Sputnik V neprešiel laboratórnou skúškou ani v Maďarsku, jeden z vedcov rezignoval: „Moja práca je zbytočná“
Čekan: Vedcov máme za milionárov. Bývam v podnájme, auto mám na lízing, moje deti chodia do školy električkou
AKTUÁLNE: Heger definoval, na základe akého pravidla by sa mohli od 19. apríla začať otvárať prevádzky
Slovenská čokoláda Lyra opäť boduje vo svete. Získala prestížne ocenenie za jedinečný produkt
- Lyra Chocolate patrí medzi najúspešnejších výrobcov poctivej čokolády na slovenskom trhu
- O tom, že ručne robená čokoláda z dielne pod Zoborom stojí za hriech, svedčí aj zisk mnohých prestížnych ocenení z gastro súťaží
- Lyra Chocolate patrí medzi najúspešnejších výrobcov poctivej čokolády na slovenskom trhu
- O tom, že ručne robená čokoláda z dielne pod Zoborom stojí za hriech, svedčí aj zisk mnohých prestížnych ocenení z gastro súťaží
Nitrianska spoločnosť Lyra na sociálnej sieti oznámila veľmi dobrú správu. Zabodovala na International Chocolate Awards 2020 v súťaži Eastern European Chocolatier Competition.
Porota rozhodla, že práve slovenský výrobca čokolády a iných sladkých výrobkov si domov odnesie významný kov. Lyra sa najnovšie môže pochváliť bronzovou medailou za ich nátierku s názvom Slaný karamel. „Ďakujeme! A koncom septembra čakáme na vyhodnotenie čokoládovej časti. Držte nám palce,“ oznámila spoločnosť na sociálnej sieti.
Lyry sme sa pýtali na to, ako sa v Európe vyrovnávajú s konkurenciou. Prezradili nám, že veľké spoločnosti konkurenciou nenazývajú. Majú totiž jedinečný spôsob výroby. Kvalitné kakaové bôby dovážané z Kolumbie pražia len na veľmi nízkej teplote, ktorá ich zastabilizuje a zároveň v nich zachová všetky pozitívne účinky.
„Je to ako s vínom. Každý rok má inú chuť. Preto ani naša čokoláda nebude mať v priebehu niekoľkých rokov rovnakú chuť. Veľké spoločnosti to robia tak, že bôby upražia na 300 stupňoch a chuť korigujú pridaním cukru. Hlavne preto si s európskymi spoločnosťami nekonkurujeme,“ prezradil nám tím značky Lyra ešte v roku 2019.
Lyra funguje Pod vedením Karola Stýbla, ktorý absolvoval školenie na výrobu praliniek, čokoládovú akadémiu Barry Callebaut v Belgicku aj tréning u jedného z najlepších chocolatierov na svete Emmanuela Hamona vo Francúzsku.
Podľa odborníkov zo spoločnosti Lyra sa dobrá čokoláda nedá jesť popri niečom. Treba si spraviť čas a poriadne si ju vychutnať. „Čím menej surovín obsahuje, tým viac chutí má. Preto používame len to, čo je naozaj potrebné. Nech si dáte ktorýkoľvek z našich produktov, akoby ste jedli čas. Lebo trvá hodiny vyrobiť ich a týždne vymyslieť receptúru,“ píše na svojom webe Lyra.
Z dielne Lyra však nevychádzajú len čokolády a bonbóny ale aj zmrzlina s príznačným názvom „ZmrzLYRA“, ktorá kvalitou ani chuťou nezaostáva za prémiovými produktmi tejto značky.
„Vyrábame ju z tých najkvalitnejších čokolád a ovocia. Pridávame u nás vyrobené orieškové pasty, čerstvo pražené oriešky, alternatívny cukor a myslíme aj na tých, ktorí preferujú bezmliečne verzie zmrzlín. Ovocné zmrzliny sme sa rozhodli vyrábať z čerstvého ovocia. Takže napríklad v našej jahodovej nájdete 60 % jahod. Ako za starých čias,“ píše tím Lyra na stránke značky.
Zdroj: Lyra Chocolate