Tento supermarket rieši problém znižovania potravinového odpadu ukážkovo, ročne ušetrí tisíce ton

  • SirPlus predáva „neatraktívne výrobky", ktoré iné reťazce odmietajú predávať
  • V roku 2019 spoločnosť ušetrila až 2 000 ton potravín
 srcset
Unsplash
  • SirPlus predáva „neatraktívne výrobky", ktoré iné reťazce odmietajú predávať
  • V roku 2019 spoločnosť ušetrila až 2 000 ton potravín

Berlínsky supermarket rieši problém znižovania potravinového odpadu tým, že predáva „neatraktívne výrobky“, ktoré iné reťazce odmietajú predávať, informuje portál Goodnewsnetwork.org. SirPlus totiž skladuje potraviny a výrobky, ktorým čoskoro vyprší minimálna trvanlivosť alebo sú už mierne po záruke a následne ich predáva až s 80%-nou akciou.

V roku 2019 spoločnosť SirPlus ušetrila až 2 000 ton potravín. Spoločnosť má tiež odvážne plány do roku 2020 a chce pokračovať v otváraní obchodov v Berlíne pri expanzii do ďalších miest a spustiť vlastnú výrobnú radu so značkou SirPlus vyrobenou špeciálne z potravín, ktoré boli zachránené

Spoločnosť taktiež disponuje aj predplatiteľskou službou nazývanou „Retterbox“ (Rescue Box), ktorá obsahuje náhodný sortiment kvalitne kontrolovaných výrobkov, ktoré boli uložené pred smetiakom. Tie po kontrole dodávajú raz mesačne bezplatnou dopravou po celom Nemecku.

Potravinový odpad predstavuje obrovský problém

Podľa Organizácie Spojených národov sa každoročne na celom svete vyhodí vyše 1,3 miliardy ton potravinového odpadu. V praxi to znamená jednu tretinu všetkých potravín. Najväčší potravinový odpad pritom pochádza zo Severnej Ameriky a Európy. Kým na Európana pripadá ročne približne 95 až 115 kilogramov odpadu, v Afrike či určitých častiach Ázie je to len 6 až 11 kilogramov ročne.

Takéto potravinové plytvanie v priemyselných krajinách predstavuje zhruba 680 miliardové straty, v rozvojových krajinách je to približne o polovicu menej. Najvyššiu mieru plytvania dlhodobo zaznamenáva najmä ovocie a zelenina, uvádza Organizácia spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo.

Predávajú aj nepodarky, ktorých kvalita však nie je ovplyvnená

Okrem potravín, ktorým končí alebo skončila minimálna trvanlivosť, sa však v berlínskom obchode nachádzajú aj tie, ktoré sa zahodia z iných bizarných dôvodov. Sú nimi napríklad nesprávne zakrivené uhorky či zle označené poháre s džemom. Ostatné položky po dátume expirácie však prechádzajú prísnou kontrolou. „Kontrolujeme vôňu, chuť, konzistenciu a balenie,“ povedal Schmitt Klausovi Siegovi novinárovi z Hamburgu.

Pokiaľ je jedlo považované za bezpečné a zákazník je oboznámený s možnými rizikami, podľa nemeckých zákonov ho môžu aj naďalej legálne predávať.

„Dodávatelia, ako sú poľnohospodári, veľkoobchodníci a maloobchodníci majú silnú ekonomickú motiváciu, aby s nami spolupracovali,“ vysvetľujú zakladatelia spoločnosti SirPlus v rozhovore v roku 2017.

Povinné darovanie potravín

Podobný systém pred štyrmi rokmi prijalo aj Francúzsko, kde nesmú vyhadzovať potraviny, ktoré sú po expirácii. V praxi to znamená darovanie potravinovým bankám, či spoločnostiam, ktoré to kompostujú alebo recyklujú.

Čítaj viac TU>>Povinné darovanie potravín po lehote trvanlivosti charitám sa znova posúva, počkáme si pár rokov

Povinné darovanie potravín sa riešilo aj na Slovensku, najnovšia novela zákona o potravinách však prešla mnohými zmenami. Najväčšou schválenou zmenou cez pozmeňujúci návrh oproti pôvodnému bolo nové stanovenie dátumu účinnosti novely z 1. januára 2020 na 1. január 2024.


Zdroje: goodnewsnetwork.org, fao.org.

Najnovšie video