Poplach na Slovensku: Chýbajú čašníci aj kuchári a neplánujú sa vrátiť. Nechcú prísť o príjem, ak príde tretia vlna

  • Podnikatelia v gastre sa dočkali otvárania interiérov, ktoré sú prísľubom potrebného prísunu tržieb
  • Okrem finančných starostí však mnohých trápi to, či ich hostí vôbec bude mať kto obslúžiť
  • Po vyše roku protipandemických opatrení sa totiž stalo gastro v očiach zamestnancov rizikovým odvetvím
  • Podnikatelia v gastre sa dočkali otvárania interiérov, ktoré sú prísľubom potrebného prísunu tržieb
  • Okrem finančných starostí však mnohých trápi to, či ich hostí vôbec bude mať kto obslúžiť
  • Po vyše roku protipandemických opatrení sa totiž stalo gastro v očiach zamestnancov rizikovým odvetvím

Už pred časom sa ľudia potešili otvoreniu gastro prevádzok. Po dlhých mesiacoch sa tak mohli vrátiť do práce aj čašníci, kuchári a všetci, ktorí ešte pred pandémiou pracovali v gastro priemysle.

Zatvorené prevádzky však spôsobili, že mnohí ľudia vymenili svoju prácu v gastre za stabilnejšie zamestnanie. Niektorí len na čas pandémie, veľa ľudí sa však do svojej pôvodnej práce v gastrosektore vrátiť nechce.

Z kuchára stavebný robotník

Podľa reportáže RTVS sú tieto problémy viditeľné aj v obľúbených Vysokých Tatrách. Ako uvádzajú, ľudia, ktorí prišli o prácu, keď ich hotel či reštauráciu zatvorili, museli hľadať možnosti, ako si zarobiť.

gastro Slovensko kuchári čašníci
zdroj: TASR/Pavel Neubauer

„Kuchári a čašníci sa začali zháňať po prácach, ako sú stavebné práce, prípadne potraviny a podobné segmenty,“ hovorí pre RTVS Petra Štefany Marčoková, manažérka hotela na Štrbskom plese.

Jej slová potvrdil Marián Galajda, hovorca TMR prevádzkovateľa stredísk. Konštatuje, že ľudia ktorí boli zamestnaní v gastrosektore, no boli nútení odísť, dnes už hľadajú istejší a stabilnejší sektor, takže sa nemajú záujem vrátiť.

Historicky najviac pracovných ponúk

To, že ľudí nemá kto obslúžiť, cíti aj portál Profesia. Tam sa totiž nachádza okolo 2 300 pracovných ponúk v segmente cestovný ruch, gastro a hotelierstvo.

„V cestovnom ruchu, gastre a hotelierstve sme v máji evidovali historicky najviac pracovných ponúk,“ konštatuje pre RTVS Nikola Richterová, hovorkyňa portálu Profesia. Jedná sa o rozmedzie 24 rokov, počas ktorých portál existuje.

V májovom prieskume odpovedalo 500 respondentov, ktorí pracovali posledný rok v službách či cestovnom ruchu. Zistenia sú také, že viac ako polovica v tejto oblasti už nepracuje, pričom štvrtina by sa tam už ani nevrátila.

Pracuješ v gastro segmente?

Ako hovorí Nikole Richterová, tí zvyšní by sa vrátili len za určitých podmienok. Medzi ne patrí napríklad zvýšenie platu, istota pracovného miesta, ale aj prehľadné vyplácanie, s ktorým bol počas pandémie problém.

Na takúto situáciu neboli pripravení

S takouto situáciou vo Vysokých Tatrách nikto nerátal. „Mysleli sme si, že keď pandémia skončí, tak si na trhu práce budeme vyberať,“ povedala Lucia Blašková, riaditeľka OOCR Vysoké Tatry.

Aj keď nemajú presné riešenie, nedostatok pracovníkov chcú riešiť aspoň zamestnaním brigádnikov. Ako povedal Marián Galajda, v niektorých prípadoch sa avizované výpovede v rámci hromadného prepúšťania nenaplnia.

Istotu však ľudom ponúknuť nevedia. Aj preto, že už dnes sa hovorí o tretej vlne pandémie, mnoho ľudí sa do gastro segmentu neplánuje vrátiť. Podľa iniciatívy Pomoc pre gastro, vyše 55 percent podnikateľov potrebuje prijať do svojich podnikov najmä kuchárov a čašníkov.

gastro Slovensko kuchári čašníci
zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Ľudí nemá kto obslúžiť aj v iných krajinách

Vplyvom pandémie vznikla aj spomenutá iniciatíva, ktorá sa snaží gastro segmentu pomôcť po každej stránke. Ako uvádzajú na svojej oficiálnej stránke, iniciatíva vznikla v apríli 2020 ako dobrovoľná aktivita niekoľkých reštauračných prevádzok a ľudí, ktorí podnikajú v oblasti gastrobiznisu.

„Gastro sektor sa pod vplyvom pandémie stal rizikovým a mnoho kuchárov, čašníkov či pomocných síl si našlo prácu v iných odvetviach,“ hovorí Jozef Olejár, signatár iniciatívy Pomoc pre gastro a majiteľ jednej z bratislavských pivární. 

Ako dodáva, pracovníkom totiž nikto nevie garantovať, že pod vplyvom zhoršenej pandemickej situácie sa opäť podniky nezatvoria a nebudú prepustení. Problém vidí aj v nedostatočnej podpore od štátu.

Slovensko však nie je jediné, ktoré po otvorení prevádzok zápasí s nedostatkom zamestnancov. Otváranie prevádzok brzdí nedostatok ľudí aj v Británii. Podľa BBC aktuálne chýba 188-tisíc ľudí a najväčší zhon je po šéfkuchároch a uvádzajúcom personáli.

Zdroje: BBC, RTVS, Pomoc pre gastro, Profesia

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK