Takto to dopadne, keď sa do renovácie bytu z 19. storočia pustia šikovní architekti

  • Interiér bytu v historickom pražskom nájomnom dome. Architektonické riešenie vychádza z potrieb mladého páru.
collagepraha
Peter Fabo
  • Interiér bytu v historickom pražskom nájomnom dome. Architektonické riešenie vychádza z potrieb mladého páru.

Trojtraktový byt z 19. storočia o rozlohe 52 metrov štvorcových vynikal zachovanými pôvodnými prvkami ako sú kľučky či výplne okien. Byt však už svojou dispozíciou a dosluhujúcim technickým zariadením nevyhovoval investorom – mladému páru. Hlavnou nevýhodou bolo umiestnenie malej kuchyne v priamej nadväznosti na spálňu, z čoho vyplynulo aj zadanie pre architektov -zmeniť dispozíciu bytu a vytvoriť viac úložného priestoru.

Do bytu vstupujeme cez halu, situovanú v strednom trakte, do ktorej pribudli systematicky umiestnené vstavané skrine, botník a šatňa. Svetlo z led pásov, umiestnených na strope sa odráža od zrkadiel, za ktorými sú ukryté úložné priestory. Vďaka tomu pôvodne tmavá miestnosť pôsobí oveľa väčším dojmom.

„Viac podobných článkov nájdeš na Archinfo.sk.“

Obytná miestnosť s oknami, ktorá je orientovaná do ulice spája v sebe dve funkcie oddelené vizuálne rozdielnymi materiálmi – kuchyňu a svetlý priestor obývacej časti. Kuchyňa je ukrytá vo vstavanom nábytku a prirodzene prechádza do obytnej časti, ktorá sa odlišuje prírodnou farbou preglejky. Aj tu architekti kládli dôraz na praktické detaily ako je led osvetlenie zabudované do skriniek nad gaučom.

Kúpeľňa bola zväčšená spojením s pôvodne samostatnou toaletou a vďaka výraznému geometrickému čierno-bielemu obkladu získala súčasný charakter. Časť priestoru bývalého WC poslúžila naviac ako technická miestnosť. Spálňa orientovaná do vnútrobloku umožnila svojim vysokým stropom vytvoriť komfortné poschodie na spanie, pod ktorým sa nachádza priestranný šatník. Súčasťou šatníka sú aj pohodlné schody. Zvyšný priestor je využívaný ako pracovňa.

Celým bytom prechádza jednotná dosková dubová podlaha a prírodná textúra dreva je doplnená prevažne bielou farbou, ktorá celý priestor opticky  zväčšuje. Dôraz bol kladený na dostatok úložných priestorov, riešených vstavaným nábytkom. Ten bol navrhnutý z brezovej preglejky a bieleho laminátu.

Vďaka dôrazu na funkčnosť a jednoduchosť sa architektom podarilo vytvoriť klientom nečakane komfortné miesto na bývanie, atmosférou pripomínajúce rozmerné činžové byty z predminulého storočia.

Podklady: 0,5 Studio, zdroj: archinfo.sk.

 

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK