Tradičná slovenská pochúťka „hviezdi“ v zozname top 100 jedál sveta. Ide o veľký úspech našej kuchyne

  • Naša tradičná pochúťka sa zaradila medzi top 100 jedál sveta
  • Taste Atlas ocenil aj iné slovenské jedlá
Žena a muž pripravujú bryndzové halušky a muž naberá bryndzové halušky do tanierov.
Ilustračné foto, TASR/Miroslav Košírer , TASR/Pavol Ďurčo
  • Naša tradičná pochúťka sa zaradila medzi top 100 jedál sveta
  • Taste Atlas ocenil aj iné slovenské jedlá

Slovenská kuchyňa ponúka širokú paletu chutí, čo znamená, že si tu môže každý nájsť to svoje. Naša kuchyňa si dokonca získava uznanie aj na medzinárodnej úrovni. Dokazuje to pravidelný záujem od portálu Taste Atlas, ktorý zostavuje zoznamy najlepších jedál.

Tisíce gurmánov, ktorí milujú objavovanie nových chutí a majú za sebou cesty po celom svete, hodnotia jedlá a vytvárajú zoznam. Poradie sa neustále aktualizuje.

TOP 10 najlepších jedál sveta

Na prvých 10 miestach sa objavilo dvakrát Taliansko a dominujú aj krajiny ako Thajsko a Čína. Výherné, teda prvé miesto v tomto zozname obsadila Brazília s ich tradičnou picanhou. Portál definuje toto jedlo ako „čerstvý kus hovädzieho mäsa, ktorý je v Brazílii obzvlášť obľúbený a vysoko cenený. V USA sa nazýva sviečková“

Hneď druhá sa v zozname ocitol indický plochý chlieb nazývaný ako Roti canai. Tretie miesto si vyslúžilo thajské Phat kaphrao. Portál vysvetľuje, že ide o tradičnú thajskú praženicu, ktorá kombinuje mleté ​​mäso alebo morské plody s bazalkou a rôznymi ďalšími prísadami.

Do TOP 10 najlepších jedál sveta sa dostali aj pochúťky ako talianska pizza Napoletana, čínska pochúťka Guotic alebo thajské Khao soi.

Skromné a jednoduché jedlo

V najnovšom rebríčku, konkrétne v rebríčku najlepších jedál sveta, sa umiestnilo aj tradičné slovenské jedlo.

Konkrétne ide o bryndzové halušky. V rebríčku 100 najlepších jedál sveta sa umiestnili na 57. mieste.

bryndzové halušky
zdroj: Startitup/Martin Papai

Portál ich opisuje ako „skromné ​​a jednoduché jedlo pozostávajúce z troch zložiek: halušky, bryndza a slanina“. Do receptu neodmysliteľne patrí aj bryndza, chutný syr z ovčieho mlieka typický pre Liptov.

„Pôvodná slovenská bryndza je slaná, silná, drobivá, svetlosivá, sériovo vyrábané odrody sú zvyčajne jemnejšie, svetlejšie a typické je pre nich určité percento kravského syra. Bryndza sa pridáva priamo do halušiek a dôkladne sa mieša, kým sa neroztopí,“ opisuje Taste Atlas.

Boduje aj tradičná slovenská polievka

V rebríčku sa umiestnila aj tradičná slovenská polievka. Reč je o kapustnici. Toto tradičné jedlo z kyslej kapusty s pridaním kvalitných údenín, klobásy a hríbov si mnohí z nás pripomínajú počas Vianoc. V svetovom rebríčku 100 najlepších jedál sa umiestnila na 80. priečke.

Cesnaková polievka, ktorá reprezentuje naše susedné Česko, sa v tom istom hodnotení umiestnila lepšie, konkrétne na 50. mieste. 

Ktoré slovenské delikatesy sa objavujú v zoznamoch najlepších jedál často? >>>

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.

Zdroje: Taste Atlas, Archív SIU, Taste Atlas 

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá