Posledné 2 dni PREMIUM ZDARMA: „Superzbraň“ pre metabolizmus majú Slováci v špajze, ani o tom nevedia

  • Máš už len 2 dni na využitie možnosti PREMIUM na mesiac ZADARMO
  • Zabezpečí ti prístup k stovkám exkluzívnych článkov
  • Vybrali sme pre teba top témy o zdraví
premium
Startitup
  • Máš už len 2 dni na využitie možnosti PREMIUM na mesiac ZADARMO
  • Zabezpečí ti prístup k stovkám exkluzívnych článkov
  • Vybrali sme pre teba top témy o zdraví

Vraví sa, že apríl je mesiac bláznov, a zbláznili sme sa veru aj my. Rozhodli sme sa dať ti špeciálnu ponuku, ktorá sa neodmieta, pretože aktuálne rozdávame PREMIUM na mesiac zadarmo.

Ak chceš mať neobmedzený prístup k viac ako 75 000 webovým článkom a videám, vrátane našich vychýrených Startitup relácií, ako napríklad Z politiky, Duel s Martinom Čeligom, Na stope s Ivanom Megom, Strýc Food a mnoho ďalších, stačí využiť našu limitovanú ponuku.

Okrem toho získaš prístup k celej našej PREMIUM rodinke na piatich weboch – Startitup, Fontech, Emefka, Odzadu a Interez, a to úplne bez reklám.

Medzi najobľúbenejšie články našich čitateľov patria bezpochyby tie o zdravom životnom štýle, preto sa spolu pozrime na zopár tých najpopulárnejších.

Konkrétny typ vlákniny je pre metabolizmus „superzbraň“

V jednom z našich článkov sme ťa informovali o tom, že až 95 % ľudí konzumuje nedostatočné množstvo vlákniny, čo negatívne ovplyvňuje črevnú mikroflóru a môže spôsobiť zdravotné problémy, vrátane zápalových reakcií.

Jedným z najefektívnejších a cenovo dostupných spôsobov, ako zlepšiť tento stav, je konzumácia psyllia (ispaghula), ktoré je rozpustnou vlákninou získavanou z Plantago ovata.

Psyllium pôsobí ako prebiotikum, podporuje zdravú črevnú mikroflóru, zlepšuje trávenie, absorpciu živín a posilňuje imunitný systém. Okrem toho sa vyznačuje svojimi schopnosťami regulovať hladinu glukózy v krvi a podporovať chudnutie, keďže spomaľuje absorpciu cukrov a zvyšuje pocit sýtosti.

Podľa Dr. Stevena Batasha z Batash Endoscopic Weight Loss Center by psyllium mohlo byť užitočné pri riadení telesnej hmotnosti vďaka niekoľkým mechanizmom.

„Prvým je jeho schopnosť absorbovať vodu a vytvárať v žalúdku gélovitú hmotu, ktorá zvyšuje pocit sýtosti, čo by mohlo viesť k zníženiu celkového príjmu kalórií, keďže sa jedinci budú cítiť sýtejší a na dlhší čas. Ďalším je to, že môže pomáhať udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi, čo by mohlo znižovať pravdepodobnosť prudkého hladu a chuti na sladké.“

Psyllium možno tiež užívať pri riešení problémov so zápchou aj hnačkou vďaka svojej vysokej absorpcii vody. Napriek týmto prínosom treba však byť opatrný pri konzumácii psyllia v prípade alergií alebo určitých zdravotných stavov a vždy konzultovať jeho užívanie s lekárom.

Potraviny, ktoré zakazuje každý dietológ, ti dokážu pomôcť

V ďalšom článku na tému zdravia sa naša redaktorka pozrela na zúbok zakazovaným potravinám. Veľa z týchto vysokospracovaných potravín totiž odborníci považujú za telu prospešné.

V minulosti vykonané pozorovacie štúdie naznačovali spojenie medzi konzumáciou vysokospracovaných potravín a zhoršením zdravotného stavu. Najnovšie výskumy však naznačujú, že nie všetky vysokospracované potraviny sú nezdravé. Ich vplyv na zdravie údajne závisí od konkrétneho zloženia a nutričného profilu.

Napríklad ultraspracovaný chlieb, ktorý obsahuje emulgátory a iné prídavné látky na zlepšenie textúry a trvanlivosti, môže byť stále zdrojom vlákniny a mať pozitívny vplyv na zdravie, ak je celozrnný.

Zaujímavým sa ukázalo tiež zistenie, že sladkosti, dezerty, hotové jedlá, slané snacky a rastlinné alternatívy mäsových výrobkov, ktoré sú dietológmi často démonizované, nevykazujú spojenie s rizikom vzniku chorôb.

Autori štúdie zdôrazňujú, že kategorizovanie všetkých ultraspracovaných potravín ako nezdravých je mylné a nesprávne. K rovnakému názoru sa prikláňa aj Dr. Ian Johnson, emeritný výskumník v Quadram Institute a odborník na výživu.

„Tieto pozorovania naznačujú úlohu niektorých ultraspracovaných potravín pri nástupe viacerých chronických ochorení. Ale tiež ukazujú, že bežný predpoklad, že všetky ultraspracované potraviny sú spojené s nepriaznivými zdravotnými udalosťami, je pravdepodobne nesprávny,“ uviedol.

Brušný tuk vieš spáliť aj počas spánku

Spánok hrá kľúčovú rolu v procese spaľovania tuku. Počas 8-hodinového spánku môže naše telo spotrebovať približne 400 kalórií. Toto množstvo sa však môže líšiť v závislosti od faktorov ako bazálny metabolizmus a aktivita hnedého tuku.

Štúdia zverejnená v Cell Reports poukázala na to, že rôzne fázy spánku majú rozdielny vplyv na metabolizmus a spracovanie živín, vrátane tukov. Hlboký spánok, alebo non-REM fáza 3, sa spája s výraznejšou regeneráciou a podporuje oxidáciu mastných kyselín. REM spánok naopak zvyšuje produkciu medziproduktov trikarboxylového cyklu.

Rastový hormón (HGH), ktorý sa uvoľňuje počas hlbokého spánku, zohráva dôležitú úlohu v mobilizácii mastných kyselín z tukových zásob. Taktiež podporuje redukciu brušného tuku.

Jeho sekréciu stimuluje neurotransmiterom GABA, ktorý napomáha k relaxácii a hlbokému spánku. Suplementácia GABA môže zvýšiť hladiny HGH až o 400 %, a tým prispieť k redukcii viscerálneho tuku.

L-theanín, aminokyselina z čajovníka čínskeho, má relaxačné účinky a môže v kombinácii s GABA podporiť kvalitný spánok. Navyše, má schopnosť podporovať „hnednutie“ bieleho tuku, čo prispieva k lepšej metabolickej aktivite a redukcii obezity.

Jedna štúdia dokonca zaznamenala zvýšenie metabolickej aktivity a množstva hnedého tuku u účastníkov, ktorí spali v chladnejších teplotách. To teda naznačuje potenciálne využitie pri liečbe obezity a cukrovky.

Ponuka, ktorá sa neodmieta

Ak ťa zaujíma oveľa viac, či už z oblasti zdravej výživy, politiky, vedy a techniky, krimi či zo života zaujímavých Slovákov, si len na krok od množstva článkov aj ďalších špeciálnych benefitov.

Tento článok je dostupný členom Startitup PREMIUM

Zdroje: SIU, Redakcia, Archív, Cell Reports

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá