Prešovčan v Austrálii predstavil vlastnú značku kávy v recyklovateľných kapsuliach, cestuje po svete a má prácu snov

  • Slovák Martin Hudák za posledné roky precestoval vyše 40 krajín sveta
  • Pracoval v legendárnom hotelovom bare, ktorý sa stal najlepším na svete
  • Momentálne si plní svoje sny v Sydney, kde predstavil aj vlastnú značku kávy, ktorú vlastnoručne praží
Martin Hudák
Martin Hudák
  • Slovák Martin Hudák za posledné roky precestoval vyše 40 krajín sveta
  • Pracoval v legendárnom hotelovom bare, ktorý sa stal najlepším na svete
  • Momentálne si plní svoje sny v Sydney, kde predstavil aj vlastnú značku kávy, ktorú vlastnoručne praží
  • Koľko eur si dokáže zarobiť šikovný barman v Austrálii?
  • Prečo sa neoplatí naháňať len za úspechom na sociálnych sieťach?
  • Čo je tým najdôležitejším aspektom gastro biznisu?
  • V ktorých veciach by sa Slovensko mohlo inšpirovať svetom?
  • Prečo na prvý pohľad práca snov, je naozajstnou drinou?
  • Aké sú momentálne barmanské trendy?

Ty si rodák z Prešova, ako vyzerali tvoje prvé pracovné skúsenosti v zahraničí? 

Bol som lojálny môjmu rodnému mestu skoro päť rokov, ale vedel som, že je na čase sa posunúť a dať si ďalšiu životnú výzvu. Ja mám stále veľké ciele a vedel som, že ak opustím domov, tak to musí byť pre niečo veľkolepé. A tak sa aj stalo, v roku 2014 som získal pozíciu senior barmana v legendárnom a najstaršom hotelovom bare – American Bar v Hotely Savoy v Londýne. Je to inštitúcia a legenda, ktorej meno a roky mojej práce v nej, si ponesiem so sebou po celý život.

Čo ťa ťahalo z Londýna do Sydney? 

V Savoyi som dosiahol všetko po čom som túžil. Od obsluhovania celebrít, cez vycibrenie etikety, až po všetky možné svetové tituly a ocenenia. V roku 2017 sme sa stali najlepším barom na svete, najlepším barovým teamom a ja osobne som konečne vyhral kávové majstrovstvá sveta ako aj nomináciu na top 10 najlepších barmanov v UK. Bolo na čase sa posunúť opäť niekam a prijať novú výzvu. Dosiahol som „barový olymp“ ale nechcel som zaspať na vavrínoch. Preto som sa rozhodol odísť na opačnú stranu sveta a začať od znova a vybudovať niečo veľkolepé od nuly. Taktiež nebudem vám klamať, ale leto v Austrálii je oveľa lepšie ako to v Anglicku.

Martin Hudák
zdroj: Martin Hudák

Koľko si vie v priemere zarobiť šikovný barman v Austrálii? Zrejme je to neporovnateľné so Slovenskom..

V priemere okolo 3000 eur pričom výdavky na živobytie nie sú až také veľké v porovnaní s Londýnom. Nie som si istý ako je to doma na Slovensku s platmi, ale určite si tu vie človek zarobiť dobre a aj ušetriť. Je tu veľmi dobrý životný balans medzi prácou a voľným časom. Ja bohužiaľ toho času až tak veľa nemám, keďže mám tri práce – business a rozbieham ďalší nový.

Stal si sa dokonca najlepším medzinárodným barmanom podľa magazínu Drink Magazine Asia. Aký je to pocit a čo to pre teba ako barmana znamená? 

Je to tá najväčšia pocta, ktorú som kedy dostal v rámci môjho odvetvia. Byť vyhlásený kolegami či dokonca aj kompetenciou znamená pre mňa veľa. Úprimne som toto ocenenie nečakal a som z toho až do dnes dojatý. Ďakujem každému jednému hlasujúcemu z celého sveta za podporu a za ohodnotenie mojej doterajšej práce týmto spôsobom.

zdroj: Martin Hudák

Čomu podľa teba vďačíš za toto ocenenie? V čom máš pred inými barmanmi naozaj na vrch? 

Ťažko povedať na základe čoho si ma zvolili alebo na základe čoho som v očiach ostatných tým lepším. Stále sa mám čo učiť a stále musím napredovať, aj napriek tomuto oceneniu. Posledné roky som precestoval vyše 40 krajín sveta a podelil sa o svoje skúsenosti a vedomosti s tisíckami barmanov či baristov, tak asi to malo veľký vplyv na rast môjho mena a popularity. Sám seba považujem za veľmi pracovitého človeka s veľkým entuziazmom a ochotou pomáhať druhým.

Si aj globálnym ambasádorom austrálskeho kávového likéru Mr Black Spirits, s ktorým cestuješ po celom svete.  Dalo by sa povedať, že máš prácu snov?

No ono to tak na prvý pohľad vyzerá. Cestuješ po celom svete, spoznávaš nové krajiny a kultúry, bary, reštaurácie a tak ďalej. Ale realita je trošku iná. Z letiska na hotel a späť, prebdené noci, kopec práce a zodpovednosti a taktiež aj minimu času na súkromný život. Samozrejme neľutujem to pretože viem, že práve ja mám ten potenciál sa zhostiť tejto práce najlepšie a chcem prispieť ku budovaniu kávovo koktailovej kultúre vo svete. Mám možnosť ovplyvniť ľudí a podeliť sa o vedomosti, ktoré mám spolu s úžasným produktom, ktorý zastáva rovnaké kvality a svetonázory ako ja.

zdroj: Martin Hudák

Taktiež skolíš barmanov z celého sveta a máš  vlastný konzultačný biznis Spirituál Coffee. V čom tento konzultačný biznis spočíva? 

Už od roku 2017 keď som vyhral titul majstra sveta som vedel, že musím mať vlastný brand, ktorý ma bude reprezentovať a spájať sa s mojím menom. Spiritual Coffee je spoločnosť zameraná na podporu mladých biznisov v gastro sfére od tréningu personálu až po navrhnutie konceptu či menu. Taktiež asi tou najdôležitejšou vecou je moja vlastná káva pražená mnou, ktorá je už oficiálne na predaj pre profesionálov, ako aj pre ľudí doma. Nakoľko som uviedol na trh 100 % arabiku praženú mnou vo forme recyklovaných kapsúl, ktoré sú kompatibilné s nespresso kávovarmi. Týmto spôsobom chcem ukázať ľuďom ako môže káva chutiť z rúk majstra sveta, vyselektovaná priamo z kávových plantáží, ktoré som navštívil a čerstvo pražená v mekke kávy – Austrálii. Viac info na insta: @spiritualcoffeeco alebo na webe: spiritualcoffee.com.

zdroj: Martin Hudák

Ako ovplyvnila koronakríza tvoj biznis? 

Bohužiaľ náš bar v Sydney – Maybe Sammy sme museli v polovici marca zatvoriť. Avšak vo všetkom zlom je aj niečo pozitívne. Zamerali sme sa na online predaj našich fľašovaných koktejlov, kávy a merchandise. Posledné týždne sme však už otvorení a vítame hostí v limitovanej kapacite, ale predsa. Čo sa týka Spiritual Coffee, konečne som sa mohol venovať spusteniu značky cez online platformu a dokončeniu marketingu. Taktiež som využil každú možnú chvíľu voľna na dokončenie mojej prvej knižnej publikácie. Držte prsty, snáď sa čoskoro dočkáme jej vydania.

zdroj: Martin Hudák

Vedel by si zhodnotiť úroveň barov na Slovensku? Čo nám tu chýba?

Na Slovensku nechýba absolútne nič. Úroveň je rokom vyššia a lepšia. Máme trendy podniky s vymakaným konceptom a krásnym dizajnom, máme šikovných mladých barmanov plných energie ako aj nestarnúce legendy, máme svetové drinky, ktoré sa môžu kľudne porovnávať s Londýnom či Singapurom. Jediná jedna vec, ktorá nám chýba je viac hostí a hlavne tých zahraničných, čiže turistov.

zdroj: Martin Hudák

Máme podľa tebe na Slovensku nejaký bar, ktorý je na svetovej úrovni? 

Určite! Nerád by som ich menoval, aby som niekoho nevynechal, ale určite minimálne 5 ich bude. Vidno že majitelia sa neboja cestovať do zahraničia a priniesť kúsok inšpirácie aj domov. Úprimne som rád, za konečne prvý nadštandardný hotelový bar, ktorý môžeme nazvať aj prvou hotelovou pýchou, ktorú máme doma na Slovensku.

Aký drink je podľa tvojho pohľadu historický najväčším hitom?

Je ich viacero a každá krajina má ten svoj obľúbený. V rámci mojich ciest by som to asi zrhnul takto. US – Old Fashioned & Manhattan, Európe – Negroni & Martini, Asia – Tropical drinks a Austrália – Espresso Martini.

zdroj: Martin Hudák

Aké sú momentálne barmanské trendy?

Posledné roky vidíme bary a barmanov, ktorí berú ohľad na životné prostredie a minimalizáciu odpadu. Taktiež návrat k lokálnosti a ingredienciám, ktoré vieme odkiaľ pochádzajú a kto ich produkuje. Osobne si myslím, že koktaily a ich servis začína by minimalistickejší a s väčším dôrazom na pohostinnosť a zážitok hosťa než na samotný drink.

Aké sú tvoje profesijné plány do budúcna?

V chronologickom poradí: Otvoriť druhú pobočku Maybe Sammy zameranú na kávu a denný servis. Rozbehnúť Spirituál Coffee globálne a úspešne podchytiť hotelový sektor. Vydať knihu do konca roka a uviesť na globálny trh Otvoriť a spolukonzultovať prvý 5* hotelový bar v Sydney.

zdroj: Martin Hudák

Čo by si odporučil všetkým mladým ľuďom na Slovensku, ktorí by sa chceli stať úspešnými barmanmi vo svete?

Nesnaž sa byť úspešný len kvôli Instagramu a followerom, ale snaž sa byť úspešný sám pre seba, aby keď sa pozrieš späť v čase budeš hrdý na to čo si dosiahol. Každý deň je nový začiatok, byť lepším ako včera a možnosť napredovať vpred. Hosť je to najdôležitejšie čo máme, bez nich by naše remeslo neprežilo. Tak sa sústreď na nich a nie na svoj nový shaker či krásny kryštálový pohár.

zdroj: Martin Hudák

Ak by si mal vybrať 3 veci, v ktorých by sa Slovensko malo inšpirovať svetom, čo by to bolo?

Sústreď sa na lokálnych hostí a lokálne trendy. Nie stále platí, že to čo funguje vo svete bude aj doma. Naučme sa byť však viac otvorení a priateľskí v rámci konverzácie s hosťami a nebuďme hanblivý alebo uzavretí. Nič nie je krajšie ako úprimný úsmev a pohodová konverzácia s personálom.

Najnovšie video