Slovenské cesty ovládli podvodníci s melónmi a jahodami. Vďaka týmto radám im nenaletíš

  • Slováci si dokážu za domáci produkt priplatiť. Žiaľ, na Slovensku sa rozbehla ovocná „mafia“
  • Známy farmár zo Zemplína tvrdí, že existuje nespočetne veľa podvodníkov s ovocím
  • Tí majú svoje produkty označovať za slovenské, produkty však majú byť privezené z iných krajín
Unsplash/Sammy Williams, Unsplash/Yulia Khlebnikova
  • Slováci si dokážu za domáci produkt priplatiť. Žiaľ, na Slovensku sa rozbehla ovocná „mafia“
  • Známy farmár zo Zemplína tvrdí, že existuje nespočetne veľa podvodníkov s ovocím
  • Tí majú svoje produkty označovať za slovenské, produkty však majú byť privezené z iných krajín

Ovocná sezóna je tu. Pozitívnou správou je, že ľudia v posledných rokoch preferujú najmä slovenské produkty, rovnako tak sa pri výbere ovocia orientujú primárne na to, ktoré bolo vypestované na Slovensku.

Poľnohospodári sa teda v posledných rokoch nemusia pasovať s nezáujmom či nedostatkom zákazníkov. „Dneska je už produkt, ktorý je dopestovaný na Slovensku raritou a stal sa vyhľadávaným artiklom na pultoch. Občan si je ochotný priplatiť jediné za produkt, ktorý je náš,“ napísal na blogu Denníka N Patrik Magdoško. 

Že na východe nič nie je? Farmár zo Zemplína dokázal svojím „jahodovým experimentom“ opak, sú tam čestní ľudia

Poľnohospodári si však vydýchnuť nemôžu. Na scénu totižto nástupil nový súper – ovocná „mafia“. Novodobým fenoménom na Slovensku sú podvodníci s ovocím. Ide o pouličných predavačov, ktorí ponúkajú produkty, ktoré prezentujú ako slovenské.

Od slovenských sú však dané produkty na míle vzdialené. „A tu nastáva čas šmelinárov a priekupníkov, ktorí zistili, že pod názvom „slovenský“ produkt, dokážu predať aj bordel, ktorý nakupujú vo veľkoskladoch a pri cestách ho prezentujú ako svoju domácu produkciu,“ tvrdí Patrik Magdoško. 

Nenechajte sa… nachytať 

Na daných podvodníkov si treba dávať pozor – ovocie, ktoré predávajú, prezentujú ako domáci produkt, no častokrát nie je možné, aby bol produkt zo Slovenska.

Patrik Magdoško to ilustroval na príklade s jahodami: „Jahody tento rok pre chladné počasie v máji mali omeškanie v dozrievaní a samozbery začali s omeškaním min. tri týždne, t.j začiatkom júna.

zdroj: Unsplash/Farsai Chaikulngamdee

Jahody so značkou slovenské však niektorí predávali už v polovici mája. „Inzeráty boli hlavne v blízkosti hraníc s Poľskom, kde ale je nadmorská výška 500 m n. m. a viac. Ako tam už dozreli jahody??!! No, nedozreli, lebo žiadne tam nik nepestuje, komerčne dozreli tak akurát v Poľsku,“ čuduje sa Magdoško. 

Problémom sú aj melóny

Ďalším rukojemníkom ovocnej „mafie“ sa stali aj melóny. „V terajšej situácii ešte len začínajú kvety na rastlinách, a to je k zrelému plodu ešte dlhá cesta, min. 6 týždňov. Takže, ak vám dnes niekto povie, že má dopestovaný slovenský melón, klame,“ napísal na blogu Denníka N Patrik Magdoško.

Ďalšie tipy ako rozoznať kvalitu

Patrik Magdoško pre Startitup prezradil aj rady, ktoré nám môžu pomôcť pri výbere ovocia. Tvrdí, že pri výbere melónu je potrebné všímať si, či má melón žltú škvrnu. Práve žltá „škvrnka“ je znakom toho, že melón zrel na zemi do času svojej zrelosti. 

Farba kvalitného melónu by mala byť matná, nie plne sýta,“ radí Magdoško. Pomôcť pri výbere melónu nám môže aj vzhľad stonky. Suchá stonka je zárukou zrelého melónu. 

Nový „mutant“ zo Zemplína. Na východe sa môžu chváliť chutným unikátom

Pri jahodách je rozoznať kvalitu od nekvality náročnejšie. „Čo sa týka jahôd, je ťažšie rozoznať vizuálny rozdiel,“ povedal. Podľa Magdoškových slov sa aj zelené jahody vďaka kyseline listovej premenia na rozprávkovo červené. 

Rozdiel je však v tvrdosti – nezrelé jahody zostávajú tvrdé aj niekoľko dní po kúpe. 

Zdroj: Denník N/ blog

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK