Špecialita našich starých mám žiari v prestížnom rebríčku. Poznáš ju?

  • Do renomovaného rebríčka sa dostalo aj slovenské jedlo
  • Varili ho ešte naše staré mamy
Na snímke je cesto na pečenie
Ilustračné foto, Canva/Svitlana Hulko
  • Do renomovaného rebríčka sa dostalo aj slovenské jedlo
  • Varili ho ešte naše staré mamy

To, že slovenské jedlá sa už niekoľkokrát vyskytli v TOP rebríčkoch tých najlepších jedál z Európy či zo sveta, je nám dobre známe. Medzi obľúbené jedlá sa zaradili zemiakové placky, skalický trdelník či nakladaný biely syr.

V rebríčku „TOP 85 Pancakes in the world“, za ktorým opäť stojí Taste Atlas, sa umiestnilo aj slovenské jedlo, a to na pozoruhodnom mieste.

Slovenské lokše. Práve toto jedlo našich babiek sa umiestnilo na skvelom 15. mieste z 85 najlepších „palacinkoidných“ jedál sveta. „Tieto tenké, chrumkavé zemiakové placky sú tradičným slovenským pokrmom, ktorý sa zvyčajne podáva počas vianočných sviatkov a pôstu. Vyrábajú sa z mäkkého zemiakového cesta, ktoré sa vyvaľká do plochých kruhových tvarov a nasucho sa pečie do chrumkava a zlatista,“ píše o lokšiach renomovaný Taste Atlas.

Slovenská pochúťka získala v hodnotení 4,4 hviezdičky a ako ďalej uvádzajú, tie najlepšie lokše nájdeme v Slovenskom Grobe v reštaurácii Gurmánsky Grob. Hneď na druhom mieste s najlepšími lokšami sa umiestnil bratislavský Klepáč.

TOP jedlo ostáva v Európe

Prvenstvo v TOP 85 získali francúzske Crêpes. „Tieto tenké palacinky sa vyrábajú z pšeničnej múky a majú pôvod vo francúzskom regióne Bretónsko. Hoci sú palacinky francúzskou základňou a národným jedlom, sú také obľúbené, že sa rozšírili po celom svete od prelomu 20. storočia, keď sa biela pšeničná múka stala cenovo dostupnou,“ píše Taste Atlas o Crêpes, ktoré získali hodnotenie 4,5 hviezdičky.

Na druhom mieste skončili naši susedia, Rakúšania, s ich obľúbeným dezertom Kaiserschmarrn. Tento dezert môžeš poznať aj pod názvom „cisársky zákusok“. „Možno ho opísať ako nadýchanú, jemne skaramelizovanú, miešanú palacinku. Legenda hovorí, že kaiserschmarrn bol obľúbeným dezertom cisára Františka Jozefa I., po ktorom bol pomenovaný,“ uviedol portál.

Na treťom mieste skončil ďaleký východ, konkrétne čínsky Jianbing. Ide o obľúbené raňajkové čínske jedlo, ktorú predávajú mnohí pouliční predavači jedla skoro ráno. „Jianbing, alebo vyprážaná palacinka, je tenká a pikantná palacinka podobná európskej palacinke, ktorá sa vyrába tak, že sa cesto naleje na horúcu liatinovú dosku pomocou drevenej lopatky,“ píše autor rebríčku.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa TasteAtlas (@tasteatlas)

Na 18. a 21. mieste sa objavili aj naši susedia. Osemnástu priečku obsadili poľské Placki ziemniaczane, ktoré obľubujú aj viacerí Slováci a poznajú delikatesu pod názvom zemiakové placky, táto pochúťka získala 4,3 hviezdičky. Na dvadsiatom prvom mieste skončili zase české Bramboráky taktiež s hodnotením 4,3 hviezdičky.

„Bramboráky sú slané zemiakové placky, považované za jedno z najznámejších českých jedál. Pozostávajú z nastrúhaných zemiakov zmiešaných s vajíčkami, najemno nastrúhaným cesnakom a tradičným korením, ako je majoránka a korenie. Zmes sa vypráža na panvici do chrumkava,“ opísal portál.

Ďalšie české jedlo, a to Lívance sa umiestnili na 36. mieste, s hodnotením 4,2 hviezdičky.

Zdroje: Startitup, Taste Atlas

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá