Víťazia v súťažiach o najlepšiu šálku kávy. Toto sú top slovenskí baristi svetovej kvality

  • Svet kávy sa za posledné roky posunul na nový level. Aby sa niečo dalo nazvať dobrou kávou, už nestačí prekryť chuť spálených zŕn mliekom a cukrom. Aj na Slovensku sme dorazili do éry výberovej kávy a baristiky, v ktorej záleží na kvalitnej odbornej príprave, tých najlepších surovinách a zanietení baristu.
collageedxsx
worldaeropresschampionship.com/pinterest.com
  • Svet kávy sa za posledné roky posunul na nový level. Aby sa niečo dalo nazvať dobrou kávou, už nestačí prekryť chuť spálených zŕn mliekom a cukrom. Aj na Slovensku sme dorazili do éry výberovej kávy a baristiky, v ktorej záleží na kvalitnej odbornej príprave, tých najlepších surovinách a zanietení baristu.

To, že sme malá krajina a väčšina trendov k nám prichádza z istým oneskorením neznamená, že v tomto odbore nemáme kvalitných ľudí, ktorí svoje remeslo doťahujú na top úroveň. V porovnaní s niektorými zahraničnými krajinami je u nás baristika stále len v začiatkoch, no mnohých slovenských baristov už teraz poznajú vo svete. Toto sú niektorí z nich:

Veronika Gálová Veselá

Aj baristika je jedným z odvetví, v ktorom sú muži v početnej prevahe. O to viac teší, že na Slovensku máme skvelú Veroniku Gálovú Veselú, ktorá robí dobré meno kávovému remeslu doma aj vo svete. V Majstrovstvách Slovenska Barista 2016 získala 1. miesto v kategórii Brewers cup a 3. miesto v kategórii Barista. V roku 2015 však bola absolútnou víťazkou týchto majstrovstiev.  S kávou sa zoznámila na brigáde počas vysokej školy a rýchlo jej čaru podľahla. Skúsenosti zbierala od tých najväčších kávových odborníkov – Petry Veselej, Gwilyma Daviesa či Davida Cobelliho.

Foto: facebook.com/Veronika Gálová Veselá 

Naposledy skončila pod krídlami talianskeho pražiara a baristu Rubensa Gardelliho, ktorý ju pripravoval na posledné svetové majstrovstvá v Dubline. Veronika je tiež ambasádorkou jeho kávy Gardelli Specialty Coffees. Okrem účasti na súťažiach vedie odborné baristické kurzy a tréningy, zúčastňuje sa festivalov, cuppingov a prednášok. Aktuálne žije na Morave, no za kávou veľa cestuje, či už do Bratislavy, Prahy, Viedne alebo Milána. Veronika vraj denne vypije až 30 šálok kávy a za kvalitou podľa nej stojí poctivý prístup od zasadenia kávovníka až po výslednú šálku.

Foto: facebook.com/Veronika Gálová Veselá

Martin Karabinoš

Martin sa v slovenskej kávovej komunite dostal do povedomia najmä vdakanedávnemu 1. miestu v Majstrovstvách Slovenska Barista 2016. Prvé baristické skúsenosti získal v pizzerii, kde sa učil na starom stroji robiť klasické talianske espressá, neskôr v kaviarni Dublin Cafe a napokon v banskobystrickej Leroy Bar & Café, ktorá sa zameriava na výberovú kávu. Martin však počas svojej kariéry získal už množstvo ocenení, napríklad sa stal vicemajstrom Slovenska v kategórii Latte Art 2016, vicemajstrom Slovenska v kategórii Cup Tasters 2015 či vicemajstrom sveta vo World Aeropress Championship 2014.

Foto: facebook.com/Martin Karabinos, facebook.com/SCAE Slovakia

Mladý Slovák žije v Banskej Bystrici a je zatiaľ jedným z mála úspešných baristov, ktorých vietor nezavial niekam ďalej za hranice. Chce totiž byť stáť vývoji domácej baristickej scény a aktívne sa podieľať na jej neustálom zlepšovaní. Martin tvrdí, že cesta k víťazstvu sa začína v každodennej kaviarenskej rutine. Každý zákazník by pre baristu mal byť príležitosťou, ako jeho šálku kávy spraviť vždy technicky správne a udržiaval konštantnú kvalitu.

Foto: facebook.com/Leroy Bar & Café

Lukáš Záhradník

Pochádza z Trnavy, no žije v Bratislave. V Piešťanoch vyštudoval Hotelovú akadémiu Ľudovíta Wintera. Lukáš je jedným zo Slovákov, ktorí zožali obrovský úspech v zahraničí. Na špičku baristickej komunity ho dostalo víťazstvo v svetovej súťaži World Aeropress Championship 2015 v americkom Seattli, kde porazil 34 súťažiacich z celého sveta. Pripravil totiž najlepšiu kávu s použitím prístroja Aeropress, ktorý pripomína veľkú injekčnú striekačku a slúži na prípravu filtrovanej kávy.

 

Foto: worldaeropresschampionship.com, facebook.com/Lukáš Záhradník

 

V amatérskej baristike sa Lukáš zdokonaľoval najprv doma, kde skúšal rôzne receptúry aj metódy prípravy, až bola káva nakoniec taká dobrá, že sa rozhodol na majstrovstvá prihlásiť. Svoje kaviarenské zručnosti neskôr prehĺbil v známej komárňanskej pražiarni výberovej kávy Green Plantation. Dnes pracuje na vlastnom projekte Tale of Brew a spolupracuje s pražiarňou Goriffee. Čoskoro otvoria svoju vlastnú kaviareň, kde budeš môcť ochutnať skvelú kávu.

Foto: facebook.com/World Aeropress Championship

Martin Hudák

Má 26 rokov a pochádza z Prešova, no už dávnejšie zakotvil v Londýne – v jednom z najprestížnejších svetových barov American Bar v hoteli Savoy. Mieša tam prvotriedne drinky, ktoré pijú aj známe hviezdy showbiznisu, ako napríklad Jamie Oliver či Michael Bublé. Vždy chcel pracovať v odbore gastronómie, preto sa rozhodol vyučiť na hotelovej akadémii. Veľa skúseností získal v prešovskej kaviarni Dublin Cafe a už skoro dosahoval v barmanských a baristických súťažiach. Martin nie je baristom v pravom slova zmysle, je skôr barmanom, no darí sa mu prepájať svet kávy a alkoholu.

Foto: facebook.com/Martin Hudák

Potvrdil to napríklad 1. miestom v Majstrovstvách Slovenska Barista 2016 aj 2015 v kategórii Coffee in Good Spirits. Medzi jeho najväčšie úspechy patrí druhé miesto na Svetových majstrovstvách Coffee in Good Spirits 2016. Takéto súťaže ho vraj učia vytrvalosti aj pokore. Martin popri barmanskej práci stíha aj podnikať – je zakladateľom značky Ginger Mania, ktorá na Slovensko priniesla svieži zázvorový drink. Inšpiráciou k jeho vzniku bolo práve barmanstvo, pretože Martin chcel vyrobiť nápoj, ktorý sa dá používať v drinkoch. Z alkoholov si najviac vychutná kvalitnú whiskey a medzi jeho ďalšie záľuby patrí napríklad spev.

Foto: facebook.com/Ginger Mania

Už 26. marca budú známi noví víťazi práve prebiehajúcich Slovenských majstrovstiev Barista 2017. Sme zvedaví, kto ovládne slovenský svet kávy tento rok. :)

 

 

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá