„Slovenské gastro neprežije, kroky vlády sú zúfalé.“ Posledný pokus o záchranu vkladajú podnikatelia do petície

  • Gastro sektor to už pred krízou nemal jednoduché a v aktuálnej situácii je, žiaľ, jedným z najviac postihnutých odvetví
  • Poslednou snahou o záchranu je masívna online petícia, ktorú za pár hodín podpísali tisíce Slovákov
reštauracia, gastro
TASR/AP, Facebook/ Da Mario e Nicola
  • Gastro sektor to už pred krízou nemal jednoduché a v aktuálnej situácii je, žiaľ, jedným z najviac postihnutých odvetví
  • Poslednou snahou o záchranu je masívna online petícia, ktorú za pár hodín podpísali tisíce Slovákov

Reštaurácie, bistrá či kaviarne po celom Slovensku momentálne prežívajú nesmierne náročné obdobie a doslova bojujú o svoju existenciu. Aj pri postupnom uvoľňovaní opatrení sa v blízkej budúcnosti nedá rátať s výraznejším ozdravením sektora a návratu k obratom, podobným z pred-krízového obdobia. Zhodujú sa na tom podnikatelia naprieč celým odvetvím.

Väčšina prevádzok je stále stratová, prípadne sa ešte pri aktuálnej situácii rozhodla prevádzky pre potenciálnu ne-rentabilitu nechať zatvorené a šetriť náklady. 

Obľúbená reštaurácia Bratislavčanov po dlhých rokoch definitívne končí, zložila ju korona

Majitelia gastro prevádzok postupne strácajú nádej na zmenu, pred blížiacou sa devastáciou ich biznisov sa rozhodli obrátiť na ľudí. Vytvorili petíciu s jasnými bodmi, ktoré by im pomohli čo najefektívnejšie zvládnuť aktuálnu situáciu a zamedziť prepúšťaniu a zatváraniu prevádzok. Za pár hodín ju podporilo viac ako 7 000 ľudí.

Cieľom týchto opatrení je pomoc slovenskému gastrobiznisu, ktorý zažíva kolaps. Aktuálne, po neustálom ignorovaní zo strany kompetentných a vlády, sú hlavným apelom ekonomické opatrenia, ktoré by pomohli prevádzkovateľom previesť podniky do post-krízovej éry, keďže mnoho z nás pod tiahou nájmov, úverov a iných fixných nákladov sa obáva, že už ani neotvorí,“ hovoria podnikatelia.

Podporuješ tvoje obľúbené reštaurácie aj počas pandémie?

Žiadajú preto, aby sa vláda zaoberala danou situáciu urgentne a v spolupráci s gastro podnikateľmi. Zdôrazňujú, že ich sektor bude dlhodobo vykazovať extrémny prepad. Preto tiež po vzore Českej republiky apelujú na zníženie DPH na 5-10 %. Toto opatrenie by podľa nich extrémne pomohlo gastro-podnikateľom a uľahčilo reštart celého odvetvia.

„Zníženie DPH na služby verejného stravovania zo súčasných 20 % na 5-10 % by mohlo byť výrazným odľahčením finančnej záťaže pre gastro sektor. Takto by mohla vláda napraviť prvú pomoc, ktorá, žiaľ, z pohľadu väčšiny gastro podnikateľov výraznou mierou zlyhala,“ zdôrazňujú.

zdroj: Sympl

Uvítali by aj iné daňovo-odvodové úľavy, ktoré by pomohli gastro prevádzkam prežiť a pomohli by zachovať desaťtisíce pracovných miest, či už priamo v gastronómii alebo v súvisiacich dodávateľských odvetviach. Zdôrazňujú, že finančná vyčerpanosť gastro biznisu sa môže v budúcnosti veľmi negatívne odzrkadliť na všetkých úrovniach odvetvia.

„Pevne veríme, že nás v tom štát nenechá a v dohľadnom období, po vzore iných krajín EÚ, nastaví efektívnu sektorovú pomoc gastronómom Slovenska. Žiadame týmto o efektívne nastavenie možností čerpania pomoci zo stabilizačných fondov EÚ cielené na gastro, tak ako napríklad vo Fínsku či Dánsku,“ dodávajú.

Zdroje: peticie.com, 10pregastro.sk

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech