Slováci si za chlieb a rožky musia priplatiť. Pekári: Boli sme v prvej línii, pomoc sme nedostali

  • Od budúceho roka si budeme musieť za pečivo na pultoch obchodov priplatiť
  • Potravinári rokujú o zvyšovaní cien, štát im poskytol nulovú podporu v pandemickom boji, no náklady im vďaka opatreniam vzrástli
  • Od budúceho roka si budeme musieť za pečivo na pultoch obchodov priplatiť
  • Potravinári rokujú o zvyšovaní cien, štát im poskytol nulovú podporu v pandemickom boji, no náklady im vďaka opatreniam vzrástli

Pekárenský priemysel je jedným z odvetví, ktoré podporu v ťažkých pandemických časoch nedostalo. Náklady spojené s výrobou a hygienickými opatreniami však zanechali na malých aj veľkých pekárenských podnikoch masívne škody.

Aj vďaka tomu si od nového roka za pečivo priplatíme. O možnostiach finančnej podpory chce vedenie Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) rokovať s Ministerstvom pôdohospodárstva už tento týždeň.

Náklady sa zdvihli v stovkách tisíc eur

Aktuálne prebiehajú medzi jednotlivými pekármi a reťazcami rokovania o odbytových cenách.

„Tlak na ceny pečiva pre pandémiu i neustále sa zvyšujúce mzdové náklady, nové protipandemické opatrenia, či zmeny legislatívy súvisiacej so zvyšovaním daní pre malých podnikateľov, teda aj pekárov, cukrárov a cestovinárov, v tomto roku extrémne vzrástol. Pomoc zo strany štátu je pre strategický pekárenský priemysel, na rozdiel od zahraničia, zatiaľ nulová. Pekári sa pritom už tretí rok snažia vyjednať spravodlivé odbytové ceny aspoň na úrovni ekonomicky oprávnených nákladov,“ vysvetlil Milan Lapšanský, informuje SITA.

Dobré správy: Vyliečilo sa až 2 200 ľudí, pribudlo 500 prípadov koronavírusu

Na pekárov v tomto roku podľa Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov SZPCC veľmi tvrdo dopadla pandémia COVID-19, ktorá si vyžiadala a neustále vyžaduje dodatočné náklady celkovo v stovkách tisíc eur.

Tvoria ich hygienické opatrenia, vlastné testovania zamestnancov, či zvýšené náklady na logistiku z dôvodu obmedzení pohybu počas testovaní. Štát okrem toho vynechal pekárov z takzvanej COVID výzvy na pomoc potravinárskemu sektoru počas pandémie.

„Napriek tomu, že pekárne a ich zamestnanci boli v prvej línii, nemohli požiadať ani o COVID pomoc, ani o prostriedky na podporu z Úradov práce. Pekárom tak nezostáva nič iné, ako rastúce náklady premietnuť do svojich odbytových cien tak, aby pokryli aspoň ekonomicky oprávnené náklady, čiže náklady na výrobu,“ dodal Lapšanský.

TASR/Roman Hanc
zdroj: TASR/Roman Hanc

Bez podpory pekárne skrachujú

Vedenie zväzu tento týždeň absolvuje rokovanie na Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, kde by sa mali zadefinovať možnosti podpory aj pre pekárov do budúcnosti.

„Nádeje vkladáme do vyjadrení pána štátneho tajomníka agrorezortu Martina Fecka, ktorý sa ešte v septembri vyjadril, že podpora pekárov bude vyriešená v inej forme. Veríme preto, že nám ministerstvo predstaví do konca roka riešenia. Samozrejme, sme pripravení pomôcť pri ich príprave i realizácii. Zároveň očakávame, že štát využije platnú legislatívu v oblasti ekonomicky oprávnených nákladov. Bez podpory štátu hrozí, že slovenské pekárenstvo skrachuje,“ uzavrel Lapšanský.

Je podľa teba spravodlivé, aby pekári premietli zvýšené náklady do cien pečiva?

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z celého Slovenska. Má takmer 500 členov od SZČO až po veľké pekárne. Členovia zväzu každodenne zabezpečujú väčšinu spotreby pečiva i cukroviniek Slovákov i Sloveniek a zamestnávajú viac ako 12 000 pracovníkov.

Zdroj: SITA

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech