Toto je suma, ktorú dá priemerný Slovák za obed. Stravný lístok nezaplatí ani polovicu z toho, obedy výrazne zdraželi

  • Ceny v reštauráciach každoročne rastú
  • Z prieskumu, ktorý bol vykonaný na vzorke 1 000 respondentov vyplýva, že priemerná útrata za obed sa pohybuje na úrovni 7,30 eura
  • Príspevok na stravu ale zostáva zmrazený, minimálne stravné je stanovené na 3,83 eur na deň
gastrolístky
SITA/Ľudovít Vaniher
  • Ceny v reštauráciach každoročne rastú
  • Z prieskumu, ktorý bol vykonaný na vzorke 1 000 respondentov vyplýva, že priemerná útrata za obed sa pohybuje na úrovni 7,30 eura
  • Príspevok na stravu ale zostáva zmrazený, minimálne stravné je stanovené na 3,83 eur na deň

Napriek medziročnému rastu cien v reštauráciách o 3,9 % ostáva stravné aj naďalej zmrazené, a to do konca roka. Ak by sa zvyšovalo podľa bežných pravidiel, jeho zvýšenie by nastalo už v polovici minulého roka. Slováci by tak dostávali denne na stravných lístkoch a stravovacích kartách minimálne o 19 centov viac, čo by vychádzalo v priemere 4,18 eura na mesiac. Informoval o tom v pondelok prezident Asociácie moderných benefitov (AMOBE) Štefan Petrík.

Pre zmrazenie rastu stravného začiatkom roku 2020 by v súčasnosti reštaurácie i rodiny mali potenciálne až o jeden stravný lístok mesačne navyše. Náklady na obedy sa pritom zamestnancom predražili aj pre poplatky za donášku počas pandémie.

Minimálne stravné je skutočne minimálne

To, že súčasná výška príspevku na stravu už nestačí, potvrdzuje podľa AMOBE aj nedávny prieskum agentúry 2muse na vzorke 1 000 zamestnancov, ktorí využívajú stravné lístky, karty alebo finančný príspevok. Tí sa v prieskume vyjadrili, že ich priemerná útrata za obed sa pohybuje na úrovni 7,30 eura. V porovnaní s februárom 2020, zber dát prebehol pred zavedením protipandemických opatrení, je to nárast o 80 centov.

Stravné lístky alebo finančný príspevok? Zistite, čo je pre vás výhodnejšie

„Podľa samotných spotrebiteľov už minimálne stravné na úrovni 3,83 eura na deň absolútne nekorešponduje s realitou. Prakticky je to len polovica z toho, čo ľudia platia za obedy. Za zváženie určite stojí inšpirovať sa susedným Rakúskom, ktoré už na začiatku pandémie zdvojnásobilo stravné v krajine zo 4 na 8 eur denne,“ navrhuje Štefan Petrík.

Asociácia moderných benefitov združuje spoločnosti Edenred Slovakia, UP Slovensko a Doxx-Stravné lístky. Členovia asociácie zabezpečujú zamestnanecké benefity, vrátane papierových a elektronických stravných lístkov, pre viac ako 770 000 zamestnancov pracujúcich u takmer 35 000 zamestnávateľov a SZČO.

Gastrolístkom už odzvonilo

Po novom, konkrétne od začiatku marca, majú zamestnanci možnosť vybrať si formu príspevku na stravu. Rozhodnúť sa môžeš medzi gastrolístkom alebo finančným príspevkom. 

Gastráčom Slováci zamávali na rozlúčku, radšej berú peniaze. A takých nie je málo, ukázal prieskum

Prieskum, ktorý bol vykonaný v apríli 2021, naznačuje, že väčšina Slovákov upredností finačný príspevok. „Zamestnanci, ktorí zvažujú výber medzi finančným príspevkom na stravovanie a stravnými lístkami či gastrokartou, by si častejšie zvolili finančný príspevok. Urobilo by tak 57% z nich,“ informuje agentúra NMS Market Research Slovakia, ktorá zverejnila prieskum.

„Napriek tomu, že proces výberu formy stravného u zamestnancov je iba na začiatku, potvrdzuje sa, že ľudia chápu a oceňujú viaceré nezanedbateľné výhody, ktoré im finančný príspevok na stravu prináša. Neprekvapuje preto, že ho zamestnanci uprednostňujú,“ hovorí Martin Krajčovič, predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO).

Akú formu príspevku na stravu preferuješ ty?

Možnosť výberu schválila Národná rada SR v novele Zákonníka práce, ktorá umožňuje zamestnancom od 1. marca 2021 vybrať si medzi finančným príspevkom na stravovanie a stravnými lístkami.

Zdroje: SITA, Tlačová správa/ NMS Market Research Slovakia

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech