Slováci inovovali tradičný recept na španielske pouličné jedlo. Na Churroskách sa stanete závislými

  • Pastiersky recept na španielske churrosky sú už dlhú dobu hitom mnohých svetových street foodov. Slovensko od tohto roku tiež nezaostáva a to vďaka tvorcovi stánku Churrosky Martinovi Matuškovi, ktorý si inšpiráciu priniesol z Londýna.
chuur-tile
David Hudba-Music
  • Pastiersky recept na španielske churrosky sú už dlhú dobu hitom mnohých svetových street foodov. Slovensko od tohto roku tiež nezaostáva a to vďaka tvorcovi stánku Churrosky Martinovi Matuškovi, ktorý si inšpiráciu priniesol z Londýna.

Ahojte, mnohí mladí ľudia v súčasnosti rozbiehajú biznis s najrôznejším pouličným jedlom. Čo inšpirovalo vás k založeniu vlastného street foodu?

V minulom roku sme boli na Silvestra v Londýne a kamaráti nás pozvali na Churros, ktoré boli tak dobré, že sme na to nevedeli zabudnúť ani dlho po príchode na Slovensko. Kedže sme si ich tu kde nemali kúpiť, tak sme sa rozhodli, že si otvoríme stánok.

Vďaka vám Slováci spoznali túto tradičnú španielsku dobrotu, no mnohí stále nevedia o čo vlastne ide. Priblížte nám, čo sú churrosky zač.

Churros je staré španielske jedlo, niektoré legendy hovoria o pôvode až v starej Číne, no nám sa viac páči legenda o španielskych pastieroch, ktorí boli leniví si chodiť zo salaša kupovať do mesta pečivo a tak si vymysleli Churros. No a Churrosky vlastne spájajú tradičný pastiersky recept a náš inovatívny prístup v gastronómii, čo v praxi znamená, že vymýšľame Churros s náplňami, aké nenájdete zrejme nikde inde na svete.

Zdroj fotografií: David Hudba-Music

Kedy sa stánok Churrosky stal realitou a čo tomu predchádzalo?

Churrosky sa stali realitou tohto roku v máji. Predchádzali tomu tony byrokracie, ale hlavne pomoc kamarátov a okolia, vďaka čomu sa vlastne podarilo tento projekt aj zrealizovať. A kvôli tomu stále hovorím o nás, pretože Churrosky spájajú tie najlepšie nápady do jedného celku, ktorý neustále príjma nové výzvy a snaží sa do seba absorbovať tie najlepšie impulzy z okolia.

Čím sú podľa vás špeciálne oproti iným pouličným prevádzkam, ktoré v Bratislave nájdeme?

Asi hlavne tým, že keď sa spýtate, čo je to Churros, nevieme vám presne odpovedať, lebo nič podobné tu nemáme. Nie je to len nezvyčajná forma jedla ktoré už všetci poznáme, ale je to niečo úplne iné. A preto si to vyžiada čas, pokým si táto dobrota nájde cestu do srdca Slovákov.

Zdroj fotografií: David Hudba-Music

V ponuke máte sladké aj slané verzie. Aké príchute u vás nájdeme?

Momentálne máme v ponuke Nutellovú vezrziu zo škoricou a nami vymyslenú pesto a bazalka+syr. Tieto sa ukázali ako oblúbené a popri nich testujeme nové príchute a snažíme sa vybrať tie, na ktoré ľudia najlepšie reagujú.

Do akej miery dodržiavate tradičnú španielsku receptúru?

Čo sa cesta týka, tak to vyrábame priamo na prevádzke podľa španielskeho receptu, ale pri náplniach sa nenechávame obmedzovať tradíciami. Je to také spojenie chutí, ktoré fungujú už stovky rokov a tých, ktoré nám chutia teraz.

Zdroj fotografií: David Hudba-Music

Marketing sa v súčasnosti najlepšie robí cez sociálne siete. Akými spôsobmi plánujete vy nalákať zákazníkov, aby skúsili vaše churrosky?

Momentálne sa snažíme nalákať ľudí na dobrú chuť. Ak chutí jednému človeku, prinesie dalších piatich. To je najlepšia reklama. Keď už ľudia poznajú vašu značku a s ňou spojenú kvalitu, príde podľa mňa do hry online marketing. Samozrejme sme aj na FB a zabezpečilo nám to už niekoľko pozvaní na akcie.

Veľký dôraz sa v dnešnej „zdravej dobe“ kladie na kvalitu a pôvod surovín, s ktorými prevádzky pracujú. Prihliadate aj na tieto faktory?

Na kvalitu si potrpíme. Aj keď používame klasickú nutellu, jej pôvod je overiteľný a kladie sa na ňu tlak, aby hospodárila zodpovedne na rozdiel od malých výrobcov lacnejších náhrad, ktorý tiež používajú palmový olej. Samozrejme, chceme dať ľuďom na výber a v súčastnosti už nadväzujeme spoluprácu s výrobkyňou domácej nutelli.

Kto má na starosti samotný výrobný proces?

Samotný výrobný proces mám väčšinou nastarosti ja.

Zdroj fotografií: David Hudba-Music

Podnikáte len pomerne krátky čas. Máte už nejakú víziu, kde by ste to v nasledujúcom období radi dotiahli?

Náš cieľ je priniesť skvelé Churros pre celé Slovensko. Momentálne hľadáme investora pre otvorenie prevádzky v Bratislave. Už tu ale padli aj návrhy o tom, že by sme šli aj na zahraničné festivaly.

Zatiaľ vás vídať len zriedkavo. Na akých miestach môžeme Churrosky väčšinou nájsť?

Momentálne chodíme so stánkom len po väčších festivaloch a akciách. Môžete nás teda nájsť na každom dobrom festivale :)

Zdroj fotografií: David Hudba-Music

Dokázali by ste dať mladým podnikateľom nejakú univerzálnu radu, ktorá by im pomohla rozbehnúť vlastný gastro biznis s väčšou odvahou?

Mne najviac pomohol portál Startitup.sk (:D), rady ľudí ktorí už v gastre podnikajú a podpora priateľov. Samozrejme to najťažšie na biznise je začať a potom vydržať. Ak chcete vydržať, musíte veriť tomu čo robíte, inak to asi nepôjde.

Zdroj fotografií: David Hudba-Music

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK