treskaparallax
treskaparamobil

Príbeh gastroikony: Ako sa z tresky v majonéze stalo národné jedlo Slovákov, ktoré chutí rovnako ako pred 70 rokmi?

Treska v majonéze je tak významným kultúrnym dedičstvom Slovenska, že sa stala priam mýtickou. Príbehov o národnej pochúťke koluje naozaj mnoho, pravda však leží len v originálnych receptúrach, ktoré ležia dobre uchované v archívoch.

 
  • Ako sa zahraničná treska dostala na Slovensko a dobyla miestnu gastroscénu
  • Ktorá treska je podľa Slovákov najlepšia a prečo Ryba Košice zbiera jedno ocenenie za druhým
  • Akým spôsobom vznikla ikonická treska v majonéze a čo všetko sa musí stať, kým si ju môžeš hodiť do košíka

Bez vojny by sme ryby nejedli

Ryba na Slovensku vznikla v kríze – vojnové škody na dobytku v roku 1941 znamenali blížiaci sa nedostatok mäsa. Práve ryby boli vtedy vyhlásené za plnohodnotnú náhradu bravčového a hovädzieho mäsa.

Na základe významnej osobnosti v dejinách Slovenska, guvernéra NBS, Dr. Imricha Karvaša, po ktorom sú pomenované aj ulice, vznikla v roku 1943 Ryba – bratislavská fabrika, ktorá vtedy spracúvala sladkovodné ryby.

Druhá svetová vojna rybný priemysel na Slovensku naštartovala, no hneď takmer zničila. Dva dni pred kolaudáciou novej fabriky Ryba zničili nálety veľkú časť objektu – aj napriek značným škodám však podnik dokázal fungovať a prosperovať. Investícia sa štátu vrátila do 5 rokov.

K bratislavskej Rybe sa čoskoro pridali fabriky aj v Košiciach a Žiline. Materská spoločnosť však bola socialistickým štátom v 70. rokoch pridelená rybnému priemyslu z Prahy. Košická a žilinská fabrika prežili zmeny systému aj vstup do EÚ, fungujú ako samostatné subjekty a prosperujú dodnes, každá po slovensky a s vlastnou líniou produktov.

 

V treske s majonézou by mala byť treska

Rok 1954 bol však pre Slovensko prelomový. Fabriky v Bratislave, Košiciach aj Žiline začali vyrábať tresku v majonéze (vtedy ešte treska v remuláde). Pri štarte socialistickej tresky však bola kvalita povážlivá. Kvalitu tresky zaručila až norma prijatá v 1958, podľa ktorej musela treska obsahovať výlučne mäso z treskovitých rýb.

Historické normy však už dávno neplatia a svoje spravili tiež milióny naliaté do marketingu. Do supermarketov sa veľmi rýchlo okrem klasických tresiek dostali aj pikantné, exkluzívne či šalátové verzie.

V záplave desiatok produktov tak Slovák očakáva, že jedinou istotou v treskových produktoch je samotná treska – a to konkrétne treska aljašská alebo treska škvrnitá.

zdroj: Gervais et Boulart – Treska aljašská (vľavo) a treska škvrnitá (vpravo).

To však nie je vždy pravda. Súčasťou viacerých tresiek v majonéze sú totiž slede – ryby, ktoré do čeľade treskovitých nepatria.

Čo robí Tresku Treskou je ryba, z ktorej je Treska v majonéze vyrobená. A to je biele chudé mäso z tresky, čiže biela masívna svalovina, ktorá patrí do šalátu kvôli svojej štruktúre a farbe mäsa. Tresky sú považované za jedny z najkvalitnejších rýb na trhu, sú však drahšie. Trhová cena tresky je aj 2 – 2,5-krát drahšia než cena sleďov, ktoré sú u niektorých značiek populárnou náhradou,“ vysvetľuje Peter Bačkor, riaditeľ Ryby Košice.

 

U nás na kvalite výrobkov nešetríme.

 

Treska z pravého oceánu

Tresky v prípade Ryby Košice sú voľne žijúce v Nórskom mori, nejde tak o bazény ani akvakultúry. Vylovená ryba následne putuje na spracovanie, výsledkom je kvalitné a čisté filé zo svaloviny.

Ďalším krokom je mrazenie – pri teplote -18 °C je treska dovážaná z Nórska až do Košíc. Všetko sa musí stihnúť do 36 hodín, aby ryba dorazila čo najčerstvejšia.

Nórske filety následne putujú do laboratória, ktoré si Ryba Košice sama postavila pre kontrolu kvality. Najväčšia pozornosť je venovaná kvalite a vizuálnej stránke ryby, mikrokultúre a fyzikálno-chemickým parametrom.

10 ton zmrazenej tresky potom putuje do veľkého rozmrazovacieho zariadenia, ktorý sa ľadu zbavuje hmlovitým rozprašovaním vody. Rozmrazená treska sa následne varí a hneď na to opäť schladí. Skúsení odborníci z Ryby Košice v nej týmto spôsobom dokážu zachovať najväčšie množstvo chuti aj prospešných látok.

K rybaciemu mäsu následne putujú soľ, voda a ocot, ktoré treske dodávajú tú pravú chuť, ktorú si pamätajú aj naši starí rodičia. Po dni nasakovania sa mäso následne kútruje a zamieša so zeleninou a majonézou, ktorú si v Košiciach sami vyrábajú, keďže v okolí nevedeli zohnať majonézu dostatočnej kvality.

zdroj: RYBA Košice

Treskoslovenská veľmoc

Logiku, že v treske s majonézou by pozíciu ryby mala obsadiť práve treska, v roku 2018 oprášila práve Ryba Košice, kedy na slovenskom trhu spustila produkt Treskoslovenská treska v majonéze.

Retro obal Slovensko vrátil do kvalitatívnej normy z roku 1958, kedy tresku v majonéze tvorila výhradne kombinácia tresky, majonézy a zeleniny.

Inšpiráciou bol práve návrat do dávnych čias, na ktoré s láskou spomínajú naši rodičia. Treskoslovenská treska v majonéze tak chutí presne tak, ako pred 66 rokmi.

Samozrejme, treska z tresky je drahšia na výrobu, preto pri Treskoslovenskej treske v regáloch supermarketov svieti aj vyššia cena. Ryba Košice nám však potvrdila, že je produkt viac než úspešný.

 

Slováci sa pomaly presúvajú do mindsetu, kedy sú za kvalitu ochotní priplatiť.

 

Ryba Košice sa tradičnú receptúru v roku 2016 pokúsila posunúť na ďalší level a na slovenský trh vplávala Treska bez konzervačných látok. 10-dňová záruka však Slovákov a obchodníkov odradila. Výrobca vsadil na bezpečnosť produktu a do tresky radšej pridáva minimálne množstvo konzervačných látok.

Treskoslovenská treska však prerazila na iných frontoch – rýchlo začala byť dostupná aj vo verzii s chilli papričkami. Ďalší produkt, ktorý sa tiež vracia do čias minulých a čias obľúbenosti chute údených rýb, je Treskoslovenská treska s údenými šprotmi.

zdroj: RYBA Košice

Treskoslovenskú tresku si Slováci zamilovali

Prístup Ryby Košice s tradičnými receptúrami a výhradným obsahom tresky ocenili aj odborníci v teste Asociácie spotrebiteľov SR.

Asociácia si v prvom polroku 2020 posvietila na 10 slovenských tresiek v majonéze. Víťazmi testu sa stali Treskoslovenská Treska a Treska v majonéze Exklusiv, obe od Ryby Košice, ktoré získali 96 %.

Výsledky spotrebiteľského testu (2020)
Ryba Košice Treskoslovenská Treska veľmi dobre, 96 %
Ryba Košice  Treska v majonéze Exklusiv veľmi dobre, 96 %
COOP / Jednota Treska v majonéze veľmi dobre, 95 %
Clever / Billa Treska v majonéze veľmi dobre, 91 %
K-Classic / Kaufland Treska v majonéze veľmi dobre, 91 %
Tesco Treska v majonéze veľmi dobre, 90 %
Preto Ryba Žilina Treska Exklusiv veľmi dobre, 90 %
Nautica/Lidl Treska v majonéze dobre, 85 %
Ryba Košice Treska v majonéze dobre, 85 %
Preto Ryba Žilina Treska priemerne, 65 %

zdroj: RYBA Košice

„Treska v majonéze má za sebou takmer 70-ročnú tradíciu, ktorej by mala zodpovedať aj kvalita. Výsledok testu Asociácie spotrebiteľov v SR, ktorý označil naše dva produkty za najlepšie, si veľmi ceníme. Za ich kvalitou stojí najmä receptúra, dôkladne vyberané suroviny bez umelých sladidiel a úcta k našej národnej pochúťke,“ tešil sa v máji z výsledkov Peter Bačkor, riaditeľ Ryby Košice.

Nie sú to však len odborníci, u ktorých si košická treska vybojovala prvé miesto – Treskoslovenská treska svoju pozíciu na vrchole podčiarkla aj víťazstvom Voľby spotrebiteľov 2020, kde ovládla kategóriu Lahôdky.

Receptúra založená výhradne na treskovitých rybách a viac ako 70-ročná tradícia skúseností sú tak garanciou úspechu na všetkých frontoch. Slováci tresku z Košíc roky dôverne poznajú a pre mnohých ide o lovebrand, po ktorom v obchode siahajú najčastejšie.

Aj vďaka kvalite a dobrému marketingu z Košíc sa treska v majonéze stala slovenským národným jedlom každej kategórie – tresku milujú študenti, manažéri aj seniori, na raňajky, obed aj na večeru. Snáď žiadne jedlo nespojilo Slovensko viac než chutná treska v kelímku.

A tí najvernejší sa môžu stať aj hrdými Treskoslovákmi v prvom virtuálnom štáte Treskoslovensko.

zdroj: RYBA Košice

Najnovšie