Slováci získali na súťaži mladých vedátorov a inžinierov v Číne druhé miesto 

Slováci získali na súťaži mladých vedátorov a inžinierov v Číne druhé miesto 

Na medzinárodnej projektovej súťaži stredoškolákov CASTIC v Čine získali Slováci druhé miesto. Súťaž v oblasti inovácií, vedy a techniky je organizovaná pre študentov od 12 do 20 rokov, ktorí sa zaujímajú o vedu aj vo voľnom čase. TASR o tom informovala riaditeľka Asociácie pre mládež, vedu a techniku Gabriela Kukolová.

V tomto roku sa súťaže úspešne zúčastnili slovenskí víťazi Festivalu vedy a techniky AMAVET – stredoškoláci Richard Maguľák a Viliam Podhajecký. Po štyroch dňoch prezentovania projektu pred odbornou hodnotiacou komisiou a verejnosťou obsadila slovenská dvojica druhé miesto v kategórii Mechanika a elektrina. Študenti zo Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Košiciach vypracovali tímový projekt Rádiovo ovládané autíčko.

Vedúcim slovenskej delegácie bol jeden z porotcov národného finále Festivalu vedy a techniky AMAVET Marek Kukučka. „Vďaka účasti na súťaži CASTIC si Richard a Viliam nielen rozšírili svoje odborné vedomosti vo vednom obore Mechanika a elektrina, ale zvládli zodpovedať odborné otázky hodnotiteľov, kreatívne myslieť a komunikovať,“ poznamenal Kukučka. Ako dodal, verí, že aj takáto motivácia podporí tvorbu kvalitných projektových prác žiakov, ktorí z krajských súťaží Festivalu vedy a techniky AMAVET postupujú na celoslovenské finále počas Týždňa vedy a techniky na Slovensku. Festival vedy a techniky AMAVET sa uskutoční od 7. do 8. novembra.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá