Ultra-spracované potraviny zvyšujú riziko zákernej choroby. Môžu prispievať k zápalu a odumieraniu neurónov

  • Spojenie medzi fast foodom a včasnými príznakmi Parkinsonovej choroby
  • Bolesť tela, zápcha, zmeny vo vnímaní vôní
  • Varovné signály netreba prehliadať
fast food, parkinson
Ilustračné foto Unsplash/Rollz International/Jay Wennington
  • Spojenie medzi fast foodom a včasnými príznakmi Parkinsonovej choroby
  • Bolesť tela, zápcha, zmeny vo vnímaní vôní
  • Varovné signály netreba prehliadať

Miluješ sladené nápoje, hotdogy či balené zákusky? Pravidelná konzumácia takýchto ultra-spracovaných potravín môže dramaticky zvýšiť tvoje riziko rozvoja Parkinsonovej choroby. Nová štúdia odhalila šokujúce zistenie – denné pojedanie približne tuctu porcií týchto potravín viac než zdvojnásobí pravdepodobnosť vzniku tohto závažného neurologického ochorenia.

Jedna porcia predstavuje približne 240 ml diétnej či sladkej sódy, jeden hotdog, kúsok baleného koláča, polievkovú lyžicu kečupu alebo 28 gramov zemiakových lupienkov. Bežné malé vrecko chipsov obsahuje približne 43 gramov, čo presahuje jednu porciu. Takto sa tvoje denné porcie ultra-spracovaných potravín môžu rýchlo sčítať počas bežného dňa.

Informuje o tom web CNN aj štúdia uverejnená na portáli Neurology

Stravovanie formuje budúcnosť tvojho mozgu

Vedúci výskumník a dekan Inštitútu výživy na Univerzite Fudan v Šanghaji vysvetľuje, že nadmerná konzumácia spracovaných potravín urýchľuje včasné príznaky Parkinsonovej choroby. Jeho tím prináša ďalší dôkaz do rastúceho množstva výskumov, ktoré naznačujú zásadný vplyv stravy na vývoj tohto ochorenia.

Výskum síce našiel spojitosť medzi konzumáciou ultra-spracovaných potravín a častejším výskytom včasných príznakov, nepreukázal však priame zvýšenie rizika rozvinutia plnej Parkinsonovej choroby. Neurológovia však upozorňujú, že zvýšený výskyt týchto včasných príznakov naznačuje vyššie riziko v budúcnosti, aj keď štúdia nesledovala účastníkov až do prípadnej diagnózy tohto ochorenia.

Tvoje telo funguje ako precízne naladený stroj reagujúci na každé palivo. Ultra-spracované potraviny pôsobia ako nekvalitné palivo – krátkodobo dodajú energiu, ale dlhodobo poškodzujú jemné mechanizmy tvojho organizmu. V tvojom mozgu narúšajú nervové spojenia, čo postupne vyvoláva príznaky podobné Parkinsonovej chorobe.

Fakty podložené robustným výskumom

Vedci analyzovali zdravotné a stravovacie údaje od takmer 43 000 účastníkov z amerických štúdií zameraných na zdravie zdravotníkov a zdravotníčok. Tieto rozsiahle výskumy zbierajú údaje o zdravotnom správaní už desaťročia. Priemerný vek zapojených ľudí dosiahol 48 rokov a nikto z nich netrpel na začiatku výskumu Parkinsonovou chorobou.

Účastníci sami nahlasovali svoje stravovacie návyky každých niekoľko rokov. Tento aspekt predstavuje určité obmedzenie štúdie – ľudia si často nepamätajú presne, čo jedli, alebo nesprávne odhadnú konzumované množstvá.

Ultra-spracované potraviny v štúdii zahŕňali umelo sladené nápoje, omáčky, nátierky, balené sladkosti, dezerty, jogurty, mliečne dezerty, chleby, cereálie a balené slané pochúťky. Výskumníci našli spojitosť medzi skorými príznakmi Parkinsonovej choroby a všetkými typmi ultra-spracovaných potravín okrem chlebov a cereálií. Tento poznatok naznačuje existenciu spoločnej vlastnosti väčšiny ultra-spracovaných potravín, ktorá vysvetľuje tieto výsledky.

Ako ultra-spracované potraviny ničia tvoj mozog

Ultra-spracované potraviny obsahujú typicky menej vlákniny, bielkovín a mikroživín, ale viac pridaného cukru, soli a nasýtených či trans tukov. Tvoj organizmus podobne ako záhrada potrebuje správnu kombináciu živín pre optimálne fungovanie. Nevhodné zloženie živín naruší rovnováhu tvojho organizmu.

Tieto potraviny navyše menia rovnováhu črevnej flóry. Prídavné látky zvyšujú zápal, produkciu voľných radikálov a odumieranie neurónov. Do svojho tela takto vpúšťaš látky, ktoré aktívne narúšajú jemné procesy udržujúce tvoj mozog v optimálnom stave.

Odborníci na výživu a neurológiu zdôrazňujú kvalitu štúdie, ktorá nielen zahŕňala obrovskú vzorku účastníkov, ale aj dlhé sledované obdobie až 26 rokov. Táto metodologická presnosť dodáva výsledkom významný vedecký kredit.

Mnohí výskumníci teraz presadzujú názor, že prevencia neurodegeneratívnych ochorení začína pri jedálenskom stole. Nadmerná konzumácia ultra-spracovaných potravín funguje nielen ako rizikový faktor pre metabolické ochorenia, ale urýchľuje aj neurodegeneratívne procesy a súvisiace príznaky. Každé jedlo dáva príležitosť podporiť zdravie mozgu alebo ho poškodiť. Najnovšie výskumy nabádajú využiť túto príležitosť čo najlepšie.

Varovné signály dlho pred typickými príznakmi

Výskumníci v štúdii publikovanej v časopise Neurology skúmali prodromálne štádium Parkinsonovej choroby – skoré signály objavujúce sa roky až desaťročia pred typickými príznakmi ako tras, stuhnuté svaly, pomalá chôdza a zmeny držania tela.

Odborníci na Parkinsonovu chorobu identifikovali medzi skorými príznakmi bolesť tela, zápchu, príznaky depresie, zmeny v schopnosti cítiť vône, vidieť farby a nadmernú dennú ospalosť. Tieto príznaky fungujú ako jemné upozornenia tvojho tela na začínajúce problémy, dávno pred objavením zrejmých motorických symptómov.

Nezvyčajná porucha spánku, keď sa ľudia pohybujú počas REM fázy spánku, predstavuje ďalší kľúčový skorý príznak. Telo zvyčajne zostáva počas REM spánku paralyzované, aby nedochádzalo k fyzickému hraniu snov. Zlyhanie tejto paralýzy signalizuje neurologické zmeny spojené s Parkinsonovou chorobou.

Štúdia dokázala, že konzumácia približne 11 porcií ultra-spracovaných potravín denne zvyšuje 2,5-násobne pravdepodobnosť výskytu troch alebo viacerých skorých príznakov Parkinsonovej choroby v porovnaní s konzumáciou iba troch porcií. Tento rozdiel pripomína jazdu po hladkej diaľnici verzus cestu plnú výmoľov – obe dopravia do cieľa, ale jedna kladie výrazne väčšiu záťaž na dopravný prostriedok.

Koľko porcií ultra-spracovaných potravín zješ denne? Množstvo blízke 11 porciám vyžaduje prehodnotenie jedálnička a postupné znižovanie týchto potravín. Aj malé zmeny prinesú časom významné zdravotné benefity vrátane zníženia rizika neurodegeneratívnych ochorení. Prevencia začína pri tvojom jedálenskom stole a tvoje každodenné rozhodnutia o strave dlhodobo ovplyvňujú zdravie tvojho mozgu.

Čítajte viac z kategórie: Zaujímavosti

Zdroje: Neurology, CNN

Najnovšie videá

Trendové videá