení. Hladiny lipidov v krvi sa síce výrazne nezmenili, no aj napriek tomu sa potvrdil pozitívny účinok na metabolizmus účastníkov.

Zaujímavé poznatky priniesla aj analýza črevného mikrobiómu. Po konzumácii javorového sirupu vedci zistili nižšie zastúpenie baktérií rodu Klebsiella.

Ide o mikroorganizmy, ktoré sa bežne vyskytujú v ľudskom čreve, no ich nadmerný rast môže podporovať zápalové procesy, narúšať rovnováhu mikrobiómu a negatívne ovplyvňovať metabolizmus. Okrem toho sa zistilo zníženie funkcií spájaných s bakteriálnou cytokínovou odpoveďou, čo naznačuje mierne protizápalové pôsobenie javorového sirupu.

Autori štúdie uvádzajú, že javorový sirup by mohol predstavovať funkčnú alternatívu k bežnému cukru – nielen v zmysle chuti, ale aj ako súčasť vyváženej stravy podporujúcej zdravie srdca a metabolizmu. Zároveň však zdôrazňujú potrebu rozsiahlejších a dlhodobejších štúdií, ktoré by potvrdili tieto sľubné zistenia.

Minerálne bohatstvo ukryté v javorovom sirupe

Javorový sirup sa vyrába z miazgy javora cukrového. Po starostlivom odparení vody sa mení na aromatické, zlatohnedé sladidlo s konzistenciou podobnou medu, uvádza Good Food.

Hoci nepredstavuje významný zdroj vitamínov, o to viac vyniká množstvom minerálov. Jedna polievková lyžica poskytuje približne 33 % dennej potreby mangánu. Ide o minerál, ktorý sa podieľa na tvorbe kostí, enzýmových procesoch a ochrane buniek pred oxidačným stresom.

Okrem mangánu sa v javorovom sirupe nachádza aj zinok, vápnik, draslík, železo a horčík, ktoré prispievajú k správnej funkcii srdca, nervového systému a imunitnej odpovede.

Z vedeckého hľadiska je najzaujímavejšou časťou javorového sirupu jeho antioxidačný potenciál. Niekoľko laboratórnych štúdií naznačilo, že tmavé druhy s vysokým obsahom polyfenolov dokážu spomaľovať rast niektorých druhov rakovinových buniek, najmä v oblasti hrubého čreva, konečníka a gastrointestinálneho traktu.

Jednou z najzaujímavejších látok prítomných v javorovom sirupe je antioxidant quebecol, ktorý pomáha pri prevencii parodontitídy, teda zápalového ochorenia ďasien. Zaujímavým faktom je, že obsahuje inulín, rastlinnú vlákninu podporujúcu rovnováhu črevného mikrobiómu.

Nezabúdaj však na to, že javorový sirup má pomerne vysoký obsah cukrov (12 g/PL). Nadmerný príjem cukrov bez ohľadu na ich pôvod môže prispieť k nadváhe, inzulínovej rezistencii a zhoršeniu metabolického zdravia. Optimálne množstvo pre zdravého dospelého človeka sa pohybuje približne v rozmedzí jednej až dvoch polievkových lyžíc denne.

Čítaj viac z kategórie: Lifehacking

Zdroje: JN Nutrition, Pubmed, Good Food, WebMD

Najnovšie videá

Trendové videá