PRIESKUM: Nevieme, čo kupujeme. Viac ako polovica Slovákov nerozumie tomu, čo je na obale vajíčok
- Takmer polovica Slovákov deklaruje, že je pre nich dôležité v akých podmienkach žijú sliepky, ktoré vajíčka znášajú
- Prekvapivé však je, že iba 36 % rozumie symbolom, ktoré na vajíčkach označujú typ chovu
- Takmer polovica Slovákov deklaruje, že je pre nich dôležité v akých podmienkach žijú sliepky, ktoré vajíčka znášajú
- Prekvapivé však je, že iba 36 % rozumie symbolom, ktoré na vajíčkach označujú typ chovu
Aj tieto zistenia priniesol septembrový prieskum spotrebiteľských preferencií, ktorý na reprezentatívnej vzorke 1020 respondentov uskutočnila agentúra 2muse.
„Môžeme povedať, že v našej krajine skoro vôbec neexistujú ľudia, ktorí by vajcia nekonzumovali. Iba 9 % respondentov deklarovalo, že túto komoditu nenakupuje vôbec,“ interpretuje výsledky reprezentatívneho prieskumu Michal Vyšinský z prieskumnej agentúry 2muse.
Čo za vajíčka sa používajú v McDonald’s? Boli sme sa pozrieť priamo na farme
Najlepšie využiteľné zdroje bielkovín
Názory na konzumáciu vajec sa v dnešnej dobe rôznia. Ich zaradenie do jedálnička je však dôležité aj z pohľadu vyváženej stravy.
„Vajíčka majú z hľadiska výživy množstvo benefitov. Obsahujú veľké množstvo makroživín aj mikroživín, všetkých 9 esenciálnych aminokyselín, ktoré sú podstatné pre ochranu a budovanie svalovej hmoty. Patria medzi biologicky najkvalitnejšie a najlepšie využiteľné zdroje bielkovín,“ opisuje ich pozitíva výživový expert MUDr. Boris Bajer. Slovákom najviac chutia v podobe miešaných vajec, tzv. praženice.
Prieskum sa zameral aj na to, na čom Slovákom pri kúpe vajec najviac záleží. Pri výbere dbajú najmä na ich čerstvosť, pôvod a cenu. Nové trendy a spôsob myslenia však zanechali stopu aj v spotrebiteľských preferenciách. Dôležitými sa stávajú aj typ chovu či humánne podmienky sliepok.
Skoro polovica respondentov sa vyjadrila, že je pre nich pri nákupe podstatná aj informácia o tom, z akého chovu vajcia pochádzajú. Avšak iba 36 % zo všetkých opýtaných uvádza, že označeniu na vajíčkach aj rozumie.
„Zo získaných dát nám vyplýva, že viac ako polovica tvrdí, že symbolom nerozumie. Aj napriek tomu sú to práve vajcia z klietkového chovu, ktoré sú u spotrebiteľov najmenej obľúbené. Svoju pozornosť pri nákupe venujú predovšetkým vajciam z podstielkového, ekologického chovu alebo chovu s voľným výbehom, ktoré preferujú,“ vysvetľuje rozmýšľanie Slovákov M. Vyšinský.
Slovenská kvalita
V oblasti potravín je práve kvalita dlhodobo pod drobnohľadom. Z hľadiska kvality považuje až 73 % respondentov vajcia zo Slovenska za najkvalitnejšie, pričom až 88 % Slovákov tvrdí, že ich pri nákupe uprednostňuje. Našu krajinu vníma až 63 % v tomto smere za sebestačnú.
Sebestačnosť v oblasti vajec sa na Slovensku pohybuje na úrovni 97,5 %, no aj napriek tomu ich v pomerne veľkom množstve dovážame. Jedným z dôvodov prečo sa v slovenských obchodoch nachádzajú zahraničné vajcia, ktoré lákajú neporovnateľne nižšou cenou je aj nastavenie systému dotácii z EÚ, čo je komplikovaná a komplexná problematika. Na Slovensku je podpora tohto segmentu za posledné roky nulová. Faktom však zostáva, že produkcia vajec na Slovensku podlieha striktnej veterinárnej kontrole.
„Sú to práve slovenské vajcia, ktoré za posledné roky nezaznamenali žiadne škandály, čo sa o tých zahraničných nedá povedať. Dôvera spotrebiteľov v slovenskú kvalitu i bezpečnosť je pre nás naozaj dôležitá,“ vysvetľuje prax Jaroslav Novák, majiteľ spoločnosti Babičkin dvor.
Z prieskumu vyplýva, že iba tretina Slovákov zachytila medializované škandály so zahraničnými vajcami, v ktorých boli objavené pridané aditíva, ako napríklad poľské vajcia s obsahom salmonely, plesne, dioxínov či fipronilu.
Kvalita vajec je však zo zdravotného hľadiska veľmi dôležitá. „Salmonela môže byť život ohrozujúcim mikroorganizmom, takže v tomto prípade môže ísť o závažný problém. Antibiotiká v mäse môžu porušiť prirodzenú črevnú mikroflóru, čo môže mať vážny zdravotný vplyv aj napr. na imunitný systém. Dioxíny sú toxické látky, ktoré sú dobre rozpustné v tukoch, pričom žĺtko je hlavným zdrojom tuku vo vajíčku, preto treba dbať na výber overených a kvalitných zdrojov vajíčok,“ odporúča Bajer.
Zdroje: 2muse, viacneznesiem.sk