desktopparallax
Matúš Majer/Startitup
mobilparalalx
Matúš Majer/Startitup

Čo za vajíčka sa používajú v McDonald’s? Boli sme sa pozrieť priamo na farme

Sú to práve vajíčka, ktoré držia na nohách každú gastroprevádzku. McDonald’s má vo svojej ponuke od roku 2016 aj výdatné raňajkové menu, ktorého skutočným základom sú vajíčka. Ročne z nich reštauračná sieť pripraví takmer 1 milión chutných raňajok.

Vajíčka Mekáč odoberá z farmy Babičkin dvor vo Veľkom Krtíši. Quick-foodové reťazce sú však pravidelne kritizované za kvalitu používaných surovín – často „od stola“, bez dôkazov.

Na Babičkin dvor, odkiaľ pochádza každé jedno vajíčko používané v slovenskom McDonald’s, sme sa preto sami vybrali a osobne sa o kvalite 3,2 milióna čerstvých vajíčok, ktoré boli do Mekáču zatiaľ dodané, presvedčili.

  • McDonald’s kupuje vajíčka od Babičkinho dvora, 2. najväčšieho producenta vajíčok na Slovensku
  • Ako sa vajíčka znášajú, kontrolujú a koľko ich každý mesiac putuje do reštaurácií?
  • Reťazec odmieta používať vajíčka s GMO. Aké ďalšie kritéria si McDonald’s pri vajíčkach diktuje?

 

Aká je v skutočnosti kvalita vajíčok v McDonald’s?

Na farmách Babičkin dvor, v okrese Veľký Krtíš, sa ročne vyprodukuje 115 miliónov vajíčok. McDonald’s je tak s odberom okolo 1,8 milióna kusov ročne, pri počte 34 reštaurácií, len menším odberateľom – na kvalite si však dáva poriadne záležať.

„McDonald’s bol náš prvý zákazník, ktorý trval na tom, že bude odoberať vajíčka z výhradne podstielkových chovov. Na tú dobu to bolo veľmi progresívne,“ vysvetľuje Jaroslav Novák, šéf Babičkinho dvoru, kde tvorí podstielka približne 30 % produkcie.

Po podstielkových vajíčkach je však čoraz väčší dopyt a pôvodná ekonomická nevýhoda, s ktorou do hry sympaticky vstupoval Babičkin dvor, sa tak konečne mení na pozitívum aj z finančného hľadiska.

McDonald’s si pri vajíčkach diktuje prísne podmienky

Babičkin dvor má 8 fariem, na nich 20 podstielkových hál, 2 voliéry a 16 klietkových hál.

Novák vysvetľuje, že udržanie vysokých štandardov na Slovensku nie je jednoduché. Iné farmy majú najmä klietkové chovy a gigantické haly, tým pádom aj menšie náklady. Nosnice tam však majú výrazne nižšiu kvalitu života a prejavuje sa to aj na vajíčkach.

 

Každé druhé neklietkové vajíčko na Slovensku je z Babičkinho dvoru, podiel na trhu je až 45 %.

 

„McDonald’s je extrémne náročný zákazník,“ smeje sa Novák. „Stále nám sem posielajú technologické, sociálne aj personálne audity kvality.“ Zdôrazňuje, že čo najvyšší animal welfare štandard nosníc bol kľúčovou požiadavkou Mekáču.

zdroj: Babičkin dvor

Každé vajíčko sa musí poriadne skontrolovať

Cesta jedného vajíčka je poriadne dobrodružstvo. Po znáške sa vajíčko uloží do prepravnej podložky a presunie do triediarne.

Tam sa vajíčka pozorne skontrolujú, ručne aj pod silným nasvietením. Práve nasvietenie slúži na odhalenie akýchkoľvek nepravdepodobných nedostatkov – mierne puknutia či znečistenia.

Skontrolované vajíčka sa následne roztriedia podľa veľkosti (poznáme: S – small, M – medium a L – large) a uložia v chladiacej miestnosti, kde je teplota 5 °C až 8 °C. Tie poškodené sa zasa využijú na iné potravinárske účely u iných odberateľov.

zdroj: Babičkin dvor

Babičkin dvor následne vyhovujúce a kvalitné vajíčka opatrne prepravuje do chladeného centrálneho skladu spoločnosti McDonald’s v Trnave, odkiaľ sú dodávané do McDonald’s reštaurácií po celom Slovensku, a to minimálne dvakrát do týždňa.

 

Do Mekáču chodia 100 % podstielkové GMO-free vajíčka veľkosti M, a to v celku. Žiaden prášok, žiadne úpravy, žiadne priemyselné spracovanie.

 

Čerstvé vajíčka skladujeme v chladničke a do kuchyne ich prenášame až tesne pred prípravou objednávky raňajok. V našom raňajkovom menu ponúkame omeletu v poriadnych raňajkách a bagloch alebo volské oká, ktoré servírujeme do McMuffinov,“ opisuje spotrebu vajíčok v reštauráciách Lucia Poláčeková, PR Supervízor v McDonald’s Slovensko.

„Vajíčka rozklepávame až tesne pred ich úpravou na grille, ktorého plocha je natretá čerstvým maslom. Aj vďaka tomu sú naše raňajky veľmi chutné a obľúbené medzi Slovákmi.“ Nie je to tak len príprava, ale aj samotná kvalita vajíčok, ktorá v Mekáči každý deň zaručuje v reštauráciách novej generácie raňajkové menu.

zdroj: Matúš Majer/Startitup – Jaroslav Novák založil Babičkin dvor na filozofii podstielkových chovov, klietka sa vraj prejaví na sliepke aj vajíčku.

 

Boli sme prví na Slovensku, kto sliepky začal kŕmiť 100 % GMO-free krmivom.

 

Geneticky modifikovaný materiál je tabu

Babičkin dvor nenakupuje polotovary, kŕmne zmesi si sami namiešavajú podľa vlastných receptúr. Každý rok spotrebujú 20 000 ton krmiva, hlavné zložky sú najmä pšenica, kukurica a sója – silné zdroje bielkovín, uhľohydrátov, vápnika a vitamínov. Krmivo musí byť tiež bohaté na aminokyseliny.

Sympatickým procesom sa na farmy nedostáva len krmivo, ale aj samotné nosnice, konkrétne plemená Lohmann a ISA Brown. Kuriatka Babičkinho dvora pochádzajú z Maďarska a Nemecka. 16 až 18 týždňov sú následne vychovávané, učia sa lietať – prakticky majú vlastnú škôlku.

Vajíčka nosnice znášajú približne rok a následne sa predávajú na farmy a lúky miestnym drobnochovateľom. Babičkin dvor tak priamo podporuje lokálnych farmárov a malých producentov.

zdroj: Matúš Majer/Startitup – Sympatická farma v Príbelciach, pár kilometrov za Veľkým Krtíšom.

Raňajky z čerstvo rozklepnutých vajíčok

Po návšteve farmy pokračovala naša cesta priamo do jednej z reštaurácií McDonald’s, kde vajcia pripravujú pre raňajkové menu a majú nastavené rovnako vysoké štandardy.

Každé vajíčko sa rozklepáva len pár minút pred servírovaním pre maximálnu čerstvosť. Majú dokonca svoju samostatnú varnú platňu, aby sa neprišlo do kontaktu s iným jedlom a nehrozila žiadna možná potravinová kontaminácia.

Z vajíčok McDonald’s pripravuje napríklad čerstvé volské oká – ich know-how je poliať vajíčka drobným množstvom vody, vďaka čomu sú vždy dokonale zlatisté, no nikdy nie spálené.

Vajíčka putujú tiež do obľúbených McMuffinov a na platňu sa dostávajú priamo zo škrupiny. Do vajíčkových baglov sa zase dáva omeleta, ktorá je poctivo naservírovaná v rozrezanom bagli s chrumkavou slaninou a plátkovým čedarom so šunkou.

zdroj: Matúš Majer/Startitup

Úspešný príbeh z juhu Slovenska

Podpora lokálnych produktov v McDonald’s nielen zaručuje vysokú kvalitu, no tiež pozitívne vplýva na lokálnu ekonomiku.

Veľký Krtíš totiž dlhodobo patrí medzi okresy s najväčšou nezamestnanosťou, viac ako 10 %, čo ho radí do najhoršej tretiny.

Práve firmy ako Babičkin dvor však v regióne udržiavajú stabilné pracovné pozície. Farma zamestnáva približne 140 zamestnancov – aj vďaka klientom ako McDonald’s sa tak v okrese zvyšuje životná úroveň a zamestnanci oceňujú stabilnú pracovnú pozíciu. V neposlednom rade tým McDonald’s podporuje aj lokálnu ekonomiku. 

Navyše, spolupráca s lokálnym dodávateľom znižuje uhlíkovú stopu, keďže vajíčka precestujú výrazne menšiu vzdialenosť.

Po našej návšteve môžeme bez rozmýšľania zhodnotiť, že Babičkin dvor je úspešný farmársky príbeh – a vychutnať si ho môžeme v raňajkovom menu do 10:30, v každej slovenskej reštaurácii novej generácie.

zdroj: McDonald's

Najnovšie