Špinavý biznis a novodobé otroctvo. Čo sa skrýva za „zdravými“ potravinami?

  • Americkí, ale aj európski podnikatelia si v priebehu poslednej dekády urobili zo super potravín výhodný biznis
  • Pritom ich predávajú ľuďom, ktorí ich nepotrebujú a veľa z nich skončí pravidelne v koši
  • A čo potraviny ako avokádo, quinoa alebo losos?
pixabay
zdroj: Pixabay
  • Americkí, ale aj európski podnikatelia si v priebehu poslednej dekády urobili zo super potravín výhodný biznis
  • Pritom ich predávajú ľuďom, ktorí ich nepotrebujú a veľa z nich skončí pravidelne v koši
  • A čo potraviny ako avokádo, quinoa alebo losos?

V Amerike ide do koša ročne produkcia v hodnote 160 miliárd dolárov.  V Európe hovoria údaje Epp o 180 kilogramoch jedla na osobu, ktoré skončí v koši. Tieto výpočty pracujú s bežnými domácnosťami, gastroprevádzkami a hotelmi. Plytvanie jedlom považujú za akútny problém, ktorý by radi vyriešili do roku 2025.

Zdevastované jedlo

Cena dovezených potravín je pritom neúmerná nielen nákladom na pestovanie, ale aj na samotnú prepravu. Dopyt po potravinách, ktoré sú dlhodobo moderné a trendy, je tak obrovský, že devastuje nielen zahraničných farmárov, ktorí pracujú v neľudských podmienkach za minimálnu mzdu, ale ničí aj trh s lokálnou zeleninou a mieru potravinovej sebestačnosti po celom svete. Regionálne potraviny od lokálnych farmárov sú najdostupnejšie a s ohľadom na jednoduchý transport patria k tomu najčerstvejšiemu, čo si môžeme dať.

Viac si prečítaj tu>>Chystáš sa na sobotný nákup? Zájdi na Miletičku, kde lokálne nakúpiš a dobre sa naješ

Quinoa

Svoje miesto v tejto diskusii má aj populárna quinoa. Výnimočná oblinina bez obsahu lepku pochádza z bolivijských Ánd, kde ju pôvodné obyvateľstvo pestuje tradičným spôsobom už tisíce rokov. Vďaka svojim pozitívam sa stala extrémne populárnou plodinou ako v Európe, tak aj v Spojených štátoch amerických. Následkom tohto dopytu si dnes väčšina obyvateľov Bolívie túto plodinu vôbec nemôže dovoliť. Zároveň región venujúci sa produkcii tejto potraviny je podvyživený najviac.

Tí, ktorý pestujú quinou za účelom vývozu, nenakupujú od lokálnych farmárov, ale uprednosnujú rafinované zrná. Región tiež čelí zníženej úrodnosti pôdy, pretože poľnohospodári ťažia svoju pôdu tak, aby uspokojili západný dopyt.

Avokádo – zelené zlato

Najväčšími producentmi avokáda sú krajiny južnej a strednej Ameriky. Podobne ako iné typy farmárstva, aj pestovanie avokáda má za následok odlesňovanie. Podľa The Telegraph sa produkcia avokáda medzi rokmi 2000 – 2010 zvýšila až trojnásobne, čo viedlo v Mexiku k výrubu takmer 700 hektárov lesa ročne. Plantáže avokád sú často ilegálne a vlastní ich mexická mafia, ktorá vykorisťuje miestnych obyvateľov aj farmárov.

Losos najtoxickejšia potravina súčasnosti

Tak, ako avokádo, tak aj obchod s lososmi sa stal centrom záujmu pre organizovaný zločin, ktorý robotníkov núti pracovať v neľudských podmienkach a v strachu. Problematický je však aj losos nórsky, ktorý patrí v súčasnosti medzi jedno z najtoxickejších jedál.

V súčanosti by sa dal považovať za perfektný príklad toho, ako masový chov lososov ničí nielen samotný živočíšny druh, ale aj naše zdravie. O téme informoval portál Organicconsumers.org. Bežne dostupné mäso z lososa nie je ani organické, ani nezávädné. Lososy sú množené, čím sa u nich rozvíjajú vady a rôzne poruchy. Následne je ich cesta spečatená antibiotikami a chemickými prísadami.

Viac čítaj TU>>Čo sa skrýva za „zdravými“ potravinami? Sója vytláča indiánske kmene a s avokádom obchoduje mafia

Mäso v jedálničku nie je každodenná nevyhnutnosť

Dokumentu, ktorý zrealizovalo 107 vedcov pre Medzinárodný panel klimatických zmien vyplynulo, že ak by sa z nás všetkých stali vegáni, dokázali by sme zachrániť planétu. Ako prvý na ňu upozornil portál BBC.

Viac čítaj TU>>>Staň sa vegánom a zachráň planétu! Vyzývajú svetoví vedci

Nemali by sme však zabúdať ani na podiel antibiotík v mäse. S témou vyšla na svetlo sveta britská sieť obchodov Marks & Spencer ešte pred rokom. Značka sa rozhodla zverejňovať informácie o tom, v akej miere dodávatelia využívajú antibiotiká pri bežnom chove hospodárskych zvierat. Týmto krokom chcel reťazec upozorniť na alarmujúce čísla.

Aké je riešenie? Tak ako v prípade zeleniny, aj mäsom sa dá zásobovať na lokálnej úrovni a od lokálnych dodávateľov. Mäso v jedálničku nie je každodenná nevyhnutnosť.

 

Zdroj: e-csr.net,Vox, eppgroup.eu,BBC,Medzinárodný panel klimatických zmien, organicconsumers.org

Najnovšie video