Pri Bratislave vyrástla nádherná drevená vila ako z filmu. Šetrí množstvo energie a má aj vlastné jazierko

  • Projekt vily v Záhorských sadoch pri Bratislave je špecifický tým, že ide o montovanú drevostavbu
  • Veľkým plusom je fakt, že tento dom funguje výborne aj bez technológií pomocou pasívnych prvkov
  • Autorom projektu je Pavol Pokorný z ateliéru POKORNY ARCHITEKTI
 srcset
Pavel Meluš
  • Projekt vily v Záhorských sadoch pri Bratislave je špecifický tým, že ide o montovanú drevostavbu
  • Veľkým plusom je fakt, že tento dom funguje výborne aj bez technológií pomocou pasívnych prvkov
  • Autorom projektu je Pavol Pokorný z ateliéru POKORNY ARCHITEKTI

Na slovenskej architektonickej scéne sa stretávame s architektom Pavlom Pokorným a jeho prácou už dve desaťročia. Počnúc rokom 2008 sa  navrhovať výhradne domy v nízkoenergetickom a pasívnom štandarde. Ako sám uvádza, priviedla ho k tomu zvedavosť a hľadanie vlastnej cesty pri skúmaní odpovede na otázku: možno dosiahnuť, aby boli domy tohto druhu aj vizuálne atraktívne?

Na rozdiel od mnohých kolegov, ktorí prijali požiadavky na energetickú úspornosť budov ako obmedzenie kreatívnych možností, Pavol Pokorný každou novou stavbou ukazuje, ako využiť zdanlivú prekážku na tvorbu lepšej a zmysluplnejšej architektúry. 

zdroj: Pavel Meluš

Skvelým príkladom je aj projekt Vily v Záhorských sadoch. Pozemok vo vilovej štvrti na okraji Bratislavy má mierny sklon na východ a výhľad na lesy na juhu. Architektonický koncept domu je jednoduchý – všetko dôležité, čo sa deje v dome, má kontakt s južným exteriérom a horizontom záhrady.

zdroj: Pavel Meluš

Centrálna pozícia obytnej časti (so šesť metrovou výškou) a samostatnej kuchyne je obkolesená na severe technologickými priestormi domu, na východe spálňou a pracovňou, na západe garážou. Na poschodí sú dve hosťovské izby s hygienickým zázemím.

zdroj: Pavel Meluš

„Je samozrejmosťou, že benefity energeticky úsporného staviteľstva sú integrálnou súčasťou uvažovania o architektúre a základom každého konceptu ateliéru Pokorny architekti. K bezduchosti lineárnej ‚krabice s oknami na juh’ má však dom ďaleko vďaka sofistikovane navrhnutým riešeniam. Južná fasáda je po celej dĺžke prekrytá tri metre hlbokým gánkom poskytujúcim plnohodnotný krytý priestor na pomedzí interiéru a záhrady,“ objasňujú autori projektu. 

zdroj: Pavel Meluš

V mieste kontaktu gánku s kuchyňou a jedálňou je gánok hlboký až šesť metrov a jeho sklenená strecha tvorí svetelný difúzer priamo oproti hlavnému vstupu do domu zo severnej strany. 

Exteriérová presklená strecha má horné roletové pritienenie a vetracie polia. Šesť metrov vysoký audio priestor je sekundárne prisvetlený bazilikálnym spôsobom, takže napriek hlbokému gánku na juhu nie je obytný priestor ochudobnený o denné osvetlenie, eliminácia priameho slnečného žiarenia je vítaným nielen architektonickým, ale aj stavebnotechnickým efektom. 

zdroj: Marcel Rebro

Rozhodujúcim prvkom tvoriacim základný pocit v dome je spoločné rozhodnutie architekta a investorov postaviť celý dom ako montovanú drevostavbu. Konštrukčný systém Lignotrend s integrovaným akustickým stropom v prevedení masívny dub natural a prirodzené svetlo vytvárajú v dome vynikajúcu akustiku a nenapodobiteľnú atmosféru. 

zdroj: Pavel Meluš

Povrchová úprava fasád je v bielej omietke a kanadskom cédri. Mikroklímu obohacuje biojazierko s gánkom a záhradou. Zdrojom tepla a chladu sú dva geotermálne vrty. Dom má podlahové vykurovanie a stenové chladenie.

zdroj: Pavel Meluš

Je výbornou správou, že dom funguje výborne aj bez technológií pomocou pasívnych prvkov, o čom sa bolo možné presvedčiť už počas výstavby v letných mesiacoch, keď v dome bola aj bez zapojenia technológií mimoriadne príjemná klíma vďaka pasívnemu tieneniu a priečnemu komínovému prevetrávaniu.


Autor: Pavol Pokorný | POKORNY ARCHITEKTI

Spolupráca: Bjorn Kierulf | CREATERRA, Tomáš Ružiak, Patrícia Botková

Hlavný inžinier projektu: Bjorn Kierulf | CREATERRA

Hlavný dodávateľ:  KONTRAKTING STAVEBNÉ MONTÁŽE

Zastavaná plocha: 310 m2

Podlažná plocha: 320 m2

Autor fotografií: Pavel Meluš, Marcel Rebro, archív autora

Zdroj: pokornyarchitekti.sk

Najnovšie video