Tajomstvo „smrti v prášku“ odhalené: Odborníčka vyvracia mýty o možnom spúšťači obezity a autizmu

  • Vďaka MSG nedokážeme jedlu odolať
  • Glutamát pomáha s vyprázdňovaním a funkciou mozgu
  • To, či je glutamát sodný škodlivý, objasnila odborníčka z STU
glutaman glutamat polievka
Ilustračné fotografie, Freepik/Mateus Andre, KamranAydinov
  • Vďaka MSG nedokážeme jedlu odolať
  • Glutamát pomáha s vyprázdňovaním a funkciou mozgu
  • To, či je glutamát sodný škodlivý, objasnila odborníčka z STU

Glutamát sodný alebo MSG je obávanou, ale aj milovanou prísadou do mnohých jedál. Pokrmy nám vďaka nemu chutia oveľa viac, pretože im dodáva piatu, novoobjavenú príchuť umami. Presne tú, ktorá spôsobuje neodolateľnosť napríklad aj ázijským jedlám. Najmä v dezinformačnom priestore sa však šíri, že je glutamát „smrť v prášku“. 

V priebehu minulého roka mnohé weby napísali množstvo článkov s tvrdeniami, že glutamát sodný spôsobuje neurologické problémy, cukrovku, obezitu, alebo že umelý glutamát naše telo nedokáže odbúrať. Rovnako na sociálnych sieťach existujú stovky ľudí, ktorí sa glutamátu vyhýbajú ako čert kríža. A hrdo naň upozorňujú aj ostatných ľudí napriek tomu, že nemajú žiadne overené informácie. 

Ktoré tvrdenia sú pravdivé a prečo sú výskumy, na ktoré facebookoví fanatici a dezinformačné stránky odkazujú, irelevantné? To pre nás zodpovedala odborníčka z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU Ing. Eva Hybenová PhD., ktorá pôsobí na bratislavskej fakulte ako odborná asistentka na Oddelení výživy a hodnotenia kvality potravín. 

Čo je glutamát sodný? 

Glutamát sodný, niekedy označovaný aj ako glutamán sodný, alebo skratkou MSG, je sodná soľ kyseliny glutámovej. Kyselina glutámová je jedna z 23 aminokyselín, z ktorých sú tvorené bielkoviny. Glutamát sodný sa v potravinách vyskytuje vo voľnej forme, alebo je viazaný v bielkovinách.

Vysoké koncentrácie voľného glutamátu sa prirodzene vyskytujú najmä v rôznych druhoch morských rias, v sójovej a rybacej omáčke, v polievkovom korení, v koreniacich prípravkoch a bujónoch. Nájdeme ho však aj v syroch ako parmezán, v paradajkách, hrášku, brokolici a šampiňónoch.

Tento článok je dostupný členom Startitup PREMIUM

Zdroj: Freepik/@ v.ivash

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá