Tisíce hektolitrov piva skončili v kanáli. Podnikom nepomohlo ani otvorenie terás, škody sú obrovské

  • Reštaurácie a pohostinstva si po nútenom lockdowne znovu vydýchli, po prvom kole testovania mohli znovu otvoriť svoje terasy
  • Podľa údajov Plzeňského Prazdroja je v priamom ohrození živobytia stále takmer 2 400 ľudí zo 677 podnikov
  • V Plzeňskom Prazdroji naďalej menia exspirované pivo, dokopy vymenili vyše milióna nevypitých veľkých pív
pivo krčma
TASR/AP/Petr David Josek
  • Reštaurácie a pohostinstva si po nútenom lockdowne znovu vydýchli, po prvom kole testovania mohli znovu otvoriť svoje terasy
  • Podľa údajov Plzeňského Prazdroja je v priamom ohrození živobytia stále takmer 2 400 ľudí zo 677 podnikov
  • V Plzeňskom Prazdroji naďalej menia exspirované pivo, dokopy vymenili vyše milióna nevypitých veľkých pív

Reštaurácie a pohostinstvá si po nútenom lockdowne znovu vydýchli. Po prvom kole celoplošného testovania mohli znovu otvoriť svoje terasy. Otázne je, či to bude stačiť na ich záchranu.

Podľa údajov Plzeňského Prazdroja je v priamom ohrození živobytia stále takmer 2 400 ľudí zo 677 podnikov, ktoré minulý týždeň oslovili, či sú schopní udržať pracovné miesta. Oslovili vyše 1 000 obchodných partnerov pivovaru.

„Počas lockdownu sme si v Prazdroji spravili revíziu, ako na tom podniky v tomto období boli. K minulému utorku (27.10.) bolo zo 6 600 našich partnerských prevádzok otvorených iba 480, čo je len niečo cez 7 %. To, že opatrenia, ktoré platili v čase najväčších obmedzení, mali zásadný dopad na fungovanie prevádzok, nám potvrdili aj naše čísla. Z vyše 1000 prevádzok, ktoré sme  skontaktovali, až 641 uvádzalo ohrozenie existencie, a to bez ohľadu na to, či mali otvorené alebo nie,“ uviedol Branislav Kubiš, obchodný riaditeľ pre prevádzky a reštaurácie, Plzeňský Prazdroj Slovensko.

Príbehy nočnej mory lockdownu: Predal auto, aby dokázal prežiť. Vládne opatrenia mnohým ruinujú životy

V Plzeňskom Prazdroji naďalej menia exspirované pivo v sudoch a tankoch. Zatiaľ čo na jar vymenili cca 4 000 hektolirov piva v sudoch, počas druhej vlny to už teraz odhadujeme na zhruba 1 000 hl, čo predstavuje dokopy vyše milióna nevypitých veľkých pív. Predpokladajú, že toto číslo môže ešte rásť, keďže veľká časť toho, čo je aktuálne v podnikoch, exspiruje až neskôr v tomto roku.

V roku 2019 sa približne tretina celkovej spotreby piva na Slovensku skonzumovala v gastre – v pivárňach a reštauráciách. Takmer dvojmesačné zatvorenie podnikov zasiahlo gastro sektor nepripravený.

Zytofóbia
zdroj: Unsplash/ Meritt Thomas

Tržby pivovarov za pivo a radler klesli v prvom polroku 2020 o 10,98%

Opatrenia vlády zasiahli celý reťazec pivovarníckeho odvetvia. „Tržby pivovarov za pivo a radler klesli v prvom polroku 2020 v medziročnom porovnaní o 10,98 %,“ uvádza Jana Shepperd, prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu, a dodáva: 

„Najviac k tomuto prepadu prispel výpadok tržieb z gastro sektora, z dôvodu úplného zatvorenia reštaurácií a pohostinstiev počas prvej vlny pandémie. Ďalším dôvodom je presun predaja piva z gastra do maloobchodu, v ktorom sú ceny nižšie.“

Pokles predaju pritom neškodí iba pivovaru alebo gastru ale aj samotnému štátu, ktorý stráca milióny na výbere DPH z piva.

Zdroj: Plzeňský Prazdroj Slovensko

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech