Prelomová štúdia: Tieto stravovacie návyky môžu ovplyniť tvoju príťažlivosť. Mal by si sa im vyhnúť

  • Nová štúdia tvrdí, že voľba raňajok môže ovplyvňovať našu atraktivitu
  • Vysoké množstvo rafinovaných sacharidov bolo spojené s nižšou príťažlivosťou
Rafinované sacharidy
Freepik/kroshka__nastya
  • Nová štúdia tvrdí, že voľba raňajok môže ovplyvňovať našu atraktivitu
  • Vysoké množstvo rafinovaných sacharidov bolo spojené s nižšou príťažlivosťou

Všade sa hovorí o vplyve stravy na naše zdravie, no francúzski vedci upozorňujú na to, že stravovanie má priamy dopad aj na našu príťažlivosť. Jemné zmeny v proporciách tváre môžu byť dôsledkom zvýšených hladín cukru a inzulínu, ktoré ovplyvňujú stav pokožky a vyvolávajú dlhodobé zmeny v produkcii pohlavných hormónov.

„Naše stravovacie návyky majú priamy vplyv na našu tvár,“ povedala Dr Claire Berticat, evolučná biologička a prvá autorka štúdie pre The Guardian. „Tieto fyziologické zmeny môžu jemne zmeniť črty tváre a ovplyvniť to, do akej miery sme príťažliví.“

Nezdravé potraviny znižujú atraktivitu

Do štúdie bolo zahrnutých 52 mužov a 52 žien vo veku 20 až 30 rokov, ktorým bol náhodne pridelený jeden z dvoch typov raňajok – bohatých na rafinované alebo nerafinované sacharidy.

Raňajky s rafinovanými sacharidmi obsahovali francúzsku bagetu z priemyselne mletej múky, džem, jablkový alebo pomarančový džús a čaj, prípadne kávu s cukrom. Nerafinovaná sacharidová možnosť zahŕňala celozrnný chlieb s maslom a syrom, pomaranč alebo jablko a čaj alebo kávu bez pridaného cukru.

Pred a po konzumácii jedla výskumníci merali hladinu cukru v krvi účastníkov a následne vykonali fotografovanie účastníkov za kontrolovaných svetelných podmienok. Tieto fotografie boli následne predložené hodnotiacim skupinám s úlohou odhadnúť vek či celkovú atraktivitu zobrazených osôb.

Ukázalo sa, že konzumácia rafinovaných uhľohydrátov na raňajky znížila príťažlivosť tváre u mužov aj u žien. „Naše zistenia slúžia ako presvedčivá pripomienka ďalekosiahleho vplyvu stravovacích rozhodnutí nielen na zdravie, ale aj na vlastnosti, ktoré majú osobitný spoločenský význam, ako je príťažlivosť tváre.“

Rafinované sacharidy spôsobujú prudké výkyvy v hladine krvného cukru, na čo telo reaguje uvoľňovaním inzulínu. To má za následok aj nadmernú únavu, neustály pocit hladu, chuť na sladké, chronické zápaly či zvýšené riziko obezity a cukrovky.

Starnutie pokožky

David Perrett, profesor psychológie na University of St Andrews, ktorý sa venuje výskumu vplyvu tvárových podnetov na zdravie, naznačil, že vplyv stravy na atraktívnosť by nás nemal vôbec prekvapovať.

Podľa neho ovocie a zelenina zvyšujú atraktivitu obohacovaním pokožky o rastlinné pigmenty zvané karotenoidy. Naopak, strava bohatá na cukor môže podľa neho urýchľovať starnutie pokožky.

„Autori naznačujú, že rafinované uhľohydráty by mohli ovplyvňovať periférny prietok krvi,“ povedal Perrett. „Prúdenie krvi môže veľmi rýchlo zmeniť vzhľad pokožky a to v priebehu niekoľkých sekúnd. Zistili sme, že väčšina ľudí vyzerá zdravšie a atraktívnejšie, keď farba ich pleti odráža mierny nárast okysličenej krvi.“

Na otázku, aké odporúčanie by dala ľuďom, ktorí si prajú vyzerať čo najlepšie, Berticat odpovedala: „Vieme, že rafinované uhľohydráty majú negatívny vplyv na zdravie a to je dostatočný dôvod na to, aby sme ich konzumáciu obmedzili.“

Zdroje: The Guardian, Journals

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá