Potvrdené. Mäso z chorých kráv sa dostalo do slovenských prevádzok a škôl
- Pred nedávnom sme ťa informovali, že na Slovensko sa malo dostať mäso od poľských chovateľov, ktorí predávajú majiteľom bitúnkov choré kravy
- Dnes sa oficiálne potvrdilo, že 300 kilogramov mäsa sa dostalo do niekoľkých prevádzok ale aj školských jedální v našej krajine
- Pred nedávnom sme ťa informovali, že na Slovensko sa malo dostať mäso od poľských chovateľov, ktorí predávajú majiteľom bitúnkov choré kravy
- Dnes sa oficiálne potvrdilo, že 300 kilogramov mäsa sa dostalo do niekoľkých prevádzok ale aj školských jedální v našej krajine
Bitúnky majú o takéto mäso záujem, pretože jeho výkupná cena je výrazne nižšia ako u zdravého dobytka a z jeho predaja majú obchodníci vyšší zisk. Európska komisia upozornila cez Systém rýchleho varovania na subjekty, ktoré na Slovensko doviezli hovädzie mäso z rizikových poľských prevádzkarní. Tieto informácie nahlásili poľské kontrolné orgány, ktoré pokračujú v kontrolách. Ide o prevádzky:
🔘 Cimbaľák s.r.o, Bardejov
🔘 Marek Kazimir – MK FOOD, Gaboltov
🔘 Ladislav Cabai Bidovce
🔘 Marta Ivanová, Čečejovce, ul. Košická 2 – sklad potravín
🔘 Zahorecz Jozef, Levice, ul. Ľudovíta Štúra 10 – predajňa
🔘 Robert Csatari Mäso-Údeniny, Jelšava, ul. Štefánikova 359 – predajňa
🔘 Eva Odreašova Kysucké Nové Mesto ul. Hviezdoslavova 60 – predajňa
🔘 Mäsiarstvo u Urbánka, Trenčín Nám. Sv. Anny 15,
Bistiak Vladimír, Varín ul. Martinčeka 62 – predajňa
Takmer 300 kilogramov mäsa z chorého hovädzieho dobytka z Poľska bolo distribuovaných do reštaurácií a škôl na Slovensku. Hygienici kontrolovali školskú jedáleň v Bidovciach pri Košiciach. Mäso tam roky dodával podnikateľ priamo z dediny. Nemal síce žiadnu prevádzku, ale údajne sa aj do jeho sortimentu, ktorý rozvážali v mraziarenskom aute, mohlo dostať mäso z pochybného bitúnku.
K správe sa vyjadril aj konateľ firmy Cimbaľák s.r.o.: „Na základe RVPS Bardejov na prevádzke CIMBAĽÁK s.r.o. Bardejov bola ukončená kontrola v súlade s veterinárnymi predpismi v rámci certifikátu a sprievodných listov hovädzieho dobytka dodané 14.1.2019 od firmy Handlowo-Uslogova Import-Export Jozef Obrzut,33-386 Podegrodzie. Produkty neboli spracované v tejto prevádzke na výrobu mäsových výrobkov. Jednalo sa o výsekové mäso (hovädzia falošná sviečkovica, hovädzia kližka, hovädzie zadné) v celkovej váhe 113,9kg . Mäso pri preberaní nevykazovalo žiadne senzorické zmeny, všetky sprievodné doklady boli doložené v súlade s veterinárnymi predpismi. Podotýkam, že mäso bolo nakúpené za bežnú trhovú cenu, preto sme nemali dôvod na nejaké podozrenie. Táto prevádzka je v zozname schválených prevádzok na obchodovanie v rámci EU. K dnešnému dňu nás dodávateľ z PL neinformoval a nepožiadal o stiahnutie tovaru, ktorý nám dodal.“
Špinavý biznis
Medzi majiteľmi bitúnkov je o nakazené mäso značný záujem, keďže zdravú kravu predávajú chovatelia za necelých 600 eur, zatiaľ čo chorý dobytok stojí približne päťkrát menej.
Priemerne veľký podnik spracúvajúci mäso podľa televízie zarobí na zdravých kravách takmer 81,5 milióna eur ročne, zatiaľ čo na chorých môže mať čistý zisk až 582 miliónov eur. Poľsko pritom patrí k hlavným európskym exportérom hovädzieho a nie je vylúčené, že časť z neho putuje aj na Slovensko. Podiel poľského mäsa je totižto na Slovensku 30 až 40 %.