Vďaka čokoláde Lyra je Slovensko opäť raz svetové

  • Na čokoládovňu Lyra sa hrnie jedna chvála za druhou
  • Okrem pozitívneho ohlasu zákazníkov sa môže popýšiť niekoľkými prestížnymi oceneniami
  • Len včera jej pribudlo ďalšie
čoko
Ilustračná fotografia/ Unsplash
  • Na čokoládovňu Lyra sa hrnie jedna chvála za druhou
  • Okrem pozitívneho ohlasu zákazníkov sa môže popýšiť niekoľkými prestížnymi oceneniami
  • Len včera jej pribudlo ďalšie

Slovenský trh s lovebrandami prekvitá a rastie nám tu poriadna konkurencia. Čo nie je handmade, akoby ani neexistovalo. A v čase, kedy naše oceány zaplavujú okrem slanej vody aj kopy plastov, kedy je ovzdušie znečistenejšie než kedykoľvek predtým a kedy ešte nevieme, ako správne recyklovať množstvo druhov jednorazových obalov, je to aj na mieste.

Zákazník si začína v spleti značiek vyberať a neodpustí žiadnu chybu. Tým, kto patrí medzi veľkých obľúbencov slovenských maškrtníkov, no zároveň valcuje aj konkurenciu v zahraničí je čokoládovňa Lyra. Na svojom konte majú ďalšie významné ocenenie.

„Máme doma „ZLATO“. Naša novinka ABSOLUT Hazelnuts Caramel bola cez víkend ocenená v International Chocolate Awards zlatom v kategórii Eastern European Chocolatier 2019. Teší nás že to má všetko zmysel,“ potešila včera na svojom Facebooku Lyra svojich fanúšikov.

„Cena, ktorú sme najnovšie vyhrali je pre nás veľmi významná. International Chocolate Awards je rozdelená regionálne. Krajiny z East Europe súťažia v tej, v ktorej sme aj my. Ďalej je tu kategória Italian/Mediterranean, Centro America, French, Benelux, D.A.CH., British, Scandinavian, Peru, Canadian… až po Asia Pacific kategóriu súťaže. Zo všetkých kôl sa do toho hlavného dostávajú len tí najlepší, ktorí potom postupujú do World final, ktorá sa koná koncom roka. Tým pádom v International Chocolate Awards World final už máme miesto isté. Minulý rok sme vyhrali bronz s našou tabuľkovou čokoládou Coffee a s nátierkou Lieskovec Praline.“

Novinka v ponuke Lyra sa teda rozhodne uchytila, no zďaleka nie je jediným dôvodom na radosť jej šikovných výrobcov spod Zobora. Za posledné roky zažiarili ich produkty hneď v niekoľkých významných súťažiach. Je to napríklad prestížna Great Taste (také malé odovzdávanie gastro Oscarov), má aj BRC Food Certificate a svojou kvalitou za sladkou čokoládou nezaostáva ani jej balenie.

Vďaka práci Michala Slováka si vyslúžila Národnú cenu za dizajn, je Obalom roka 2017 a čerešničkou na torte je WorldStar Packaging Award.

Lyry sme sa pýtali na to, ako sa v Európe vyrovnávajú s konkurenciou. Prezradili nám, že veľké spoločnosti konkurenciou nenazývajú. Majú totiž jedinečný spôsob výroby. Kvalitné kakaové bôby dovážané z Kolumbie pražia len na veľmi nízkej teplote, ktorá ich zastabilizuje a zároveň v nich zachová všetky pozitívne účinky. Je to ako s vínom. Každý rok má inú chuť. Peto ani naša čokoláda nebude mať v prebehu niekoľkých rokov rovnakú chuť. Veľké spoločnosti to robia tak, že bôby upražia na 300 stupňov a chuť korigujú pridaním cukru. Hlavne preto si s Európskymi spoločnosťami nekonkurujeme,“ prezradila pre Startitup značka Lyra.

„Novinky pripravujeme viaceré. Pracujeme na nich počas roka a väčšinou s novinkami vychádzame na jeseň, kedy začína aj čokoládová sezóna. Zmrzlináreň sme znovu otvorili u nás v Ivanke pri Nitre túto sobotu. Do našich zmrzlín používame všetky ingrediencie z našej výroby, takže zákazníci dostanú v podobe zmrzliny to najlepšie čo u nás doma máme,“ dodáva Lyra.

Dnes tvorí tím Lyra pod vedením Karola Stýbla dvadsať zamestnancov a absolvoval školenie na výrobu praliniek, čokoládovú akadémiu Barry Callebaut v Belgicku aj tréning u jedného z najlepších chocolatierov na svete Emmanuela Hamona vo Francúzsku. Tušil si, že slovenská značka, ktorá dnes dobýja aj Áziu (viac si prečítaš TU) začínala s dovozom belgických praliniek?

Zdroj: Facebook, Lyra

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá