Slováci zaujali svet unikátnym biokultivátorom pre mestkých ľudí

  • Slováci zabodovali vo svete s unikátnym bio-kultivátorom
  • Ako funguje taký uzavretý ekosystém?
  • Slováci zabodovali vo svete s unikátnym bio-kultivátorom
  • Ako funguje taký uzavretý ekosystém?

Mestskí ľudia nemajú veľa možností si niečo vypestovať. Mnohí by si však radi dopestovali niečo vlastné, aj keď v menšom množstve. Najmä deti modernej doby, ktoré vnímajú jedlo ako „niečo, čo rastie v obchode“, sa pestovaním môžu priblížiť k prírode a jej procesom.

Dvaja kreatívni Slováci, Zuzana Tončíková a František Tóth stoja za vytvorením bio-kultivátora, ktorý je v podstate uzavretým samostatným ekosystémom.

Bio-kultivátor má podľa jeho tvorcov mešťanom umožniť pestovanie tam, kde sa to nedá, robiť to udržateľne, slobodne s dôrazom na budovanie vzťahu medzi človekom a prírodou. A práve biokultivátor má vytvárať ideálne prostredie pre rastliny v mestskom svete. „V riešeniach sa nechávame inšpirovať prírodou a jej princípmi. Postup, ktorý sme použili pri jeho navrhovaní sa volá Biomimicry,“ uviedol hlavný technický riaditeľ František Tóth.

Na bio-kultivátore sa ešte stále pracuje, napriek tomu už získal uznanie a rôzne ocenenia.

Zobraziť celú galériu (4)
zdroj: Bio-cultivator.com

Ako tento ekosystém funguje?

Celé zariadenie je navrhnuté tak, aby fungovalo ako ekosystém, kde sa vzájome podporujú jednotlivé úrovne. Ide hlavne o cirkuláciu živím a vody v Biokultivátore. Človek vkladá do systému živiny a vlhkosť v podobe kuchynského bioodpadu. Ten červíky vo vermikompostéri a následné rokladné procesu pretvoria na výživný humus a tekuté hnojivo, ktroré použijeme na pestovanie a dopestovaná zelenina sa vracia na náš stôl. Tento cyklus sa opakuje. Rovnako sa v systéme maximalizuje aj recyklácia a využitie vody. Ide o princíp kondenzácie vody na stenách skleníka. Voda putuje z rezervoára vody cez korene a listami sa vyparuje do uzavretého prostredia kde zase kondenzuje na stenách a vracia sa späť.

Môže sa otvárať alebo by do neho človek nemal vôbec zasahovať?

Človek nie len že môže, ale aj by mal. Navrhovaný systém slúži na udržanie optimálnych podmienok aj bez zásahu človeka. No kto by sa nechcel pokochať pohľadom na svoje rastlinky? Nieje to Perpetuum mobile a určitá strata vody pri otváraní, či zbere plodov nastane. Ale je to zanedbateľné množstvo, ktoré sa potom jednoducho doplní. Takýmto spôsobom sa voda využíva v cykloch a užívateľ sa nemusí báť toho, že zabudol poliať svoje rastliny.

Kopula má rastlinky chrániť pred smogom, znamená to, že má zabudovaný nejaký filter?

Kopula chráni rastliny pre vonkajším vplyvom. Zatiaľ pracujeme na mechanickej ochrane jednoduchým uzavretím.

Zobraziť celú galériu (4)
zdroj: Bio-cultivator.com

Biokultivátor si vie z kompostu vyrobiť pôdu, má teda zabudovaný kompostér alebo si ho treba zadovážiť?

Vnútri zariadenia je Vermikompost, ktorý je známy aj tým, že nezapácha a o kompostovanie sa starajú kalifornské dážďovky. Funguje to tak, že svoj kuchynský bio-odpad  hodíte do kontajnera s dážďovkami a behom niekoľkých dní, týždňov z toho spravia výživný kompost a hnojivo na pestovanie, ktoré je organické.

Črepník sa podľa videa skladá akoby z troch podlaží, na čo slúžia? Prečo je ich toľko?

Celý Biokultivátor sa skladá z troch častí. Na vrchu je skleník pre rastliny, v strede je rezervoár pre vodu a na spodku je Vermikompost. Vermikompost je tiež rozdelený na 3 časti. Vrchné dve slúžia na presun dážďoviek medzi podlažiami vždy k čerstvejšiemu kompostu a tým pádom uvoľnia už spracovaný kompost ak je plný. A spodné podlažie zachytáva takzvaný dážďovkový čaj ktorý je tiež veľmi výživný pre rastliny v tekutej forme.

Koľko stojí taký biokultivátor? Majú rôzne veľkosti?

Predpokladaná suma za základnú verziu odhadujeme na 790 eur. Produkt je ešte vo vývoji, no vyvíjame aj modulárnejšiu variantu.

Mnoho ľudí si bylinky pestuje na balkóne alebo predzáhradke, aké výhody má biokultivátor? 

Mnoho. Jednou z hlavných je to, že si tam vypestujete skoro čokoľvek práve kvôli kontrolovaným podmienkam pre rastlinu. Ďalšou je celoročné pestovanie s kombináciou v interiéry. Ale nejde iba o pestovanie, ale aj o celý proces, ktorý spája kompost a samo-zavlažovanie do jedného systému. Nieje to črepník, je to mini záhrada. V neposlednom rade ide aj o dizajn riešenia za ktorý sa nebudete hanbiť, práve naopak bude dotvárať Váš priestor aj esteticky. Ďalšími výhodami sú jednoduchosť používania, výroba organického hnojiva, recyklácia kuchynského odpadu, edukácia, psychohygiena a odporúčané podmienky pestovania z databázy ďalších biokultivátorov.

Dá sa v ňom pestovať všetko, alebo len určité plodiny?

Určite je potrebné vybrať vhodné druhy plodín, aby sa maximalizovala produkcia. Inak tam viete pestovať od byliniek, cez šaláty,paradajky jedným slovom zeleninu až po atypické rastliny či exotiku ktorá sa u nás ťažko pestuje. Tým, že biokultivátor vytvára pôdu v ktorej sa rastliny môžu zdravo zakoreniť a vytvoriť si sebe vlastnú mikroklímu, máme širšie možnosti vo výbere pestovania. Na zimu ho možno presunúť dovnútra a pestovať si v zime napríklad aj jahody.

Pôsobí kopula aj ako sklenník? Urýchľuje nejako rast zeleniny alebo tam prebieha prirodzený pomalší proces?

Áno kopula slúži aj ako skleník. Slúži taktiež na ochranu a udržanie vnútorných podmienok. Momentálne sme vo fáze testovania nášho prvého prototypu. To, čo je pre nás dôležité je vytvorenie čo najkvalitnejších podmienok pre zdravý rast. Výsledky ukážu, či to má aj pozitívny vplyv na rýchlosť rastu.

Ako dlho ste toto zariadenie vyvíjali? Kedy prišiel prvý nápad? Kto financoval prvé fázy projektu?

V roku 2015 sme sa ako skupina študentov a pedagógov zapojili do celosvetovej súťaže Biomimicry Global Design Challenge s podtitulom Food System, kde sme postúpili medzi top 7 konceptov a získali cenu publika. Rok 2016 bol pre nás zlomový, pretože sme komplexne prekopali dizajn riešenie, vytvorili nový tím a založili sme startup spoločnosť s cieľom vyvíjať tento produkt ďalej. V tom istom roku sme získali v následom Biomimicry akcelerátore ocenenie za najlepší dizajn a dostali sme sa do finále súťaže Startup Awards v kategórii Art&Design. Spočiatku sme ako správny nadšenci financovali vývoj z vlastných súkromných zdrojov. Vďaka cene za najlepší dizajn sme získali dar z nadácie Ray C. Anderson Foundation zo spojených štátov, čo nám umožnilo síce v šetriacom režime, ale prežiť do roku 2017. V roku 2017 sme sa rozhodli zapojiť do projektu OpenMaker a boli sme vybraní medzi top 5 projektov, ktoré získali finančnú podporu 20 000 Euro. Táto suma nám pomohla dokončiť fázu prototypovania konceptu a konečne sa vieme pustiť do testovania a snahy presvedčiť podobných vizionárov, ako sme my, aby sa stali investormi do nášho projektu.

Je biokultivátor už v predaji alebo kedy bude?

Biokultivátor ešte nieje v predaji. Na to, aby sme priniesli čo najlepšie možné a dostupné riešenie je ešte potrebný čas. Vývoj hardvéru je totiž časovo náročnejší ako pri „apkách“, kde keď niečo potrebujete opraviť proste tam dáte dátový update alebo patch. Pri hardvéry je kľúčové nepodceniť vývoj na začiatku a spraviť ho poriadne, pretože sa to môže vypomstiť pri zásadných opravách. Predpokladaný predaj je určený o dva roky pri dodržaných finančných podmienkach vývoja.

Máte ohlasy aj zo zahraničia? Predpokladám, že ho ponúknete aj na trh mimo SR, ak sa tak už nedeje. 

Samozrejme. Náš produkt mal veľmi pozitívny ohlas aj v San Franciscu, kde sme sa zúčastnili Biomimicry akcelerátora. Odvtedy nám chodia podporné a nedočkavé maily zo zahraničia, ale aj zo Slovenska a Česka. Produkt je trhovo určený zatiaľ pre strednú Európu hlavne pre väčšie mestá, kde sa predsa len k tomu pestovaniu človek bežne nedostane aj keby chcel. Biokultivátor má oveľa širší potenciál a preto uvažujeme do budúcnosti aj o  SAE, USA, Číne alebo Japonsku.