Príprava kvalitnej ľadovej kávy môže trvať aj 12 hodín. Vďaka týmto tipom si osviežujúci nápoj pripravíš aj doma

  • Povzbudzujúci nápoj z kávových zŕn sa dá pripraviť na nekonečne veľa spôsobov
  • Dokonca aj na ľadový spôsob
  • Vyber si variáciu a chuť, ktorá ti najviac vyhovuje
  • Poradíme ti, ako na to
pjimage - 2021-07-10T135004.380
Unsplash/Tabitha Turner Unsplash/Valentin Lacoste
  • Povzbudzujúci nápoj z kávových zŕn sa dá pripraviť na nekonečne veľa spôsobov
  • Dokonca aj na ľadový spôsob
  • Vyber si variáciu a chuť, ktorá ti najviac vyhovuje
  • Poradíme ti, ako na to

Pripraviť niektorý z druhov studenej či ľadovej kávy vôbec nie je zložité ani v domácich podmienkach. „Najskôr si treba pripraviť kávu tradičným spôsobom, teda s horúcou vodou. Môže to byť espresso, káva uvarená v džezve, filtrovaná káva. Tú potom buď necháte vychladiť, alebo ju ochladíte ľadom, zmrzlinou, studeným mliekom alebo všetkým naraz,“ hovorí baristka Monika Matúšová zo Zlatého Zrnka.

„Základom je vždy kvalitná káva a to, či to bude zmes, arabika alebo robusta potom záleží už iba od vašich chuťových preferencií,“ dodáva baristka.

zdroj: Unsplash/Demi Deherrera

Letný hit

„Aktuálne je veľmi obľúbená káva lúhovaná v studenej vode, hovorí sa jej cold brew. Jej príprava však trvá celé hodiny, pretože kávu treba nechať pomaly lúhovať aj 12 hodín,“ hovorí Monika.

Práve pomalé lúhovanie uvoľní z kávy všetky chutné aj telu prospešné látky, takže ak si chceš urobiť cold brew, znalci odporúčajú používať iba prvotriednu kávu. „Jej kvalitu určuje nielen samotné kávové zrno, ale aj správny spôsob praženia, a keďže sa má potom filtrovať, dôležité je aj zomletie kávy na vhodnú hrúbku,“ dopĺňa pražiar Václav Faltus zo Zlatého Zrnka.

zdroj: Unsplah/Blake Wisz

Kým v kaviarňach a baroch sa na prípravu cold brew používa špeciálna sklenená nádoba s filtrom, v domácich podmienkach si ju pripravíš nasledovne. Do veľkého zaváraninového pohára alebo fľaše daj 100 g čerstvo a nahrubo zomletej kávy, ktorú pomaly zaleješ 1 litrom studenej vody. Nádobu zatvor, jej obsah pretrep a daj na 12 až 24 hodín do chladničky. Potom výluh prefiltruj cez filter na kávu alebo French Press a dokonalá domáca cold brew je hotová.

Zaujímavé kombinácie

Mnoho krajín má svoju vlastnú ľadovú kávu. Okrem lokálnych existujú však aj ich verzie populárne po celom svete. Vyskúšal si už napríklad ľadovú kávu s tonikom? „Na jej prípravu potrebujete espresso z kvalitnej kávy, 2 dcl toniku, ľad, limetku a vychladený pohár, v ktorom budete kávu servírovať,“ delí sa o recept baristka Monika.

zdroj: Unsplash/Alex Meier

„Ďalší postup je jednoduchý: kým si urobíte espresso, vychladený pohár naplňte do dvoch tretín ľadom, zalejte tonikom a potom pridajte kávu a šťavu z limetky. Zamiešajte a ihneď podávajte.“ Kto chuti limetky práve neholduje, postačí aj jeden plátok na dozdobenie pohára.

Káva s pomarančom? Prečo nie!

Mimoriadne zaujímavou kombináciou chutí je ľadová káva s pomarančom. Aj na tento osviežujúci letný nápoj potrebuješ espresso, okrem neho ľad a 2 dcl pomarančového džúsu. Do dvoch tretín pohára daj kocky ľadu, naň nalej džús a potom kávu. „Tú prilievajte opatrne, aby sa v pohári vytvorili dve navzájom oddelené vrstvy. Ozdobené plátkom pomaranča to vyzerá naozaj efektne. A chutí osviežujúco,“ pokračuje Monika. 

Káva v práci prebudí kreativitu aj náladu, hovorí odborník. Treba ju však vedieť vybrať aj pripraviť

Ako vidíš, nie je zložité pripraviť si chutnú studenú kávu aj v domácich podmienkach. „Okrem toho, že na jej prípravu treba kvalitnú kávu, ktorá vám chutí aj teplá, neplatia pri príprave takmer žiadne pravidlá. Jediné, čo platí aj pre teplú, aj studenú kávu, je, že by sa mala piť čerstvo pripravená,“ uzatvára baristka.

 

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech