Pripraviť dobrý stejk je veda. Toto sú naj reštaurácie na Slovensku, v ktorých to naozaj vedia

  • Dobrý hovädzí stejk vyžaduje dobré mäso, ale aj dobrú prípravu
  • Vybrali sme desať steakhousov na celom Slovensku, kde si vychutnáš toto luxusné jedlo
stejk steak
IG/g0mboska, food.sk.rk
  • Dobrý hovädzí stejk vyžaduje dobré mäso, ale aj dobrú prípravu
  • Vybrali sme desať steakhousov na celom Slovensku, kde si vychutnáš toto luxusné jedlo

Dobre upečený hovädzí stejk nemôže stáť ako denné menu. Keď sa už ale rozhodneš do kulinárskeho zážitku investovať, vyberaj múdro. Tie najlepšie stejkové reštaurácie sa na toto jedlo vyslovene špecializujú a dokážu ti ponúknuť to najlepšie.

Ako vybrať stejk a reštauráciu

Základom je výber mäsa. Ak sa obsluhy v podniku opýtaš, ako dlho je mäso vyzreté a o aký rez ide, mali by ti všetko vysvetliť. Ak nie, radšej choď inde. Na stejky sa používa zásadne vyzreté hovädzie mäso z mladých zvierat. Zrenie stejku môže byť suché, alebo mokré. Ako laik možno rozdiel nespoznáš, no stejky so suchým zrením majú výraznú, koncentrovanú hovädziu chuť.

Rozdiel je vidieť aj na cenovke. Suchým zrením prichádza mäso o vodu, teda aj o hmotnosť a navyše sa musí uchovávať v špeciálnych podmienkach, aby zrelo a nekazilo sa. Jeho cena je teda vyššia a na jedálnom lístku ho nájdeš ako „dry aged“. Je to však Rolls Royce medzi stejkami.

Najdrahší stejk na svete

Na Slovensku si môžeš dať aj Kobe stejk. Pochádza z Japonska a vyznačuje sa výrazným mramorovaním. Svalovina je bohato popretkávaná tukom, čo dodáva stejku jemnosť a neopakovateľnú chuť (a kalórie). 

Ľudia v hodnoteniach rozhodli: Najlepšie hovädzie burgre na Slovensku ti pripravia v týchto podnikoch

Skutočný stejk Kobe sa robí len v meste Kobe v Japonsku a ceny zaň sú astronomické, aj v tisíckach eur. Častejšie sa ale môžeš stretnúť s označním Wagyu, ide o rovnaký typ mramorovaného stejku, ale nie z Kobe. Pochádza len z rovnakého mäsového plemena hovädzieho dobytka.

Stupne prepečenia stejku sú od takmer surového (rare, medium rare), cez stredne prepečený (medium) až po úplne prepečený (well done). Všetky stupne prepečenia poskytujú úplne iný chuťový zážitok. Nie je to teda tak, že je jeden stupeň horší ako druhý. Pri úprave rare však niekomu môže prekážať chuť surového stredu, pri úprave well done zase môže byť mäso príliš vysušené.

Ku stejku patrí aj dobrá omáčka, bez ktorej sa síce stejk dá zjesť, ale dopĺňa celkový dojem. Najčastejšie sa stretneš s Pfeffer omáčkou (zo zeleného korenia), maslom Café de Paris, hubovou či BBQ omáčkou. Lepšie steakhousy ponúkajú aj svoje vlastné omáčky. Ak sa chceš najesť ako americký prezident Donald Trump, objednaj si prepečený stejk s hranolčekmi a kečupom. 

Steakhousov je veľa, no my ti prinášame prehľad tých najznámejších, ktoré ľudia ohodnotili ako najlepšie.

Towers Bratislava

Reštaurácia v obytnom komplexe Tri veže sa špecializuje na stejky a nájdeš tu aj „dry aged“ mäso. „Robia si tam vlastne Dry Age steaky, sú fantastické. Ak by mal niekto chuť na niečo iné isto si tu nájdete svoje. No a nedá sa mi nespomenúť super vínka. Proste super,“ napísal jeden z používateľov TripAdvisoru a mnohí ďalší sa k pozitívnym hodnoteniam pridávajú.

Recenzenti navyše poukazujú na fakt, že kvalita jedla tu nekolíše a kedykoľvek sa sem vyberieš, dostaneš prvotriedny stejk. 

Habanero Steak Pub Vrútky

Legenda medzi stejkovými reštauráciami, ktorá už celé roky patrí medzi povinné zastávky všetkých milovníkov stejkov prechádzajúcich Vrútkami. „Motorkársky“ podnik ponúka lahodné stejky na tanieri, aj na horúcom lávovom kameni. Na svoje si prídeš najmä v prípade, ak miluješ veľké porcie.

Steakhouse Preshow

Rustikálny štýl interiéru ťa prenesie na divoký západ, kde sa zrodil stejk ako jedlo kovbojov. Vychutnáš si tu nielen stejky, ale aj burgre z prvotriedneho hovädzieho či tatársky biftek. Zákazníci veľmi chvália aj miestne dezerty, takže si po výdatnom kuse mäsa nezabudni nechať miesto na koláčik.

Meet Meat, Bratislava

Podnik nájdeš medzi panelákmi v Petržalke na Lužnej ulici. Majitelia si sami vyberajú a nakupujú mäso, z ktorého potom robia lahodné stejky. Za zmienku určite stojí aj originálny interiér podniku, v ktorom ťa určite zaujme netradičný farebný strop. Mäso tu neskladujú niekde vzadu v mrazničke, ako väčšina reštaurácií. Kusy zrejúceho hovädzieho si môžeš obzerať priamo v reštaurácii a vybrať si ten, ktorý sa ti páči najviac.

Grillfinity

Podnik otvoril len tento rok v marci, no aj za krátku dobu a napriek povinnej koronaodstávke si stihol vybudovať dobré meno. V Grillfinity si môžeš objednať mäso aj domov, kde si sám pripravíš lahodný stejk. V reštaurácii ti mäso odborne pripravia spôsobom sous-vide, zabalia a doma si ho len krátko opečieš na panvici, kde sa na mäsku urobí lahodná opečená kôrka. Výsledok je zaručene vždy dokonalý.

Ak si chceš kvalitné a vyzreté mäso vychutnať z panvíc profesionálov, zastav sa na Panónskej ceste v Petržalke.

Carnevalle

Názov v preklade doslova znamená „dobré mäso“. V Bratislave na Hviezdoslavovom námestí nájdeš mnoho vynikajúcich steakhousov. Ak však hľadáš niečo štýlové, Carnevalle je výborná voľba. Keď si objednáš stejk, špecialista ti príde ku stolu porozprávať o druhoch mäsa a aj o tom, koľko jednotlivé kúsky stoja.

V Carnevalle sa však nemusíš obmedzovať iba na stejky, dáš si tu aj skvelé ryby či risotto a ochutnať musíš aj miestny chlieb, ktorý si tu pečú.

Steak House Vajnorská

Také chutné a kvalitné steaky sme dávno nemali, kulinársky zážitok,“ vyjadril sa na TripAdvisore jeden z recenzentov, ktorý podnik navštívili v lete. Steak House je najstaršia stejková reštaurácia v Bratislave a svoju kvalitu si drží už roky. Ak máš chuť na oldschool, zavítaj na Vajnorskú ulicu. 

Mäso od Romana

Od úplnej klasiky sa presunieme k čistej hipsterčine, stačí prejsť pár metrov na Račiansku ulicu. Mäso od Romana nie je reštaurácia v pravom slova zmysle. Je to mäsiarstvo, kde si môžeš mäso kúpiť na doma, alebo si ho vychutnať z grilu spolu s vlastnoručne načapovanou Plzňou.

Majiteľ Roman Kóňa ti poradí s výberom a grilovací balíček si môžeš aj objednať s dovozom rovno domov. Miestnymi špecialitami sú najmä picaña a porchetta.

Ponderossa steak house Tatranská Lomnica

Ak ťa chuť na poriadny kus mäsa zastihne na turistike v Tatrách, určite sa zastav dotankovať proteíny v Ponderossa steak house v Tatranskej Lomnici. Sklamaný nebudeš ani zo šťavnatého burgru.

Rosto Steak House Košice

Podnik s výbornými recenziami nájdeš v Košiciach a okrem dry aged stejkov tu nájdeš aj čoraz populárnejšie burgre. Všetko to môžeš spláchnuť lokálnym čapovaným pivkom.

Kobe Bratislava

Bratislavský podnik je zatiaľ jediným miestom na Slovensku, kde majú stejky Kobe v stálej ponuke. Počítaj však s tým, že za toto najluxusnejšie mäso na svete tu necháš desiatky, až stovky eur za jednu porciu. Kvalita má jednoducho svoju cenu. V tejto reštaurácii, ktorá patrí českému majiteľovi, však nájdeš aj mnoho iných špecialít japonskej kuchyne, od polievok až po sushi.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá