Startup so Slovákmi ako prvý na svete vyrába v laboratóriu certifikované mäso, no ľudia ho jesť nebudú

  • Pri výrobe kultivovaného mäsa nezabíjajú žiadne zvieratá
  • Prvé vzorky by sa mali dostať na trh v roku 2024
pes a vedecký tím
Ilustračná fotografia, Repro foto: IG/BeneMeatTechnologies, Unspalsh
  • Pri výrobe kultivovaného mäsa nezabíjajú žiadne zvieratá
  • Prvé vzorky by sa mali dostať na trh v roku 2024

Významný krok v oblasti udržateľnej potravinovej výroby urobila spoločnosť Bene Meat Technologies, ktorá po troch rokoch výskumu a vývoja získala certifikát od európskych úradov.

Tento úspech z nej robí prvú spoločnosť na svete, ktorej bolo umožnené pridávať do krmiva pre domáce zvieratá mäso vyprodukované v laboratórnych podmienkach. Ide o revolučný posun vo výrobe potravín, kde sa kladie dôraz na etiku a udržateľnosť, keďže pri výrobe tohto nového typu mäsa neprichádza k zabitiu žiadnych zvierat.

Vývoj napreduje

Český startup so sídlom v Prahe pracuje na vývoji a technológii výroby kultivovaného mäsa od roku 2020 s viac ako 80-členným tímom vedcov. Ich cieľom je vytvoriť mäso, ktorého produkcia nevyžaduje zabíjanie zvierat a je šetrnejšia k našej planéte.

Všetky cesty vedú do Westendu
Reklama
Viac informácií o projekte
Reklama
Viac informácií o projekte
Buď súčasťou najväčšej biznis zóny v Bratislave

Tento typ mäsa by mal byť nielen zdravý, ale aj cenovo dostupný pre širokú verejnosť. Ako ich úvodný projekt sa v Bene Meat Technologies zameriavajú na hovädzie mäso, pričom v budúcnosti plánujú rozšíriť svoju ponuku aj o bravčové, kuracie a ďalšie druhy mäsa.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Bene Meat Technologies US (@benemeat_us)

V zahraničí existujú firmy, ktoré sa venujú vývoju laboratórne vyrobeného mäsa určeného pre ľudskú konzumáciu, no náklady na jeho produkciu sa môžu vyšplhať od niekoľkých stoviek až po tisíce dolárov za kilogram, prípadne aj viac. Vzhľadom na tieto vysoké náklady sa firma teraz zameriava na vývoj technológií pre výrobu surovín určených na krmivo pre domáce zvieratá.

Jedlo pre zvieratá
zdroj: BeneMeatTechnologies

Na umelom mäse si pochutnajú domáci maznáčikovia 

Prvé sa tejto novinky dočkajú psy a mačky, pre ktoré startup pripravuje kŕmnu zmes s prídavkom laboratórneho mäsa.

„Naším cieľom je dosiahnuť, aby bezprostredné operačné náklady na výrobu dosahovali úroveň približne 100 korún českých za kilo mäsa,“ hovorí CEO firmy Roman Kříž. To je v prepočte približne 4 eurá za kilogram. 

Podľa informácií zverejnených portálom CzechCrunch sú aktuálne náklady na výrobu laboratórneho mäsa stále pomerne vysoké a hovorí sa o nich skôr v kontexte malosériovej produkcie než masovej výroby.

Jedlo pre zvieratá
zdroj: BeneMeatTechnologies

„Dôvodom je, že jeden človek, ktorý denne vyprodukuje gram buniek, výrazne zvyšuje náklady na výrobok viac, než by to urobilo desať ľudí produkujúcich desať ton denne v budúcnosti,“ vysvetlil zástupca firmy.

Presná cena mäsa zatiaľ nie je známa a sú k dispozícii len odhady, ktoré však firma nezverejňuje. Vysoké náklady si vyžiadal aj doterajší vývoj, do ktorého firma investovala desiatky miliónov.

Bene Meat Technologies plánuje uviesť prvé vzorky zvieracieho krmiva na trh na začiatku roku 2024. Tieto produkty, podľa informácií uverejnených v E15, by sa mali cenovo radiť medzi prémiové alebo super prémiové varianty bežne dostupných značiek.

Jedlo pre zvieratá
zdroj: BeneMeatTechnologies

Spoločnosť Mewery má podobný cieľ 

Na trhu už pôsobí aj startup Mewery, ktorý sa však zameriava na vývoj bravčového kultivovaného mäsa pre ľudí. Ich budúci sortiment výrobkov ponúka napríklad mäsové guličky, párky, mleté bravčové mäso či bravčovú panenku. 

V rámci pokroku v oblasti kultivovaného mäsa sa česká firma Mewery posunula vpred vývojom svojho prototypu bravčového mäsa, ktorý jej pracovníci už ochutnali.

„Ochutnávka prototypu bola nutnou súčasťou, aby sme si mohli svedomito povedať, či je kultivované mäso senzoricky blízke konvenčnému mäsu. Naše hybridné mäso sme usmažili v oleji a získali sme tak chrumkavú guľôčku, ktorá chutila ako bravčový karbonátok. Treba povedať, že gulička nebola nijako ochutená, dokonca ani osolená, takže popisujem čistú chuť, na ktorej budeme ďalej stavať,“ približuje testovanie zakladateľ startupu Roman Lauš. 

Ako sa svet zaoberá otázkami udržateľnosti a etiky v potravinárstve, laboratórne vyrobené mäso predstavuje sľubný krok vpred. Táto technológia nielen, že ponúka alternatívu k tradičným metódam produkcie mäsa, ale tiež naznačuje prelom v našom vzťahu k potravinám a životnému prostrediu.

Vďaka práci spoločností ako Bene Meat Technologies a Mewery sa otvára cesta k potravinovej budúcnosti, kde udržateľnosť, etika a zdravie idú ruka v ruke. 

Zdroje: ChzechCrunch, BeneMeatTechnologies

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá