Pozor, z obchodov navždy zmiznú príchute, ktoré Slováci zbožňujú. Zistilo sa, že sú genotoxické

  • Blíži sa zákaz takzvaného tekutého dymu
  • Mnohým potravinám dodáva obľúbenú údenú arómu
  • Podľa odborníkov ohrozuje zdravie
Žena konzumuje čipsy a gril.
Ilustračné foto, Freepik/@DragenZigic, Freepik/@freepik
  • Blíži sa zákaz takzvaného tekutého dymu
  • Mnohým potravinám dodáva obľúbenú údenú arómu
  • Podľa odborníkov ohrozuje zdravie

Európska komisia má v pláne zakázať používanie umelých dymových a údených aróm v jedlách. Nejde o chute, ktoré vznikajú prirodzeným údením, ale o tie, čo sa dosahujú pridaním tekutiny, ktorá imituje dym.

Podľa informácií portálu dTest sa takzvaný tekutý dym často používa na dochucovanie čipsov, syrov, slaniny, niektorých polievok a hotových jedál.

Poškodiť môžu tvoju DNA

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) už minulý november upozornil na nebezpečenstvo týchto príchutí. Hovorí, že môžu byť genotoxické, čo znamená, že môžu poškodiť DNA.

Podozrenia, že takéto látky sú škodlivé, sa objavili už v rokoch 2009 a 2012. Preto sa zvýšili požiadavky na testovanie aromatických látok, ktoré sa chcú predávať v EÚ.

Írsky úrad pre bezpečnosť potravín upozornil, že minulý rok bolo na európskom trhu desať látok s takýmito príchuťami. Tento rok ich je už len osem. Dôvod je, že výrobcovia dvoch z nich si nežiadali o predĺženie povolenia. Od 1. januára preto nesmie byť jedlo obsahujúce tieto látky predávané.

Na zmenu majú výrobcovia čas

Už od minulého roka sa diskutuje o zákaze alebo o tom, že sa nepredĺži povolenie pre dymové arómy. Stránka Food Compliance varovala pred zákazom koncom novembra.

Podľa dTestu je zákaz už veľmi blízko a mal by začať platiť začiatkom marca. To však neznamená, že produkty s tekutým dymom hneď zmiznú z predaja.

Žena s nákupným košíkom v potravinách.
zdroj: Freepik/@freepik

Výrobcovia dostanú čas na zmenu receptúry a predaj zostávajúcich zásob. Takže tieto potraviny môžeme na pultoch obchodov nájsť ešte niekoľko mesiacov alebo dokonca rokov.

Takzvaná dymová aróma sa nachádza aj v slovenských výrobkoch. Mimoriadne obľúbená je pri slaných pochúťkach ako sú napríklad čipsy s príchuťou slaniny.

Používa sa aj na konzerváciu potravín

Tekutý dym je zaujímavá vec. Predstav si, že môžeš chytiť dym z horiaceho dreva a premeniť ho na kvapku. Presne to robia s tekutým dymom. Túto kvapalinu potom pridávajú do rôznych potravín, ako sú tvoje obľúbené čipsy, niektoré druhy syrov, ba dokonca aj do slaniny, aby získali tú výraznú údenú chuť, akoby boli strávené hodiny nad pomalým ohňom.

Ako informuje portál Allrecipes, tento spôsob, ako jedlám dodať údenú chuť, je veľmi praktický a rýchly. Nemusíš tráviť celé hodiny pri udiarni, a predsa môžeš mať jedlo, ktoré má tú pravú údenú arómu. Tekutý dym sa stáva obľúbeným nielen v profesionálnych kuchyniach, ale aj medzi výrobcami potravín, pretože zákazníci milujú túto jedinečnú chuť.

Tekutý dym ale nie je len o chuti. Má aj ďalšie využitie. Napríklad, pomáha pri konzervácii potravín. Údená aróma, ktorú dodáva, môže pomôcť predĺžiť trvanlivosť niektorých produktov tým, že dodáva antioxidačné vlastnosti. Okrem toho sú jeho výroba a použitie pomerne šetrné k životnému prostrediu.

Je však dobré vedieť, že aj keď tekutý dym prináša túto skvelú chuť, mali by sme byť opatrní. Nie všetky jeho použitia sú bez problémov, a ako si možno všimol, existujú obavy z jeho vplyvu na zdravie. Preto je dôležité, aby výrobcovia i spotrebitelia dbali na to, ako a v akej miere sa tekutý dym používa.

Mysli na to, ako na všetko – v miere je tekutý dym úžasným spôsobom, ako jedlám dodať tú výnimočnú údenú chuť, ktorú tak obľubujeme. Ale ako so všetkým, čo sa týka jedla, aj tu platí, že menej môže byť niekedy viac.

Zdroje: dTest, EFSA, FSAI, Allrecipes

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá