Príbeh Slovakia Chips: Už 26 rokov sú jednotkou na trhu, no na Slovensku sa dávno nevyrábajú
- Slovakia chips patria určite medzi najznámejšie značky slaných pochutín na Slovensku
- Začínali ako malá firma na lupienky, neskôr ju prevzal zahraničný kolos
- Dnes sa Slovakia chips na slovensku nevyrábajú
- Slovakia chips patria určite medzi najznámejšie značky slaných pochutín na Slovensku
- Začínali ako malá firma na lupienky, neskôr ju prevzal zahraničný kolos
- Dnes sa Slovakia chips na slovensku nevyrábajú
Otvoriť si balík čipsov je znak pohody a tiež nesmú chýbať na žiadnej párty. Na trhu je veľa značiek, no rebríček popularity jednoznačne vedú Slovakia Chips. So Slovenskom však majú spoločný len názov. Na Slovensku sa dávno nerobia a pod palcom ich má nenecká spoločnosť.
Od malej firmy po európsky kolos
Spoločnosť Slovakia Chips bola založená v roku 1994 v Nozdrkovciach a v tom istom roku začala vyrábať prvé čipsy pod značkou Slovakia. Slováci dovtedy poznali iba socialistické zemiakové lupienky. Tie však boli v porovnaní s tými dnešnými oveľa mastnejšie, tenšie a aj slanšie.
V roku 2000 zmenila firma názov na Interstnack Slovensko po tom, čo firmu prebral nemecký kolos Intersnack. V roku 2005 však výroba v Nozdrkovciach skončila a Slovakia chips sa odvtedy nevyrábajú na Slovensku.
„Dôvodom bolo rozšírenie výrobných kapacít spoločnosti Intersnack v Českej republike. Tam dochádza k výrobe slaných pochutín nielen pre domáci trh, ale aj okolité trhy. Zemiačiky sú tam vyrábané stále podľa tradičných receptúr za použitia zemiakov zo Slovenska, Českej republiky a Nemecka,“ uvádza v stanovisku pre Startitup.sk spoločnosť Intersnack Slovensko.
„Kapacity takejto továrne dovoľujú doručovať stále rovnakú kvalitu výrobkov, a aj každoročne inovovať a rozširovať ponuku pre zákazníkov na Slovensku pod značkou Slovakia. Typickým príkladom môže byť tohtoročné uvedenie novinky zemiačikov Slovakia Zľahka, ktoré ponúkajú o 30 percent menej tuku ako klasické zemiačiky, bez kompromisu v chuti,“ vysvetľuje firma.
Zemiaky ako problém
Problémom bola nielen neefektívna výroba, ale aj problém s dodávkou zemiakov. Na výrobu lupienkov sú vhodné iba niektoré odrody zemiakov. A hoci je Slovensko svojimi zemiakmi známe, nedokáže pokryť dopyt po čipsových odrodách. Kvalita slovenských zemiakov každoročne kolíše, no zákazník má od značky určité očakávania.
Keď otvorí vrecko s čipsami, čakáš, že budú chutiť rovnako, ako naposledy. Táto stratégia nie je ojedinelá, využívajú ju firmy na celom svete. Asi najznámejším príkladom je rýchle občerstvenie, v ktorom chutí jedlo vždy rovnako.
Intersnack sa dnes neobmedzuje iba na zemiakové čipsy, predáva aj mnohé iné slané snacky (napríklad populárny Pom-Bär, či orechy Nutline). Hoci nesú značku Slovakia, vyrábajú sa v Česku, ale aj Rumunsku či Maďarsku.
Zaujímavosti o čipsoch
- Balík čipsov obsahuje veľa plynu, aby sa krehké lupienky pri preprave nepolámali
- Na výrobu Slovakia chips sa používajú zemiaky odrôd Kiebitz a Lady Claire
- Jedno vrecko Slovakia Chips Horská soľ 77 g obsahuje 1,3 – 1,5 % soli, čo zodpovedá cca 1 g soli. Rovnaká koncentrácia soli je napríklad v krajci chleba
- Čipsy vymyslel kuchár George Crum v New Yorku pre zákazníka, ktorému sa jeho zemiaky nezdali dosť chrumkavé
- Najlepšie zemiakové lupienky majú výraznú zemiakovú chuť, sú jemne slané a obsahujú málo nasýtených mastných kyselín
- 1 zemiakový lupienok Slovakia má v surovom stave hrúbku 1,2 milimetra