PRIESKUM: Skoro polovica Slovákov chce jesť menej mäsa
- Najnovší prieskum agentúry Focus ukázal rastúci trend popularity rastlinného stravovania na Slovensku
- Štyria z desiatich respondentov znižujú alebo zvažujú znižovanie svojej spotreby mäsa a živočíšnych výrobkov
- Od roku 2017 narástol podiel ľudí znižujúcich alebo zvažujúcich zníženie spotreby mäsa a živočíšnych výrobkov z 32 % na 41 %
- Rastlinná strava je zdravšia pre nás aj pre celú planétu
- Najnovší prieskum agentúry Focus ukázal rastúci trend popularity rastlinného stravovania na Slovensku
- Štyria z desiatich respondentov znižujú alebo zvažujú znižovanie svojej spotreby mäsa a živočíšnych výrobkov
- Od roku 2017 narástol podiel ľudí znižujúcich alebo zvažujúcich zníženie spotreby mäsa a živočíšnych výrobkov z 32 % na 41 %
- Rastlinná strava je zdravšia pre nás aj pre celú planétu
Slováci chcú žiť zdravšie a ekologickejšie, potvrdil to prieskum agentúry Focus z decembra minulého roka realizovaný na vzorke 1008 respondentov a respondentiek . Štyria z desiatich respondentov znižujú alebo zvažujú znižovanie svojej spotreby mäsa a živočíšnych výrobkov, ako sú mlieko, syry či vajcia. Rovnaký podiel v minulom roku nakupoval rastlinné alternatívy mäsa, syrov a mliečnych výrobkov.
Od roku 2017 narástol podiel ľudí znižujúcich alebo zvažujúcich zníženie spotreby mäsa a živočíšnych výrobkov z 32 % na 41 %. Spomedzi týchto ľudí sa 0,5 % stravovalo v roku 2019 vegánsky, 3 % vegetariánsky, 14,7 % znižovalo svoju spotrebu živočíšnych výrobkov a ďalších 22,7 % zvažovalo svoju spotrebu znížiť.
Najviac bol trend znižovania spotreby mäsa a živočíšnych výrobkov viditeľný pri mladých ľuďoch vo veku 18 až 24 rokov, z ktorých bolo takmer 10 % vegetariánov/ok. V znižovaní a zvažovaní znižovania spotreby však viedli aj ženy (51,5 %), študenti a študentky (48,1 %) a ľudia s vysokoškolským vzdelaním (47,9 %). Medzi respondentmi s vysokou školou zároveň bol aj najvyšší podiel ľudí stravujúcich sa vegánsky (1,5 %).
Prieskum ukázal aj to, že v roku 2019 štyria z desiatich Slovákov a Sloveniek nakupovali rastlinné alternatívy mäsa a údenín (36,4 %), mlieka a jogurtov (38,9 %) a syrov (41,2 %).
Prieskum bol realizovaný ešte pred vypuknutím pandémie vírusu COVID-19, ktorá zvýšila dopyt po náhradách mäsa a rastlinnej stravy. Obľubu vegánskej stravy dokazuje aj zvyšujúce sa množstvo vegánskych reštaurácii po celom Slovensku.
Výsledky prieskumu potvrdzujú, že smerovanie k rastlinnému stravovaniu, ktoré je citeľné naprieč celou Európou, neobchádza ani Slovensko. „Udržateľnosť a rastlinné stravovanie idú ruka v ruke. Nie je preto žiadnym prekvapením, že sa rastúce povedomie o dopadoch nášho stravovania na životné prostredie začína premietať do rastúceho záujmu o stravovanie s nízkou uhlíkovou stopou,“ komentoval výsledky prieskumu koordinátor projektu Jem pre Zem Marian Milec.
Rastlinná strava je zdravšia pre nás aj pre celú planétu
Pozitívne účinky rastlinnej stravy na naše telá potvrdili viaceré vedecké štúdie. Najčastejšie sa uvádza jej pozitívny vplyv na kardiovaskulárne choroby alebo liečbu cukrovky. Preukázaný je aj nižší výskyt obezity, rakoviny, znížené riziko infarktu. Ďalšími výhodami sú pozitívny vplyv na mozog a tráviacu sústavu.
Mäso a ostatné živočíšne výrobky patria k jednému z najväčších producentov emisií CO2, ktoré sú hlavnou príčinou globálneho otepľovania.
Rastlinné stravovanie získava vo svete čoraz väčšiu popularitu práve kvôli výrazne nižšej spotrebe vody a pôdy a kvôli celkovo nižším emisiam skleníkových plynov. Rastlinná strava totiž vytvára 2,5-krát menej skleníkových plynov ako strava s vysokým podielom mäsa a živočíšnych výrobkov, ktorá je v Európe bežná.
„Klimatickí vedci a vedkyne nám opakovanie pripomínajú, že budúcnosť je rastlinná a že pokiaľ chceme zastaviť klimatickú krízu, musíme zásadne prehodnotiť naše stravovanie a začať sa obzerať po rastlinných alternatívach mäsa a živočíšnych výrobkov. Aj preto môžeme očakávať, že podiel ľudí so záujmom o rastlinné stravovanie bude na Slovensku počas najbližších rokov naďalej rýchlo rásť,“ dodal Marian Milec z projektu Jem pre Zem.
Zdroj: Jem pre Zem