PRIESKUM: Nevieme, čo kupujeme. Viac ako polovica Slovákov nerozumie tomu, čo je na obale vajíčok

  • Takmer polovica Slovákov deklaruje, že je pre nich dôležité v akých podmienkach žijú sliepky, ktoré vajíčka znášajú
  • Prekvapivé však je, že iba 36 % rozumie symbolom, ktoré na vajíčkach označujú typ chovu
Babičkin dvor
  • Takmer polovica Slovákov deklaruje, že je pre nich dôležité v akých podmienkach žijú sliepky, ktoré vajíčka znášajú
  • Prekvapivé však je, že iba 36 % rozumie symbolom, ktoré na vajíčkach označujú typ chovu

Aj tieto zistenia priniesol septembrový prieskum spotrebiteľských preferencií, ktorý na reprezentatívnej vzorke 1020 respondentov uskutočnila agentúra 2muse.

 „Môžeme povedať, že v našej krajine skoro vôbec neexistujú ľudia, ktorí by vajcia nekonzumovali. Iba 9 % respondentov deklarovalo, že túto komoditu nenakupuje vôbec,“ interpretuje výsledky reprezentatívneho prieskumu Michal Vyšinský z prieskumnej agentúry 2muse.

Čo za vajíčka sa používajú v McDonald’s? Boli sme sa pozrieť priamo na farme

Najlepšie využiteľné zdroje bielkovín

Názory na konzumáciu vajec sa v dnešnej dobe rôznia. Ich zaradenie do jedálnička je však dôležité aj z pohľadu vyváženej stravy.

„Vajíčka majú z hľadiska výživy množstvo benefitov. Obsahujú veľké množstvo makroživín aj mikroživín, všetkých 9 esenciálnych aminokyselín, ktoré sú podstatné pre ochranu a budovanie svalovej hmoty. Patria medzi biologicky najkvalitnejšie a najlepšie využiteľné zdroje bielkovín,“ opisuje ich pozitíva výživový expert MUDr. Boris Bajer. Slovákom najviac chutia v podobe miešaných vajec, tzv. praženice. 

Prieskum sa zameral aj na to, na čom Slovákom pri kúpe vajec najviac záleží. Pri výbere dbajú najmä na ich čerstvosť, pôvod a cenu. Nové trendy a spôsob myslenia však zanechali stopu aj v spotrebiteľských preferenciách. Dôležitými sa stávajú aj typ chovu či humánne podmienky sliepok. 

Rozumieš označeniu na vajíčkach v obchodoch?

Skoro polovica respondentov sa vyjadrila, že je pre nich pri nákupe podstatná aj informácia o tom, z akého chovu vajcia pochádzajú. Avšak iba 36 % zo všetkých opýtaných uvádza, že označeniu na vajíčkach aj rozumie. 

vajicia klietkovy chov
zdroj: archív Startitup/ Billa

„Zo získaných dát nám vyplýva, že viac ako polovica tvrdí, že symbolom nerozumie. Aj napriek tomu sú to práve vajcia z klietkového chovu, ktoré sú u spotrebiteľov najmenej obľúbené. Svoju pozornosť pri nákupe venujú predovšetkým vajciam z podstielkového, ekologického chovu alebo chovu s voľným výbehom, ktoré preferujú,“ vysvetľuje rozmýšľanie Slovákov M. Vyšinský. 

Slovenská kvalita 

V oblasti potravín je práve kvalita dlhodobo pod drobnohľadom. Z hľadiska kvality považuje až 73 % respondentov vajcia zo Slovenska za najkvalitnejšie, pričom až 88 % Slovákov tvrdí, že ich pri nákupe uprednostňuje. Našu krajinu vníma až 63 % v tomto smere za sebestačnú.

Sebestačnosť v oblasti vajec sa na Slovensku pohybuje na úrovni 97,5 %, no aj napriek tomu ich v pomerne veľkom množstve dovážame. Jedným z dôvodov prečo sa v slovenských obchodoch nachádzajú zahraničné vajcia, ktoré lákajú neporovnateľne nižšou cenou je aj nastavenie systému dotácii z EÚ, čo je komplikovaná a komplexná problematika. Na Slovensku je podpora tohto segmentu za posledné roky nulová. Faktom však zostáva, že produkcia vajec na Slovensku podlieha striktnej veterinárnej kontrole. 

zdroj: Babičkin dvor

„Sú to práve slovenské vajcia, ktoré za posledné roky nezaznamenali žiadne škandály, čo sa o tých zahraničných nedá povedať. Dôvera spotrebiteľov v slovenskú kvalitu i bezpečnosť je pre nás naozaj dôležitá,“ vysvetľuje prax Jaroslav Novák, majiteľ spoločnosti Babičkin dvor. 

Z prieskumu vyplýva, že iba tretina Slovákov zachytila medializované škandály so zahraničnými vajcami, v ktorých boli objavené pridané aditíva, ako napríklad poľské vajcia s obsahom salmonely, plesne, dioxínov či fipronilu. 

Kvalita vajec je však zo zdravotného hľadiska veľmi dôležitá. „Salmonela môže byť život ohrozujúcim mikroorganizmom, takže v tomto prípade môže ísť o závažný problém. Antibiotiká v mäse môžu porušiť prirodzenú črevnú mikroflóru, čo môže mať vážny zdravotný vplyv aj napr. na imunitný systém. Dioxíny sú toxické látky, ktoré sú dobre rozpustné v tukoch, pričom žĺtko je hlavným zdrojom tuku vo vajíčku, preto treba dbať na výber overených a kvalitných zdrojov vajíčok,“ odporúča Bajer. 

Zdroje: 2muse, viacneznesiem.sk

Najnovšie video

Najnovší podcast

Plavíš sa a na brehu horí ľudské telo, vedľa toho stojí krava. India je šialená

Najnovšie