„Pracovné tempo na Slovensku je zbesilé.“ Súkromný kuchár z Neapola špeciality uvarí priamo u teba doma

  • Z juhu Talianska priniesol na západ Slovenska jedinečnú kuchyňu
  • Práca súkromného kuchára je podľa neho istým spôsobom stresujúca
walter romano neapol taliansko kuchár
Ilustračný obrázok, archív Waltera Romana
  • Z juhu Talianska priniesol na západ Slovenska jedinečnú kuchyňu
  • Práca súkromného kuchára je podľa neho istým spôsobom stresujúca

Do Bratislavy prináša typické talianske raňajky a na Slovensko prišiel s nápadom otvoriť si tu pravú neapolskú pizzeriu. Cieľom 33-ročného kuchára Waltera Romana je ponúkať zákazníkom niečo, čo v podniku či reštaurácii len tak ľahko nedostanú, pričom od podnikania nemá žiadne veľké očakávania.

V mladosti sa venoval športu, s ktorým precestoval Európu, a dnes si od neho Slováci najčastejšie objednávajú typické talianske špeciality. Pracovné tempo na Slovensku označil za „rýchle a zbesilé“, no jazyková bariéra mu veľké problémy nerobí, aj keď si myslí opak. Startitupu totiž na otázky odpovedal v slovenčine.

Za začiatok kuchárskej kariéry vďačí priateľke

Walterovi s myšlienkou za celým projektom nepomáhal nik, od biznis plánu po celú jeho realizáciu je to čisto jeho práca. Prednedávnom však dostal veľkú podporu od kamarátov, ktorí mu umožnili spustiť predaj talianskych raňajok u nich v pizzerii Baia del Mare na bratislavskom sídlisku Dúbravka.

Na Slovensko prišiel s nápadom otvoriť tu pravú neapolskú pizzeriu, a tak v spolupráci s dvoma známymi vznikol podnik Basilicò. Po roku si však Romano uvedomil, že by sa chcel venovať niečomu, čo by bolo celé pod jeho kontrolou a dozorom. 

V gastrobrandži sa pohybuje od prvého momentu, ako vstúpil na naše územie, no má za sebou aj športovú kariéru. V mladosti hral rugby v Taliansku, napríklad v tíme Svicat Rugby ASD, ale aj vo Francúzsku a v celom Spojenom kráľovstve.

kuchyňa jedlo taliansko neapol kuchár
zdroj: archív Waltera Romana

Od rozbehnutia kariéry kuchára ho síce nič neodrádzalo, no priznáva, že musel v určité momenty vynaložiť viac námahy. S odstupom času si však uvedomuje, že to všetko stálo za to. Za začiatok svojej kuchárskej kariéry pritom vďačí svojej priateľke.

Jedného dňa sa mňa opýtala moja priateľka, prečo nevarím aj pre ostatných. Ja som sa zamyslel a povedal som si, ‚naozaj, prečo nie?‘“ spomína Walter. Dnes je jeho cieľom vyrábať a variť len pravé a tradičné talianske jedlá. Teda niečo, čo zákazníkovi nemôže ponúknuť takmer žiadna reštaurácia. 

Najunikátnejšie podľa neho je to, že si pochutiny môžu ľudia vychutnať v pohodlí svojho domova.

Zo začiatku mu ceny navrhovali zákazníci

Tento článok je dostupný členom Startitup PREMIUM

Zdroj: Instagram/le_creme_di_ciruzzo

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá