Stojí najväčší turistický hit Zadaru za to? Ochutnali sme vychýrenú chorvátsku pizzu

  • Pizza síce môže pochádzať z Talianska, nájdeš ju však vo všetkých podobách a po celom svete
  • Domáca receptúra z nadýchaného cesta a lokálnych prvotriednych ingrediencií z nej dokáže urobiť gurmánsky zážitok
  • Ochutnať jednu z najlepších vraj môžeš v obľúbenej dovolenkovej destinácií Slovákov. V Chorvátsku sme ju preto otestovali aj my
Reštaurácia 4Kantuna
Reštaurácia 4Kantuna, Startitup, restaurant4kantuna.com
  • Pizza síce môže pochádzať z Talianska, nájdeš ju však vo všetkých podobách a po celom svete
  • Domáca receptúra z nadýchaného cesta a lokálnych prvotriednych ingrediencií z nej dokáže urobiť gurmánsky zážitok
  • Ochutnať jednu z najlepších vraj môžeš v obľúbenej dovolenkovej destinácií Slovákov. V Chorvátsku sme ju preto otestovali aj my

Stredomorská kuchyňa tejto oblasti pochopiteľne dominuje. Na prípravu jedál využíva rôzne druhy mäsa a rýb, lokálne pestovanú zeleninu pripravovanú na mnoho spôsobov a ručne vyrábané cestoviny. Taktiež je známa pestrým výberom zmrzliny a dezertov. Chorvátska reštaurácia 4Kantuna nie je výnimkou. V čom je teda tento priestor unikátny?

zdroj: 4kantuna

Do reštaurácie sme sa vybrali na základe rýchleho porovnania recenzií v starom meste Zadaru. 4Kantune dali používatelia máp od Google celkové hodnotenie 4,7 hviezdičky z piatich možných, s viac ako 2 000 recenziami. Tripadvisor uvádza takmer 1 100 recenzií aj ocenenenie Travelers‘ Choice. Rozhodli sme sa teda zistiť na vlastnej koži, či je naozaj hodná toľkej chvály. 

V minulosti bola chorvátska oblasť Dalmácie súčasťou Talianska a práve talianska komunita zostáva zastúpená aj v známom turistickom meste Zadar. Už ti je teda zrejme jasné, ako sme skončili v lokálnej pizzerii. V súčasnosti tu talianske obyvateľstvo predstavuje zvyškovú menšinu, 4Kantuna však dýcha talianskym duchom dodnes.

Dalmátske mesto Zadar ponúka viacero možností, kde sa dobre najesť. 4Kantuna však neprináša iba výnimočný gurmánsky zážitok. Nachádza sa v krásnej historickej časti starého mesta, v úzkej uličke Varoška pripomínajúcej talianske Benátky. V jedálnom lístku nájdeš ryby a plody mora, ručne vyrábané domáce cestoviny, krémové rizotá, rôzne druhy mäsa a v neposlednom rade pizzu pripravovanú v peci na drevenom podnose.

zdroj: restaurant4kantuna.com
 

Za celkovým konceptom stoja dvaja spoločníci. Majitelia reštaurácie nechceli mať priestor, ktorý nemá identitu. Predstavovali si vytvoriť miesto, ktoré bude síce noblesné, avšak zároveň nasiaknuté historickým vývojom Zadaru. Vďaka rôznym drobným detailom nachádzajúcich sa po celom interiéri možno reštauráciu považovať za skutočne autentickú.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa | Zadar | Restaurant 4 kantuna (@restaurant4kantuna)

Keďže sa reštaurácia nachádza v úzkej uličke, počet miest s vonkajším sedením je limitovaný. Nevýhodou je tiež to, že sa nachádza v pomerne rušnej časti, keďže ide o štvrť v starom meste. Ľudia ti skrátka budú prechádzať okolo tanierov.

zdroj: Startitup

V čase návštevy pršalo a keďže neboli všetky vonkajšie stoly kryté markízou, nezostávalo nám nič iné, len sa usadiť vo vnútorných priestoroch. Hneď zbadáš priestrannú miestnosť, z ktorej sa dá plynulo prejsť do ďalšej časti reštaurácie. Dominantné sú veľké dizajnérske tapety, na ktorých možno nájsť rôzne detaily odrážajúce históriu mesta.

Steny sú popísané biblickými textami, ilustráciami Napoleona, benátskeho leva či sochou rímskej bohyne Minervy.

4Kantuna

Obslúžiť nás prišiel šarmantný čašník v strednom veku, z ktoré išiel pocit profesionality. Na pitie sme chceli pohár bieleho vína. Čašník neváhal a odporučil nám fľašu z ich lokálnej odrody.

Dva deci vychádzali približne 5 eur. Chorvátske vína sú zväčša ľahké a osviežujúce. V ponuke mali aj zo dvadsať kokteilov, napríklad Aperol Spritz, Moscow Mule, Margarita, Espresso Martini, Negroni a ďalšie. Všetky mali jednotnú cenu 50 kún, čo je približne 6,7 €.

zdroj: Archív Startitup

Pizza je jedno z najobľúbenejších jedál na svete. Je jednoduchá na prípravu a stále pomerne lacná. Či už sa vo 4Kantuna budeš riadiť heslom v jednoduchosti je krása a zvolíš klasickú syrovú Margheritu, alebo pôjdeš do rôznych šialených kombinácií, všetky ti prinesú uspokojujúci zážitok zalievajúci centrum potešenia v mozgu.

Zvolili sme klasickú 4 druhy syra a druhú s názvom Vesuvio, ktorá pozostávala z omáčky, mozzarelly, šunky, olív, čerstvej bazalky a olivového oleja. Každá pizza stála 80 HRK, teda približne 10,70 €, čo je porovnateľná suma, akú zaplatíš za taliansku pizzu aj v Bratislave. 

Jedinečnosť spočíva v kvalite vlastných domácich surovín a ich spracovania. O čerstvosti sa ani nemusíme baviť, keďže je očividné, že nejde o polotovary. Aby bolo hotové jedlo chutné a nadýchané ako pravá Neapolská pizza, musí prejsť riadnym procesom kysnutia. 

zdroj: Startitup

Reštaurácia si vyrába aj domáce cestoviny. Vyskúšali sme teda aj tie, voľba padla na mušle a hľuzovku. Jej unikátna chuť v kombinácií s morskými plodmi prepojila všetky ingrediencie. Za porciu sme zaplatili 110 HRK, teda skoro 15 €.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa | Zadar | Restaurant 4 kantuna (@restaurant4kantuna)

Múka, voda, droždie, soľ

Hoci sa ingrediencie na povrchu každej pizze môžu líšiť, všetky však chutia znamenito vďaka chemickej harmónii chutí a textúry cesta. Cesto na prípravu tradičnej pizze je extrémne jednoduché a obsahuje ingrediencie, ktoré nájdeš v každej domácnosti – múka, droždie, teplá voda a soľ.

Základom je však dostatočne dlhý proces kysnutia a spôsob pečenia v peci s vysokou teplotou, a to už také jednoduché byť nemusí. 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa | Zadar | Restaurant 4 kantuna (@restaurant4kantuna)

V momente, ako sa všetky tieto ingrediencie zmiešajú dokopy, začína kysnutie. Po niekoľkých hodinách, keď je cesto úplne vykysnuté a vyformované do tvaru disku, začína hra s ukladaním jednotlivých surovín. 

Talianska vs. Chorvátska

Paradajková omáčka prichádza ako prvá, pokrýva vytvarovaný kruh. V Chorvátsku sa riadia tradíciou zalievania pizze až k okraju. V tejto reštaurácií to však nečakajte. Domáci sú však na poriadne množstvo paradajkového pretlaku zvyknutí, preto sa tu dá objednať extra do misky.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa | Zadar | Restaurant 4 kantuna (@restaurant4kantuna)

Receptúra

Všetky kvalitné pizze majú spoločných niekoľko vecí. Sú tvorené tenkým cestom kruhového tvaru s hrubými okrajmi. Môžu byť posypané rôznymi obľúbenými syrmi, ako sú mozzarela, ale aj gouda, alebo feta. Následne prichádza čerstvá zelenina, šampiňóny, alebo prosciutto. A nakoniec domáce bylinky, bazalka a rozmarín, ktoré sa v reštaurácií nachádzajú aj priamo na stoloch. 

4Kantuna
zdroj: Laura Bednárová

Opojení gurmánskym zážitkom sme sa na záver ešte rozhodli vyskúšať jeden dezert. V ponuke mali francúzske semifreddo, panna cottu a ďalšie dva druhy denných koláčov. Výber padol na mangovú panna cottu, ktorá stála 35 HRK, čo v prepočte vychádza približne 4,70 €.

Keďže si veľmi nepotrpím na sladké, považovala som tento dezert za chuťovo priemerný a zbytočne predražený, hoci po vizuálnej stránke mu nebolo čo vytknúť. 

4kantuna

Ak teda pri cestách dovolenkovým Zadarom vyhladneš, návštevu tohto miesta určite neoľutuješ. 

4Kantuna
zdroj: The Adriatic Times/Luka Gerlanc

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK