Solárny THAT House je ekologická stavba so skvelými priestormi

  • V Austrálii bojujú proti zbytočne veľkým domom modernou a funkčnou stavbou, ktorá vyhrala už nejedno ocenenie.
collageuzdf
wikipedia.org/maynardarchitects.com
  • V Austrálii bojujú proti zbytočne veľkým domom modernou a funkčnou stavbou, ktorá vyhrala už nejedno ocenenie.

Austin Maynard Architects je spoločnosť, ktorá sa podujala zlepšiť energetickú a ekologickú stopu, ktorú aktuálne zanechávajú majitelia veľkých domov. Náklady na bývanie Austrálčanov sú totižto zbytočne prehnané, ich zvyk bývať vo veľkých domoch vyžaduje viac kúrenia aj klimatizácie, a taktiež zvyšujú potrebu jazdiť autom pri dochádzaní za prácou. THAT House, s priestorom tak akurát na bývanie, je kompenzovaný obrovskými oknami a rôznymi smart technológiami a dizajnami takže majiteľov o pohodlie rozhodne neukracuje.

zdroj: maynardarchitects.com

Dom je stredne veľký a má rozlohu 255 metrov štvorcových (asi polovica toho, čo je v krajine štandard) čím bojuje proti prílišnému rozťahovaniu sa predmestí. Budúci majitelia sa však nemusia strachovať, že dom nebude poskytovať dosť miesta alebo že bude vynechané element, ktorý neskôr bude potrebný. Toto je totižto jedným z rozhodujúcich faktorov pre Austrálčanov pri výbere bývania. Austin Maynard Architects tvrdia, že aj pri menšej rozlohe sa dá dom nadizajnovať tak, aby obsahoval všetko, čo je potrebné a kvalita ostala rovnaká. Popritom všetkom sa architekti držali hlavne lokálnych materiálov, ktoré taktiež znižujú náklady a dopad na prostredie.

zdroj: maynardarchitects.com

Vo vnútri sa nachádzajú dve podlažia a z vonku dom vyzerá ako dva veľké kvádre postavené na sebe. Prízemie, ktoré má byť spoločným priestorom, je rozdelené do funkčných miestností spojených spoločnou chodbou. Na prvom poschodí sa nachádza hlavná spálňa a ďalšie dve izby. Všade sú zasadené veľké okná, ktoré opticky dom zväčšujú a ponúkajú výhľad do záhrady. Pritom sú aj funkčné a majú zdvojené sklá na predchádzanie úniku tepla. Samozrejme nechýbajú rolety, ktoré zabezpečujú súkromie.

zdroj: maynardarchitects.com

THAT House je pasívne vetraný a na bielej plochej streche sa vynímajú solárne panely, ktoré minimalizujú náklady na kúrenie. Všetka voda, ktorá na strechu dopadne, je zbieraná a steká do podzemnej nádrže. Následne sa využíva buď na splachovanie toalety alebo na zavlažovanie.

zdroj: maynardarchitects.com

Hoci je dom dostačujúci pre pohodlné a moderné bývanie, až časom sa uvidí, či snaha architektov sa ujme medzi domácimi. Vo svete, kde je potrebné znižovať dopad ľudí na planétu, mu budeme držať palce.

Zdroj: inhabitat.com

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech