Tento slovenský remeselný pivovar sa chce dostať medzi veľkých hráčov! V Trenčíne plánuje vybudovať veľkovýrobu

  • Trenčiansky pivovar Lanius chce vo svojom domovskom meste vyrábať 100 000 hektolitrov piva ročne.
  • Trenčiansky pivovar Lanius chce vo svojom domovskom meste vyrábať 100 000 hektolitrov piva ročne.

Pivovar Lanius vzal označenie „remeselý“ naozaj doslovne. Do svojho piva dávajú naozaj veľké množstvo ručnej práce. Od samotného varenia piva, cez manuálne fľaškovanie až po ručné lepenie etikiet.

„Všetky pivá vyrábame z autentických surovín, bez extraktov, aróm, náhrad a podobných hovadín. Používame slovenský a nemecký slad, trenčiansku vodu, chmeľ a kvasinky berieme od svetových producentov. Do niektorých pív robíme dokonca vlastný slad a karamel. Byliny a ovocie zberáme v záhrade, alebo lese pri chate. Pivo nefiltrujeme, ani nepasterizujeme,“ povedal v rozhovore pre StartItUp zakladateľ Peter Kaššák.

foto: archív Lanius, fotograf Martin Sarvaš

S remeselnými pivovarmi sa v poslednej dobe u nás roztrhlo vrece a Lanius bezpochyby patrí medzi špičku. Nie je preto prekvapením, že pomýšľa na rast. A to rast na pomery reštauračných pivovarov veľmi zásadný.

Do piatich rokov chce totiž Lanius v Trenčíne postupne vybudovať pivovar, ktorého ročná produkcia by mala dosiahnuť 100-tisíc hektolitrov. Pre porovnanie – priemerný slovenský reštauračný pivovar vyprodukuje ročne iba niekoľko stoviek až pár tisíc hektolitrov.

foto: archív Lanius, fotograf Martin Sarvaš

S takou veľkosťou produkcie by sa Lanius zaradil medzi päť najväčších pivovarov na Slovensku. Spolu s banskobystrickým Urpinerom, ktorý momentálne vyrába približne rovnaké množstvo, vyhnianskym Steigerom a dvom globálnym megapivovarom – hurbanovskému Heinekenu a šarišskému Topvaru, ktorý momentálne prechádza z portfólia SABMilleru ku japonskému Asahi.

Lanius chce zachovať produkciu špeciálnych pív, ktoré ho preslávili, aj v rámci zväčšenej produkcie. Zaujímavosťou je aj to, že ak sa rozšírenie podarí, stane sa z Laniusu najväčší pivovar v histórii Trenčína. V takej kvantite sa tu nevarilo ani za socializmu.

foto: archív Lanius, fotograf Martin Sarvaš

Je skvelé vidieť, že pivná kultúra na slovensku sa pomaly ale isto rozširuje aj za hranice českých ležiakov. Nič proti nim, no bola by škoda nevyskúšať zvyšok z pestrého pivného sveta. Laniusu držíme palce a dúfame, že sa ambiciózne plány podarí uskutočniť.

Ako vyzerá súčasný mikropivovar si môžeš pozrieť na tomto videu:

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK